Slider

Agenda roz, ajutorul meu de nădejde pentru un an cât mai inspirat

10 mar. 2019


Dacă mă urmăriți de ceva vreme, atunci poate știți povestea agendei roz. Dacă nu, v-o povestesc acum pe scurt. A fost odată, ca niciodată ... o agendă pentru planificarea anului 2018, pe care eu am cumpărat-o la reducere și totuși încă la supra preț pentru 2019. Am așteptat ce am așteptat să vină prin poștă și degeaba. Coletul părea blocat undeva prin Jamaica. Așa că am scris și eu ca să întreb ce se întâmplă cu agenda care promitea să mă ajute să obțin claritate pentru un 2019 plin de realizări mărețe. Cum probabil nici ei nu știau pe unde mi-e agendă și trecuse deja timpul maxim de expediere, mi-am primit banii înapoi. După încă o săptămână, am primit și agenda prin poștă. Ce mai, mi-am zis că a venit Crăciunul mai devreme pentru mine. Apoi a venit și Noul An și odată cu el m-am mobilizat să completez agenda, care mi-a luat doar două luni, o nimica toată.

După ce cu chiu cu vai am completat-o și pe alocuri a fost de folos, am zis să vă las mai jos ideile și exercițiile principale, pe care le puteți scrie pe foi, dacă nu aveți o agendă roz, drăguță ca mea. S-ar putea să vă ofere claritatea și imboldul de care aveți nevoie ca să faceți primul pas către viața pe care o visați. Că doar nu degeaba agenda se numește The Artist of Life.

„Your journey begins with a choice to get up, step out, and live fully.” - Oprah Winfrey

LA REVEDERE 2018

Primul pas este să vă luați la revedere de la anul ce tocmai a trecut sau a unei anumite perioade din viața voastră care s-a încheiat. Veți nota evenimentele importante și realizările de care sunteți mândri, apoi lucrurile care au funcționat, urmate de cele care nu au funcționat, lecțiile învățate, cum ați evoluat, oamenii care au făcut o diferență în viața voastră, pentru ce anume sunteți recunoscători și momentele de bucurie pură. Faceți câte o scurtă listă pentru fiecare în parte. Este recomandat să aveți parte de liniște, poate de o muzică în surdină când vă luați la revedere de la anul ce tocmai s-a încheiat sau poate doar de la iarnă.

BUN VENIT 2019

Acum că v-ați luat la revedere de la anul trecut, puteți ura bun venit noului an în viața voastră. Primul pas este să alegeți o temă pentru noul an. Poate fi vorba de iubire, vindecare, creativitate, recunoștință, ce anume credeți voi că aveți mai multă nevoie în noul an. Nu-i nicio problemă dacă schimbați tema, eu am ajuns pe la a treia și e d-abia martie. Odată aleasă tema, urmează lista cu ce anume veți face concret pentru a o atinge, cum vreți să vă simțiți, ce vreți să invitați în viața voastră, dar și la ce anume vreți să renunțați (adică lucruri precum control excesiv, invidie, comparația cu ceilalți etc.)

„My mission in life is not merely to survive, but to thrive; and to do so with some passion, some compassion, some humour and some style.” - Maya Angelou

VISION BOARD

Până acum nu mi-am mai făcut un vision board, așa că am dat iama prin pozele drăguțe de pe Pinterest, am ales câteva și mi-am făcut un panou, pe care l-am salvat pe desktop (cu ajutorul snipping tool). Acum fiecare poate proceda cum își dorește, poate fi un panou digital sau unul material. În cazul meu, pot modifica oricând panoul de pe Pinterest, adăugând și scoțând fotografii, ca rezultatul final, pe care aleg să-l afișez pe desktop să corespundă cu evoluția a ceea ce-mi doresc să atrag în viața mea. Plus. că e o imagine tare drăguță pe care o văd de fiecare dată când deschid calculatorul!



CURRENT ME VS. FUTURE ME

Un exercițiu care mi-a plăcut, pentru că mi-a pus imaginația la contribuție și mi-am exersat puțin și talentul la desen, care a mai ruginit între timp, dar e tot acolo. Pe prima pagina vă desenați așa cum vă percepeți în prezent cu privire la felul cum arătați, cum vă îmbrăcați, cum vă aranjați părul, dar mai ales scriind lângă gândurile care vă trec prin minte cu privire la voi, cum v-ați descrie vouă înșivă cu toată sinceritatea de care puteți da dovadă. După ce ați făcut acest prim desen, imaginați-vă cum v-ați dori să fiți, ce anume ați vrea să schimbați sau să îmbunătățiți la voi. Mă gândesc că mereu e loc de schimbare și îmbunătățire, că doar nimeni nu-i perfect și toți suntem într-o continuă transformare.


„All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them.” - Walt Disney

OBIECTIVELE NOULUI AN

Acum ne trasăm obiectivele principale pentru noul an. Nu e nicio problemă dacă acestea se schimbă pe parcursul anului, e perfect normal, dar e bine să avem ceva cu care să începem. E nevoie să acoperim obiectivele generale, apoi să fim mai specifici definind obiectivele cu privire la sănătate, relații, carieră, creștere personală, creativitate, spiritualitate, casă, bani, aventură. Pentru fiecare în parte e nevoie să notăm acțiunile concrete pe care le vom face ca obiectivele să ni se îndeplinească. De ex. dacă am zis că vrem să trăim mai sănătos în 2019, ce înseamnă asta concret? Putem pune pe listă: să nu sărim peste micul, să mergem la sală o dată pe săptămână, să medităm 15 minute pe zi, să mergem la masaj lunar. Apoi la final, să ne dezlănțuim imaginația și să visăm, fără piedici, ce viață am dori să trăim.



DIVIDE ET IMPERA

Acum că avem o viziune generală pentru noul an, este bine să împărțim anul în trimestre, pentru a vedea ce putem facem concret pentru a trăi viața pe care ne-o dorim, dacă ne apropiem sau nu de ceea ce am simțit la începutul anului. Repet, schimbări pot apărea oricând, că de multe ori când facem ceva concret într-o direcție putem să realizăm că de fapt nu e visul nostru și că noi ne dorim cu totul și cu totul altceva și motivul prea care nu ne-am mobilizat cu adevărat în direcția respectivă e pentru că nu e ce ne doream cu adevărat.

MONTHLY PLANNER

Pornind de la cele de mai jos, ce am descoperit că funcționează pentru mine e un planificator lunar, adică o foaie pe care să ai câte o căsuță cu toate zilele lunii, în care să poți scrie mărunt ce urmează să faci. Iar pe spate, să îți definești obiectivele, ce vrei să faci pentru îngrijire de sine, mișcare, stare de bine, cumpărături, obiective și în cazul meu ce anume să mai scriu pe blog. Eu am descărcat aceste planificatoare pentru fiecare lună gratuit de aici. Pentru anul viitor plănuiesc să le creez chiar eu, ca să fie ziua de luni la începutul săptămânii și să să îmi ofere inspirația pe care mi-o doresc în luna respectivă. Evident, le voi împărtăși cu voi, în speranța că vă pot fi de folos.



MONTHLY TRACKER

V-am mai spus eu că schimbările mari încep cu pași mici. Așa că dacă ne dorim o schimbare e bine să o luăm încet, pas cu pas, adăugând întâi un obicei timp de cel puțin 21 de zile, apoi un altul și tot așa. Încet încet ne vom schimba întreaga rutină. Să nu uităm însă că obiceiurile așa zis sănătoase cum ar fi mindfulness sau yoga, sunt unelte, modalități de a ne cunoaște mai bine, de a scoate la iveală potențialul nostru băgat sub preș, nu sunt obiective în sine.

„Love yourself first and everything else falls into line. You really have to love yourself to get anything done in this world.” - Lucille Ball

SELF LOVE

Ca să putem porni la drum pentru a trăi viața pe care ne-o dorim, este nevoie să începem cu noi, cu dragostea de sine. Alegeți o afirmație care vă definește, scrieți-o pe o bucățică de hârtie și țineți-o aproape, ca să o citiți cât mai des. Apoi scrieți cel puțin 10 lucruri pe care le apreciați la voi. După care definiți-vă rutina de îngrijire, care vă face să vă simțiți minunat în propria piele.


BUCKET LIST

Adăugați 100 de lucruri mai mari sau mai mărunte pe care doriți să le faceți în noul an. Acum nu e un număr bătut în cuie, pot fi mai multe, sau mai puține. Însă lista vă poate oferi momente de revelație cu privire la ce vă doriți să faceți și direcția pe care vreți să o urmați.

„The sould always knows what to do to heal itself. The challenge is to silence the mind.” - Caroline Myss

JOURNALING

Pentru a ne cunoaște mai bine este util să ținem un jurnal în care putem scrie zilnic sau când simțim nevoia. Ideal e să fie cât mai des posibil, putem ține un jurnal clasic, scrie pe diferite teme sau pur și simplu să notăm tot ce ne trece prin minte, fără nicio opreliște. Ultimul tip de scriere este cunoscut ca stream of consciousness writing și poate fi util pentru descărcare și cunoaștere de sine. Cum spuneam, pentru mine scrisul e ca un fel de terapie pe care o recomand (pentru că funcționează!).


***

Sper că veți găsi utile aceste exerciții, că vă vor ajuta să vă cunoașteți mai bine, să fiți mai împăcați cu voi înșivă, să vă tratați cu blândețe și iubire și să vă creați viața pe care doriți s-o trăiți. Pentru anul următor îmi doresc să îmi creez propria agendă inspirațională, cu întrebări, citate, exerciții și desene, făcută custom made, de mine pentru mine. 

S-ar putea să îți placă și:


P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.