Slider

Poți să-ți vindeci viața de Louise Hay

26 feb. 2023


Dacă ar fi să rezum cartea Poți să-ți vindeci viața de Louise Hay în câteva cuvinte, esența sa ar fi că este nevoie să te iubești și să te accepți pe tine însuți pentru a te putea vindeca atât fizic, cât și emoțional. Louise Hay susține că în spatele tuturor bolilor de care suferim sunt tipare mentale toxice, cum ar fi că nu ești suficient de bun sau credința adâncă că nu meriți iubire. Aceste gânduri toxice, pe care ți le repeți zi de zi, ani de ani, ajung într-un final să se cronicizeze și să te îmbolnăvească.


Cum gândurile tale distructive sunt cele care în final te îmbolnăvesc, vestea bună este că tot gândurile tale te pot salva. Cu condiția să îți schimbi tiparele mentale, pe care le târăști după tine, de cele mai multe ori de la o vârstă fragedă. De mici copii ne alegem povestea de viață, din experiența primilor ani de viață.


Dacă auzim tot timpul că viața este grea, că banii nu cad din cer, că relațiile sunt dificile și câte și mai câte când suntem mici, avem grijă ca toate aceste cuvinte să prindă viață atunci când devenim adulți. Dacă trăim continuu cu gândul că viața e grea, că toți ceilalți vor ceva de la noi, că relațiile sunt dificile, ne vom sabota singuri ca aceste învățăminte să devină realitate.


Nu e o sarcină ușoară să îți schimbi tiparele mentale. În primul rând pentru că sunt motive întemeiate care au dus la apariția acelor gânduri, de când erai mic. Nu e ca și cum la o vârstă fragedă te sabotai, ci te protejai ca să supraviețuiești.


Într-un fel sau altul, mai bine sau mai puțin bine, tiparele tale mentale și-au atins scopul. Ai supraviețuit. De acum încolo poți avea grijă de tine ca să trăiești o viața armonioasă, plină de vitalitate, nu doar de a supraviețui de la o zi la alta. Cel mai bun timp ca să începi, ai ghicit, e chiar acum.


Cardurile „Puterea Gândului” de Louise Hay


Cartea vine cu situații cu care poate te vei identifica, din care să îți dai seama că anumite credințe ale tale au dus la anumite acțiuni care apoi te-au dus unde ești în prezent. Poate vei face legătura între anumite gânduri, sentimente pe care le-ai avut și afecțiuni de care ai suferit în trecut.


Ideea de bază este să e nevoie să îți schimbi felul în care gândești, dacă acesta este unul în care te învinovățești sau îi învinovățești pe alții, te critici sau îi critici pe cei din jur. Adică ce îți spui tu ție zi de zi și nu sună tocmai frumos să îi spui unei persoane care îți este cu adevărat dragă. 


Pe scurt, e  să vorbești frumos cu tine în fiecare zi. Cu afecțiune și blândețe, să te ierți când e cazul sau să îți spui o vorbă bună. De multe ori poate să însemne să renunți la atitudinea de victimă. Iar asta, cel puțin din experiența mea, nu vine natural!


Un exercițiu cu care am rămas după ce am citit cartea este să îți repeți de cât mai multe ori pe zi Mă aprob pe mine însămi. Nu e nevoie nici măcar să crezi afirmația, ci doar să o repeți de mai multe ori pe zi, timp de o lună. Cartea mai are astfel de afirmații și exerciții care să fie de ajutor pentru construirea unor tipare mentale noi.


La finalul cărții, apare o listă de boli și tiparele mentale care le cauzează, alături de afirmațiile care ar ajuta la vindecarea lor. Întâmplător sau nu, eu tot acuz dureri de spate (o fi și pentru că stau prea mult la birou!). În carte durerile de spate apar pentru că simți că nu ai sprijin în viața. Poate că mi-a nimerit aici o credință limitativă pe care e nevoie să o înlocuiesc cu eu știu că viața mă susține în permanență.


M-am uitat pe lista de afecțiuni, mi-am selectat suferințele, am scris afirmațiile care ar trebui să dizolve tiparele limitative. Cum depășeau o pagină le-am triat, pentru că unele păreau să se repete într-o formă diferită. Am de gând să le citesc zi de zi, timp de cel puțin 21 de zile. Chiar sunt curioasă cum va fi această experiență.


Am avut suficiente experiențe în viață în care în momentul în care mi-am schimbat atitudinea, miraculos s-a schimbat realitatea din jurul meu. Dar ca să îmi schimb atitudinea a fost nevoie întâi să conștientizez ce îmi repetam pe pilot automat și apoi să am curajul să încerc o altă abordare. 


Cartea s-ar putea să fie mai greu de rumegat, pentru că pornește de la premiza că suntem responsabili pentru punctul unde suntem în viața noastră. Noi și doar noi. Nu poți da vina pe viață, pe părinți, pe univers. Cartea nu deține adevărul absolut, dar dacă ești sincer cu tine, poți vedea că sunt multe situații în care gândurile tale și acțiunile tale ulterioare, te-au adus în anumite situații, care aparent nu au fost deloc în controlul tău.


Cum nu îmi place să mă lungesc, cred că Poți să-ți vindeci viața de Louise Hay este o lectură interesantă, dacă ești deschis să asculți un alt punct de vedere, cu care poate nu ești de acord. În cazul meu, eu sunt de acord cu următorul citat din Buddha: „Suntem ceea ce gândim. Tot ceea ce suntem ia naştere din gândurile noastre. Cu gândurile noastre construim lumea. Dacă gândim pozitiv şi avem o orientare pozitivă, atragem oameni pozitivi, evenimente pozitive şi situaţii pozitive.”


Mai jos am zis să rămână scris și lista mea de afirmații, desprinsă din cartea Poți să-ți vindeci viața de Louise Hay.


Eu sunt iubire. Optez pentru a mă iubi și a mă accepta așa cum sunt. Îi privesc pe ceilalți în lumina iubirii.


Sunt flexibilă. Sesizez toate fațetele unei probleme. Există nenumărate modalități de a privi lucrurile și de a acționa. Sunt în siguranță.


Îi iert pe ceilalți. Mă iert pe mine însumi. Mă simt liberă să iubesc și să mă bucur de viață.


Renunț cu ușurință la toate lucrurile (situațiile, oamenii) de care nu mai am nevoie. Trecutul nu mai există. Sunt liberă.


Pe măsură ce mă eliberez de trecut, în viața mea pătrunde noul, cu toată prospețimea și vitalitatea lui. Îi permit vieții să curgă liber prin mine.


Mă relaxez și mă las dusă de valul vieții.


Mă simt centrat și în siguranță. Accept perfecțiunea vieții mele. Totul este bine.


Am încredere în viață. Cer cu ușurință tot ceea ce îmi doresc. Viața mă susține.


Mă eliberez împăcată de evenimentele zilei care s-a încheiat și alunec într-un somn liniștit, știind că ziua de mâine va avea grijă singură de ea.


Mă eliberez de orice teamă. Acum am încredere în viață. Știu că viața mă susține în tot ceea ce fac. Înfrunt dificultățile vieții cu o atitudine verticală și plină de iubire.


Sunt plină de entuziasm față de viață și față de tot ceea ce fac.


Mă susțin pe mine însămi, iar viața mă sprijină prin maniere neașteptate, dar pline de iubire.


Mă simt împăcată și capabilă în toate domeniile vieții mele. Sunt în siguranță. Viața mă susține.


Mă iubesc și mă aprob pe mine însămi. Îmi acord permisiunea de a merge înainte. Sunt în siguranță atunci când avansez.


Aud cu iubire.


P.S.: Dacă ți-a fost de folos acest articol, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile poți aprecia pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi ca să primești pe mail articolele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.