Slider

Despre patrimoniu. Bucureștiul este jazz.

1 iul. 2017


Pe 13.06.2017 am participat la discuția liberă „Despre patrimoniu” susținută de către Edmond Niculușcă și Silviu Dancu, eveniment găzduit de către Cărturești Verona. Discuția a avut ca subiect patrimoniul cultural al orașului București. Dar ce înțelegem prin patrimoniul cultural al unui oraș? 

Patrimoniul cultural se referă la ansamblul bunurilor identificate ca atare, indiferent de regimul de proprietate asupra acestora, care reprezintă o marturie și o expresie a valorilor, credințelor, cunoștințelor și tradițiilor aflate în continuă evoluție; cuprinde toate elementele rezultate din interacțiunea, de-a lungul timpului, între factorii umani și cei naturali. 

În București sunt în jur de 3000 de clădiri de patrimoniu și 98 de zone protejate. Din păcate nu există date actualizate pentru toate acestea, însă există o inițiativă din partea ARCEN pentru a inventaria toate imobilele și zonele protejate, ca astfel să le putem cunoaște și apoi să le putem proteja, pentru a nu pierde părticele esențiale ale istoriei orașului și multe clădiri emblematice pentru ce a fost odinioară la belle epoque și Micul Paris. 

Legislația actuală nu vine în sprijinul proprietarilor de clădiri de patrimoniu pentru a-i ajuta să le reabiliteze, să le redea farmecul de odinioară. De asemenea, multe restaurări, dacă pot fi numite astfel, transformă aceste bijuterii arhitecturale în clădiri hidoase, zugrvite în culori pestrițe. Însă sunt și excepții, clădiri în a căror salvare s-a pus suflet și acum pot zâmbi din nou celor care le privesc sau le trec pragul.

Am început să descopăr Bucureștiul la pas și să mă minunez de câte case, multe dinte ele clădiri vechi, se ascund în spatele blocurilor cenușii. Chiar dacă o parte dintre ele au fost dărâmate în timpul regimului comunist, o altă parte s-au încăpățânat să reziste, pentru a ajunge ulterior în ruină din cauza uitării și nepăsării.

În spatele blocurilor se află o altă lume, o lume nebănuită, plină de farmec și mister, cu case care spun povești din vremuri apuse. Am rămas în minte cu următoare descriere a orașului de la acest eveniment: „ Dacă Praga este o simfonie, atunci Bucureștiul e cu siguranță jazz”.

Casa boierului cosmopolit Sava Şomănescu, care găzduiește astăzi ambasada Vietnamului (Str. C.A. Rosetti)

Biserica Anglicană „Învierea Domnului”, singurul lăcaș de cult anglican, dedicat comunității britanice (intersecția dintre străzile Artur Verona și A.D. Xenopol)

Fosta fabrică de trăsuri din București, situată pe str. Romulus

Fosta fabrică de trăsuri din București, situată pe str. Romulus

Vitralii colorate cu albastru (zona Piața Muncii)
Intrare verde cu coloane în miniatură (zona Piața Muncii)

Detaliu intrare zona Piața Muncii




La pas pe str. Prof. Dr. Mihai Georgescu

Lângă Piața Sf. Ștefan

O clădire renovată, cum toate ar trebui să fie

Coloane semețe străjuiesc intrarea în casă (str. Romulus)

Acestea sunt câteva dintre bijuteriile arhitecturale pe care le puteți întâlni la pas prin București, unele dintre ele fiind clădiri de patrimoniu. Aveți astfel de clădiri sau zone preferate în București, care simțiți că încearcă să vă spună povestea lor?

Alte case care spun povești găsiți aici.


P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.