Slider

Măgura, satul de munte cu case răsfirate

24 mar. 2019


Prima evadare din București pe acest an a avut ca destinația satul Măgura, situat la o altitudine de 1080 m, în Parcul Național Piatra Craiului din județul Brașov. Dacă vrei să te bucuri de aer curat, liniște și peisaje bucolice de o frumusețe rară, atunci Măgura este o alegere inspirată.

CUM SE AJUNGE ÎN MĂGURA?


Am pornit, nu foarte de dimineață din București, trecând prin Târgoviște, ca apoi șoseaua să urce sinuos printre dealuri și apoi munți. Am descoperit livezi impresionante de meri, case mai vechi și mai noi, înșirate ca niște mărgele de o parte și de alta a drumului, străjuite de culmi falnice.  Casele vechi, boierești sau țărănești, construite cu grijă și atenție la detalii contrastau de cele mai multe ori cu cele noi, masive, grosolane, cu linii tăioase ca lama cuțitului, zugrăvite în culori stridente, care îți rănesc privirea.

Am trecut prin Rucăr și apoi Fundata, care ne-a întâmpinat cu un vânt năprasnic. În Fundata, am fost surprinsă să văd că zăpada încă nu s-a topit, acoperind văile ca o plapumă. Călătoria noastră a continuat cu Moeciu de Jos și Bran, satul mult prea turistic, un exemplu de așa nu, în ceea ce privește turismul durabil și responsabil. Pentru masă ne-am oprit la Casa Rustică din Zărnești, unde m-am înfruptat cu o pastramă de oaie cu mămăliguță, urmată de desertul meu favorit, capuccino cu frișcă.



UNDE SĂ TE CAZEZI ÎN MĂGURA?


După masa copioasă am pornit din Zărnești, pe un drum neasfaltat, plin de serpentine, spre gazda noastră din acea seară, pensiunea Mosorel din satul Măgura. Deja soarele apusese când am ajuns la pensiune, după peregrinările noastre mai mult sau mai puțin inspirate din cursul zilei. Pensiunea Mosorel a fost o surpriză tare plăcută, despre care vă voi povesti mai multe într-un articol separat.


CE POȚI FACE ÎN MĂGURA?


A doua zi, după micul dejun, am pornit să explorăm satul Măgura. De la primii pași, peisajul de vis mi-a reamintit că avem o țară tare frumoasă, cu niște peisaje mirifice. În depărtare se vedeau culmile înzăpezite ale munților Bucegi și Pietrei Craiului, care înconjoară dulcile sfere ale dealurilor, ca într-un amfiteatru. Ici și colo se zăresc case răsfirate, mai vechi și mai noi, unele dintre ele abandonate. Văi adânci, cu brazi răzleți și câteva petece de zăpada completează tabloul aproape idilic.






Ciripitul păsărilor ne-a ținut companie pe măsură ce înaintam la pas pe drumul neasfaltat. Pe lângă păsări, am mai avut tovarăș de drum un câine, care probabil se bucura de compania noastră voioasă. La un moment dat și-a făcut apariția și soarele, scăldând întregul peisaj într-o lumină aurie.






În Măgura te poți bucura de aer curat, liniște și peisaje de vis. Poți descoperi satul la pas, luând-o pe cărările bătătorite sau pornind într-un traseu pe munte. Din Măgura poți ajunge în satul Peștera, poți explora Peștera Liliecilor sau coborî în Prăpăstiile Zărneștilor. Poți petrece aici un weekend sau o săptămâna întreagă de odihnă. Dacă ești pasionat de ciclism, Măgura poate fi locul ideal pentru plimbări pe bicicletă.








SFATURI UTILE DE CĂLĂTORIE


Cum la munte nu e ca la oraș, îți recomand să ai bocanci comozi pentru a putea explora drumurile de țară ale satului Măgura și să ai la tine și câteva haine mai groase, că nu știi niciodată cum se poate schimba vremea. Acum e cald și bine, în secunda următoare bate vântul și poate începe ploaia.

Foto: Sony  A6000 + obiectiv 16-50

S-ar putea să îți placă și:
MOSOREL, PENSIUNEA UNDE TE DESCALȚI ȘI TE SIMȚI CA ACASĂ

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.