Slider

Barcelona: Ploaie și Parcul Guell, soare și Hospital Sant Pau - 2017 (III)

28 mai 2017


În ultima zi în Barcelona am ajuns în Parcul Guell, că tot luasem biletele cu o zi înainte, când astrele nu se aliniaseră ca să putem vizita zona monumentală a parcului. De aceasta dată însă nu ne-am topit la soare, ci a plouat pe tot parcursul vizitei, mai întâi mărunt, apoi semnificativ. Nu pot spune că vizita a meritat investiția de 12 euro, în condițiile în care zona monumentală a parcului poate fi văzută și din exterior destul de bine.

În zona monumentală poți intra prin Teatrul Grec sau Plaça de la Natura, o terasă întinsă, înconjurată de o bancă-balustradă ondulată, decorată cu bucățele colorate de ceramică. Gaudi era un adept al refolosirii materialelor și acest aspect a ajuns să fie semnătura a sa. De aici poate fi admirat de sus întregul oraș. Dacă nu ar fi plouat, aș fi putut să poposesc pe marginea balustradei colorate. Mozaicul bucăților mici de faianță și sticlă mi s-a părut fascinant, plin de imaginație, parcă fiecare mică bucățică se afla exact acolo unde îi e locul, ca într-un puzzle.


Terasa se afla deasupra Sălii Hipóstila, susținută de cele 86 coloane de inspirație dorică, reinterpretate într-o manieră specifică lui Gaudi. De aici, cobori pe scara Dragonului și poți admira celebra salamandra. Dacă ai răbdare și îți aștepți rândul, poți face o poză cu aceasta. Datorită ploii eu am reușit să surprind salamandra singură, fără sumedenia de turiști ce îi dădeau târcoale. 








Odată ajuns jos, poți vedea mai de aproape cele două căsuțe de turtă dulce care străjuiesc cealaltă intrare în zona monumentală. Planul inițial era să existe 60 astfel de reședințe rezidențiale, însă până la urmă au fost construite doar acestea două și casa în care ulterior a locuit chiar Gaudi, care poate fi vizitată separat.



După ce am vizitat pe timp de ploaie zona monumentală a parcului Guell, am pornit spre Hospital Sant Pau, celălalt obiectiv pe care îl ratasem cu o zi înainte. Între timp norii s-au risipit și soarele și-a făcut din nou apariția pe cer, după siesta de dimineața.

Aș fi stat o veșnicie în curtea interioară a fostului spital, la umbra unui portocal, cuprinzând cu privirea pavilioanele construite în stil Art Nouveau de către Domenech i Montaner, un alt geniu al arhitecturii catalane și profesor al lui Gaudi.

Majoritatea pavilioanelor pot fi vizitate, fiind amenajate de așa natură ca să ofere informații utile despre condițiile oferite de spital în secolul XX. Hospital Sant Pau ne arată că frumosul poate ajuta la refacerea pacientului, fiind o legătură strânsă între trup și spirit.

Hospital Sant Pau s-a dovedit cireașa de pe tort a călătoriei, o bijuterie arhitecturală destul de puțin promovată, motiv pentru care nu a fost deloc aglomerat și m-am putut plimba în liniște prin pavilioane sau prin grădină, lucru destul de rar într-un oraș aglomerat cu turiști cum este Barcelona.




















Aș fi stat toată ziua în acest loc incredibil de frumos, dar mai trebuia să ajungem și la aeroport. Oricum dacă ajungeți în Barcelona, nu ocoliți Hospital Sant Pau.

Acum călătoria ia sfârșit, este timpul să ne întoarcem acasă, cărând pe lângă bagaje, amintiri și impresii din capitala Cataloniei, impresionați fiind de arhitectura acestui oraș, cu clădirile sale emblematice, de palmierii și papagalii ce animă orașul și de izul relaxant, specific Mediteranei.

S-ar putea să îți placă și:
HOLA ESPANA, HOLA BARCELONA - 2017 (I)
BARCELONA VĂZUTĂ DE SUS: PARCUL GUELL ȘI CETATEA MONTJUIC - 2017 (II)

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.