Slider

Castelul Cantacuzino din Busteni

28 dec. 2013


Din gara Bușteni se poate vedea, sus pe o colină, șezând semeț castelul Cantacuzino. De fiecare dată când trenul în care mă aflam oprea în gara din Bușteni, mă întrebam ce comori neștiute ascunde acest castel  în interiorul său. Mai târziu am aflat.

Castelul a fost construit în anul 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit Nababul, datorită averii sale impresionante. Castelul este construit în stil neoromânesc, într-un cadru natural deosebit, fiind înconjurat de un parc impresionant, cu fântâni arteziene. La intrarea în parc se poate vedea o grotă, despre care o legendă spune că ar adăposti, din timpuri străvechi ființe fantastice, iar pe timp de furtună se pot vedea năluci de fum și lumini nefirești.

Castelul a fost greu încercat în perioada comunistă, când a fost deposedat de mobilă și transformat într-un sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză. Se zvonește că funcția de sanatoriu era numai de fațadă, castelul fiind folosit în alte scopuri, cum ar fi torturarea dușmanilor regimului comunist.

Astăzi în interiorul castelului nu se mai poate admira mobila de odinioară. Prețul unui bilet pentru un adult este destul de piperat, 20 lei, existând și o taxă separată de 10 lei pentru cei care vor să facă poze. În acest preț este inclus ghidajul, iar vizitarea are loc din oră în oră.

Castelul a fost cumpărat de către Zamora Estate de la urmașii lui Cantacuzino, compania restaurând domeniul și permițând vizitarea acestuia de către publicul larg începând cu anul 2008. Din spusele ghidului, compania intenționează să continue restaurarea castelului și plănuiește construirea pe domeniu a unui hotel de 5 stele, cu teren de golf și alte atracții. În prezent deja există un restaurant la subsolul, castelul putând fi gazda unor diferite evenimente precum nunți sau botezuri. Terasă de la intrarea în castel pare locul ideal pentru a-ți bea cafeaua într-o zi însorită, admirând munții Bucegi.

Mai multe detalii, plus calendarul de vizitare se pot găsi pe site-ul oficial al castelului:

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.