Slider

Desigur, Fisika. Cosmetice naturale din inima Cretei.

9 dec. 2018


Am făcut cunoștință cu produsele Fisika în timpul vacanței mele în Creta. Le-am descoperit pe raftul unui magazin cu produse cosmetice din Kato Daratso. Mi-au atras atenția ambalajele simple, din materiale reciclabile, care m-au anunțat cumva că este vorba despre produse realizate manual, din ingrediente naturale. Am citit lista de ingrediente, am examinat produsele, le-am mirosit, am aplicat din creme puțin pe mâini ca să le testez pe propria piele. Prima impresie a fost bună. Dar cum în general mă documentez înainte să achiziționez ceva nou, mai ales că nu aveam neapărat nevoie de o nouă cremă, am decis să aflu mai multe despre produsele Fisika.

Cum era de așteptat am apelat la prietenul meu Google și am căutat impresii. Nu am găsit prea multe informații de la alte persoane care le-au utilizat, în schimb le-am descoperit site-ul și am aflat povestea din spatele mărcii Fisika. Povestea începe cu bunica lui Filio, Paraskevi, care făcea săpun natural cu ulei de măsline, care încânta simțurile. Mi-o amintesc și eu pe mamaie care tot așa, prin magie, făcea celebrul săpun de casă, cu sodă caustică, care în schimb nu mirosea prea grozav. Dar să revenim la Fisika.

Inspirată de bunica ei și confruntându-se cu probleme ale tenului, pe care nu reușea să le rezolve cu produsele din comerț, Filio a început să își creeze propriile produse cosmetice, făcute numai cu ingrediente naturale, după rețetele bunicii. Produsele au fost apreciate de cei din jur, așa că ușor ușor a început să diversifice cremele și săpunurile. În această aventură i s-au alătura sora Voula și fiica sa Maria, luând naștere Fisika. Din greacă φυσικά s-ar traduce în română ca „în mod natural, desigur”. Cele trei femei și-a propus să creeze produse din ingrediente naturale, într-un mod responsabil, în echilibru cu mediul înconjurător. 

Filio

Voula

Maria

Povestea lor m-a inspirat, așa că am revenit în magazin și nu am plecat fără crema revigorantă pentru ten cu lavandă pe care pusesem ochii. Când am revenit în țară am pus-o la treabă și am fost plăcut impresionată de ușurința cu care se absoarbe în ten, pentru o cremă pe bază de ulei. Cred că are de-a face cu uleiul cretan, considerat cel mai bun din lume și proprietăților miraculoase ale lavandei, ingredientul meu preferat.

Cremă de față revigorantă cu lavandă

Fiind curioasă și inspirată de povestea lor, am zis să le scriu și să le adresez câteva întrebări pentru un articol. Am fost surprinsă de deschiderea Mariei, cu care am discutat pe mail și căreia i-am trimis întrebările mele, care erau adresate fiecăreia dintre ele. Am primit răspunsurile înapoi, le-am tradus și mai jos puteți vedea ce a ieșit.

1. Ce sfat le-ați da femeilor de pretutindeni pentru a avea mai multă grijă de frumusețea lor?

Maria: Cred că cel mai important lucru în zilele noastre este să ne oprim din agitația zilnică și să luăm câte o pauză. Micile pauze pe parcursul unei zile îți oferă posibilitatea de a realiza unde te afli, ce ai făcut sau nu ai făcut până în momentul prezent, ce îți dorești, ce ai nevoie și încotro te îndrepți. Poate că nu prea sună a sfat de frumusețe, dar gândește-te la toate acele momente când te încrunți, adâncind ridurile de expresie. Sau acele zile aglomerate în care uiți să bei suficientă apă sau să iei o masă decentă pentru că ești prea ocupată. Pe termen lung, toate acestea își lasă amprenta asupra pielii și a părului tău. Ca să nu mai vorbim de acele zile când te-ai simțit prea obosită ca să te demachezi înainte de culcare, lăsându-ți porii încărcați! Sau când simți că nu ai reușit să respiri o singură dată adânc întreaga zi! Clar, aceasta nu este modalitatea în care poți străluci! Așa că oferă-ți pauze de 5 minute și fă ceea ce ai nevoie ca să îți menții corpul și mintea sănătoase, zi de zi.

Filio: Arată respect față de pielea ta și îngrijește-o cu produse din ingrediente naturale. Frumusețea se află interiorul fiecăreia dintre noi și nu trebuie să fie falsă. Amintește-ți că originalul este întotdeauna mai valoros decât o copie. Așa că sfatul meu este: bea atât de multă apă cât simți că are nevoie organismul tău, mergi zilnic pe jos (în natură de câte ori ai ocazia), mănâncă cât mai multe fructe și legume. Folosește produse care conțin ingrediente simple, fără chimicale și substanțe sintetice. Pe cât posibil, realizează-ți singură produsele de îngrijire. De exemplu, folosește acest scrub de buze făcut dintr-o linguriță de zahăr combinată cu jumătate de linguriță de sare de mare. Masează-l ușor cu degetele ude pe buzele umede, cu mișcări circulare. Apoi curăță-l cu apă și aplică pe buze câteva picături de ulei de măsline.

Voula: Sfatul meu de frumusețe pentru fiecare fată și femeie este să găsească motive să se simtă frumoasă zi de zi. Când te simți frumoasă, zâmbești mai mult, ești luminoasă, lucru observat și de cei din jur. Nu uita să te hidratezi, ca pielea ta să arate proaspătă și sănătoasă! Fă o schimbare în rutina ta de îngrijire și folosește produse cu ingrediente naturale și pielea ta îți va mulțumi. Ai încredere în mine!



2. Care este locul tău preferat din Creta? Ce ai recomanda să viziteze cuiva care ajunge pentru prima oară în Creta?

Maria: Locul meu preferat, pentru încărcătura sa culturală, este situl antic Aptura, pe care recomand să îl vizitați împreună cu un ghid, care vă poate povesti istoria acestui loc. Situl este așezat pe un deal, de unde puteți admira priveliștea golfului Souda pe de o parte și puteți vedea plantațiile de măslini și Munții Albi de cealaltă parte. Zona i-a atras pe grecii antici, pe romani, pe turci, pe germani și pe mine! Ajung foarte des în acest loc iarna și primăvara când peste tot sunt flori sălbatice, fluturi și păsări. Cred că cei care ajung în Creta pentru prima oară ar trebui să își facă un plan ca să combine tot ce are mai bun insula de oferit. Plănuiește vizite educative în mori în care se produce ulei de măsline, brutării, vinării și un atelier de săpun, pentru a afla despre meșteșugurile reale ale localnicilor. Vizitează cel puțin 5 plaje diferite, dar urcă și pe dealuri pentru priveliște și aer curat. Fără doar și poate, opriți-vă la un kafenio (cafeneaua tradițională pentru localnici) să savurați cafea grecească caldă sau ceaiul Malotira și să gustați meze tradiționale grecești printre localnicii mai în vârstă care reușesc să comunice cu fiecare vizitator în parte chiar dacă nu știu o boabă de engleză!

Filio: Îmi plac foarte mult plajele din regiunea Chania. Mai ales cele din sud. În afară de plaje, există și situri arheologice uimitoare, oh sunt atât de multe! Aș recomanda oamenilor să viziteze sate mici,  care nu se află printre recomandările turistice, ca să descopere viața reală a cretanilor.

Voula: Îmi place foarte mult Frangokastello, o regiune liniștită din sudul Chaniei. Este evadarea mea preferată pentru weekend, așa că recomand acest loc oricui este în căutare de liniște și pace. Pentru cei cărora le plac drumețiile le recomand Cheile Samariei, un parc de 16 km care se încheie pe malul Mării Libiei în Agia Roumeli, ce nu are nevoie de o descriere!



3. Cretanii sunt renumiți pentru longevitatea lor, care e atribuită în mare parte dietei lor. Care credeți că este secretul din spatele stării lor de bine și a longevității?

Maria: Cred că are legătură cu natura care îi înconjoară! Cei care locuiesc pe insulă sunt binecuvântați cu raze de soare zilnic, pot privi norii care au mereu forme maiestuoase, au parte de ploi scurte și revigorante și se bucură de priveliștea vârfurilor înzăpezite ale munților. Sunt mereu înconjurați de mare ... marea este ... nu există cuvinte să explic sentimentul acesta. Este ca și cum cineva îți citește un poem frumos în fiecare dimineață. Este atât de expresivă! Valurile sale par a fi nervoase când tu ești nervos ... culorile ei schimbătoare care îți fac ochii să strălucească ...apa ei care e atât de liniștitoare! Și mai este și pământul fertil, care le dăruiește atât de multe celor care doresc să mănânce sănătos și să aibă grijă de ei înșiși! În ceea ce privește viața mea aici, natura este cea care are cel mai mare impact asupra mea și a familiei mele, contribuind substanțial la starea noastră de bine.

Filio: Oh, întrebarea asta e ușoară! Multe legume și ulei de măsline extra virgin, folosit într-o sumedenie de preparate! Dieta mediteraneană este perfectă și pentru vegetarieni și vegani!

Voula: Sunt sigură că sănătatea și starea de bine a cretanilor poate fi pusă pe seama bucătăriei tradiționale, care se bazează doar pe ceea ce le oferă pământul lor. Sunt atâtea plante și ierburi sălbatice, copaci cu nuci comestibile și fructe și este așa ușor să-ți cultivi propriile legume. Sunt culeși chiar și melcii sălbatici! Pentru mine, climatul este la fel de important. Are un rol semnificativ în felul în care oamenii se simt și cresc sănătoși! Nu în ultimul rând, există raki! Numită local tsikoudia, băutura noastră alcoolică tradițională poate face atât vizitatorii, cât și localnicii să râdă și să se bucure de viață! :)



4. Care este mâncarea ta cretană preferată?

Maria: Nu pot ascunde, preferatele mele sunt salatele, în special horta, care este un amestec cald de verdeață amară, acră și dulce , care se servește cu lămâie, ulei de măsline și sare. De asemenea, am o slăbiciune pentru dovleceii umpluți cu orez.

Filio: Boureki, adică straturi de cartofi și dovlecei tăiați, cu roșii, brânză moale albă de capră - mizithra - și mentă.

Voula: Cu siguranță Boureki!!!



5. Dacă îndrăgiți lectura, care sunt cărțile care au un loc special în inima voastră și de ce?

Maria: Cu siguranță, toate cărțile copilăriei mele au loc special în inima mea. Ele au fost primii mei prieteni și prețioase stimulente. Sunt recunoscătoare că în fiecare an apar cărți pentru copii minunate, atât de autori greci, cât și internaționali, frumos ilustrate și pot să-mi îmbogățesc colecția! Cea mai prețioasă lectură pentru mine, care îmi încălzește inima este ‘Les Turlutins’ de Anne-Marie Chapouton și Gerda Muller. O găsesc atât de fermecătoare și fascinantă și o recomand atât pentru copii, cât și pentru adulți!

Filio: O carte a lui Platon în care vorbește despre statul ideal Politeia. În ea, Socrate descrie firea umană și societatea cu 2500 de ani în urmă de parcă ar vorbi despre vremurile noastre. Once Upon A More Enlightened Time de James Finn Garner, deoarece oferă o perspectivă diferită asupra vechilor fabule și povestiri pe care le găsesc foarte interesante. Jitterbug Perfume de Tom Robins, care m-a inițiat în secretele și puterile plantelor printr-o poveste inspirațională. Și aș putea adăuga multe altele. Lista este fără sfârșit.

Voula: Una dintre cărțile mele preferate este Numai cu fiica mea de Betty Mahmoody și William Hoffer. Îmi place mai ales pentru că îmi amintește de lucruri, situații și oameni care m-au ajutat în viața mea și cum nimic în viață nu este sigur sau cât noroc am ca om și ca femeie, pentru că viața mi-a oferit atâtea, în timp ce, atâtor oameni le lipsesc atâtea. Și, de asemenea, că în fiecare dintre noi există o putere nemărginită, prin intermediul căreia putem atinge ceea ce pare imposibil.


***

Produsele Fisika le puteți găsi online pe site-ul www.fisikashop.com , având livrare prin poștă sau curier în întreaga lume. De asemenea, dacă ajungeți în Chania puteți merge în localitatea Gerani pentru a vizita locul unde se petrece magia și a le întâlni pe cele 3 doamne. Produsele Fisika le mai găsiți în marile orașe din Creta și din Grecia, dar și din lume. Puteți găsi lista completă aici.

Site: https://www.fisikashop.com
Facebook: https://www.facebook.com/pg/fisikashop/
Adresă: Gerani 73014, Chania, Creta, Grecia

S-ar putea să îți placă și: CRETA, TĂRÂMUL ZEILOR

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Un comentariu:

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.