Slider

Alba Iulia, orașul marii unirii

12 mai 2019


Ultimul popas, după periplul cu trenul prin Transilvania, a fost la Alba Iulia. Am descoperit un oraș plăcut, aerisit, a cărui atracție principală este după cum bine știți deja, cetatea Alba Carolina, locul proclamării Marii Uniri la 1 decembrie 1918. Ce nu știam era cât de ofertant este interiorul cetății. Ce mai, parcă este un oraș în miniatură în care poți petrece lejer câteva ceasuri fără să te plictisești. Cetatea Alba Carolina este cea mai mare cetate de tip Vauban (adică în formă de stea cu șapte colțuri) de la noi din țară. 

CAZARE LA VILA MATIA RESORT


Pentru Alba Iulia am optat la capitolul cazare pentru Matia Resort, o pensiune tare drăguță, găsită tot pe booking.com și rezervată în drum spre Alba Iulia. S-a dovedit din nou o alegere bună. Recomand Matia Resort dacă plănuiți o ședere în Alba Iulia, în apropiere de cetate. Puteți opta și pentru mic dejun, peste care noi am sărit de data aceasta.



CETATEA ALBA CAROLINA


Atracția principală a orașului Alba Iulia este fără doar și poate cetatea. Aici poți petrece ore în șir, plimbându-te pe aleile pietruite ale vechii cetăți. În interiorul cetății poți vizita Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, Catedrala Încoronării (unde în anul 1922 au fost încoronați regele Ferdinand și regina Maria) și dacă nu ai ce face, ca mine, muzeele din cetate. Dar despre acestea țin să vă povestesc separat, pentru că m-au marcat emoțional.














MUZEELE DIN CETATE


Primul vizitat a fost Muzeul Unirii, care de fapt nu este despre unire. Este un muzeu de istorie, cu exponate începând din paleolitic și până în anul 1918, anul Marii Uniri. Un muzeu tipic pentru țara noastră, cu exponate fără prea multe informații, care nu prea sunt puse în valoare, slab iluminate și cu supraveghetoare care se hlizesc pe la colț. Totuși, parcurgând muzeul mi-am amintit de momentele cheie din istoria acestor meleaguri, de la Dacia la România Mare. La final, nu am plâns după cei 10 lei dați pe bilet, doar mi s-a părut că am dat mai mult decât merită.





Cum nu mi-a ajuns primul muzeu, am mai vizitat unul. De data aceasta, Muzeul de Icoane, un muzeu nou care promite. Doar promite, că după ce i-am trecut pragul m-am întrebat pentru ce am dat alți 10 lei. Aici am văzut câteva icoane, am citit câteva informații mai mult sau mai puțin relevante și ... gata. Totuși, la subsol și la etaj am văzut 2 expoziții de pictură care mi-au plăcut. Ce-i drept, cred că puteau fi vizitate și fără bilet. Iarăși nu am plâns după bani, doar m-am gândit că mai bine îmi luam o înghețată.




Dar zmeura de aur cu siguranță o merită Muzeul Principia. Asta dacă îi pot spune muzeu. Aici am plătit alți 10 lei ca să văd un filmuleț de 4 minute, prost realizat, despre Legiunea a XIII-a Gemini. Plus câteva rămășite ale fostului castru roman. Chiar am întrebat dacă asta e tot, că mă gândeam că poate îmi scapă ceva și plec de acolo fără să văd. Mi s-a spus „păi puteți să faceți poze și vă putem răspunde dacă aveți întrebări”. Deci nu ratasem nimic. Aici chiar m-am simțit jecmănită. Întreaga vizită, cu poze și tot a durat 10 minute, în condițiile în care filmulețul a dura 4. Din păcate nu exagerez.





Îmi doresc să ne promovăm cât mai bine obiectivele turistice, dar și să oferim o experiență interesantă, utilă și educativă în schimbul biletului de acces. Nu doar să fie ceva de umplutură, în speranța că mai luam niște bani de la turiști.

CONCLUZIE


Cetatea din Alba Iulia cu siguranță merită o vizită. Muzeele din interiorul său mai puțin. Cel puțin acestea au fost impresiile mele de anul trecut.


P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.