Slider

Turnul Londrei ascunde atât bijuteriile coroanei, cât și un trecut sângeros

21 mai 2016


Dintre obiectivele consacrate din Londra, singurul căruia i-am trecut pragul sau mai bine zis pentru care am plătit taxă de intrare a fost Turnul Londrei. Celelalte clădiri încărcate de istorie precum Buckingham Palace sau Westminster Abbey am preferat să le vizitez doar pe din afară, seara, la pas, pentru a evita aglomerația din cursul zilei.

Dar să revenim la Turnul Londrei, renumit pentru istoria sa sângeroasă, turnul fiind pe rând palat regal, fortăreață, închisoare și tezaur al bijuteriilor coroanei. Situat pe malul  nordic al Tamisei, construcția sa a fost demarată în anul 1066 în urma cuceririi normande a Angliei, iar  faimosul Turn Alb a fost început în anul 1078 de către William I Cuceritorul. La început Turnul Londrei a fost un simbol al cuceririi străine, ulterior având însă un rol important în istoria Angliei și devenind un simbol al imperiului britanic.

Am vizitat Turnul Londrei într-o zi de marți, de dimineața, sperând astfel să mai evit aglomerația din cursul zilei. Mi-am cumpărat cu 25 de lire un bilet individual de vizitare pentru a putea să mă bucur de ziua însorită în ritmul meu și să vizitez totul la pas, fără grabă. Chiar dacă dimineața nu era foarte multă lume, deja în jurul prânzului Turnul Londrei devenise destul de aglomerat, în special cu grupuri de școlari francezi.

Turnul Londrei este un complex de fortificații ce înconjoară Turnul Alb, care adăpostește astăzi o colecție impresionantă de armuri și arme. În Turnul Londrei mai pot fi admirate bijuteriile coroanei și astfel puteți vedea celebrele diamante Cullinan I „Steaua Africii” sau Koh-i-Noor “Muntele de lumină”, de dimensiuni impresionante, care fac să pălească pietrele pe care le vedem pe inelele diferitelor celebrități.

Turnul Alb









Istoria sângeroasă a Turnului Londrei face referire la decapitarea celor două soții ale lui Henric al VIII-lei, Anne Boleyn si Catherine Howard, precum și execuția gemenilor Kray sau a lui Lady Jane Grey. Turnul a fost folosit ca închisoare, aici fiind întemnițată Elisabeta I, înainte de a deveni regină.

În turn puteți vedea și faimoșii soldați britanici, cu tunici roșii, pantaloni negri și acele căciuli imense, negre, din blană de urs, care stau perfect nemișcați. Unui străjer din garda regală îi căzuse gigantica căciulă peste ochi și eu mă gândeam cât de chinuitor trebuie să fie să stai așa ceasuri întregi, fără a putea să te miști să o dai la o parte. Mai că îmi venea să îi sar în ajutor și să-i ridic căciula, că mi-era milă de bietul flăcau. Dar asta e tradiția britanică și bănuiesc că pentru soldați este o onoare să poarte uniforma respectivă, în ciuda acelei căciuli monstruoase.



Mi-a plăcut în mod deosebit să mă plimb pe zidurile fortificate ale cetății, pentru a putea vedea Tamisa și contrastul reușit al clădirilor vechi și noi ale Londrei. Mi-am amintit în treacăt de zidurile înalte ale cetății medievale din Dubrovnik, în ciuda priveliștii total diferite și mi s-a făcut un pic dor de turcoazul Mării Adriatice, de țigla roșie de pe case, de soarele călduros. Totul în opoziție cu apele murdare ale Tamisei, clădirile cenușii și vremea schimbătoare. Însă fiecare loc are ceva al lui care merită descoperit.





Eu am fost totuși norocoasă, având parte de o zi însorită, în care vântul nu și-a făcut simțită prezența prea tare, așa că am putut să zburd pe ziduri, să mă urc în turnuri și să zac pe o bancă la soare ca să mă odihnesc. Pentru vizitarea turnului ar fi bine să aveți la dispoziție cel puțin două ore, preferabil fiind să vă rezervați însă câteva ceasuri, pentru a putea vizita totul pe îndelete, pentru a viziona diferitele proiecții din castel și a sta pe o bancă pentru a privi legendarii corbi. Astfel am putut să vad cum un astfel de corb legendar a șterpelit de la niște copii o pungă cu cartofi prăjiți, așa că aveți grijă în preajma lor :)









Așadar, dacă ziua e frumoasă vă recomand să aveți la dispoziție mai multe ceasuri pentru vizitarea Turnului Londrei, pentru a putea intra mai bine în atmosfera secolelor trecute.

Pentru amatorii de suveniruri, la intrarea în turn, adică în exteriorul acestuia, nefiind astfel nevoie de bilet, se află magazinul oficial de suveniruri al Turnului Londrei, care vinde lucruri foarte drăguțe, unele lucrate manual, însă cam piperate ca preț pentru turistul sosit din România. Aici puteți găsi diferite suveniruri mai deosebite, spre deosebire de veșnicii magneți de frigider sau alte grozăvii kitchoase ce pot fi găsite în alte magazine.

Site: http://www.hrp.org.uk/tower-of-london
Preț bilet: 25 lire

Mai multe locuri de vizitat în Londra și împrejurimi găsiți aici.

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.