Slider

Regina Maria și Cărțișor, un altfel de mărțișor

13 feb. 2019


Ca să nu se evapore emoția pe care am simțit-o la evenimentul  de lansare a unui mărțișor literar, Cărţişor de Autor - Maria, Regina României, am zis să scriu la cald, ca să nu am timp să gândesc la rece, să analizez excesiv, să caut explicații. De ce a fost atâta emoție în mansarda Muzeului Național al Literaturii Române? Ce magie s-a întâmplat timp de o oră? Cum a reușit actrița Simona Mihăescu să ne strecoare lacrimi în colțul ochilor?

Pașii m-au purtat în grabă de la muzeu la metrou și tocmai am revenit acasă. A fost un eveniment plin de căldură din aia sufletească. Cum putea să fie altfel când s-a vorbit atât de frumos despre Regina Maria? Parcă ne era tuturor o prietenă dragă. Chiar dacă nu i-am simțit parfumul inconfundabil de violete, cred că în spirit a fost alături de noi. Maniera în care a interpretat-o actrița Simona Mihăescu a adus-o pe regină aproape de noi, cei adunați în public. Pe Simona Mihăescu o puteți găsi în rolul Reginei Maria în piesa Regina Maria - jurnal de război la Teatrul Mic. Nu mai e nevoie să vă mai spun că o să caut bilete ca să văd spectacolul complet. 

Pe rând, alte femei extraordinare ne-au vorbit câte puțin despre Regina Maria și ne-au zugrăvit-o în postura de scriitoare și povestitoare de excepție. Este vorba despre istoricul Georgeta Filitti, Magda Rusen de la Moara de Hârtie, scriitoarea și jurnalista Daniela Șontică și din postura de amfitrion, Loreta Popa. Mi-am dat seama că am citit foarte mult despre Regina Maria, dar că nu am citit-o, cu excepția câtorva fragmente. Urmează să leg o prietenie mai strânsă cu Regina Maria citind ceea ce ne-a lăsat în scris ca moștenire tocmai ca să o înțelegem mai bine.


Pentru că tocmai s-a împlinit un secol de la Marea Unire, la a cărei înfăptuire Regina Maria a avut un aport covârșitor, a fost aleasă să dea viață Cărțișorului, făurit cu drag de Moara de Hârtie. Un scurt fragment din volumul Patru anotimpuri din viața unui om, capitolul Primăvara, a fost special ales pentru acest mărțișor literar. Îmi doresc și eu un asemenea Cărțișor, dar în dulcele grai românesc, chiar dacă limba în care a scris Regina Maria este engleza. Până apare în librarii și versiunea în limba română, cândva la sfârșitul săptămânii viitoare, mă consolez cu versurile Ana Blandiana și ale lui Nichita Stănescu, eroii cărțișorului din anii trecuți.

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.