Slider

Hai să facem un parfum!

18 aug. 2019


Mergând pe urmele parfumului de violete al Reginei Maria am descoperit colecția de parfumuri Florile Reginei creată de Iulia-Victoria Neagoe, artizanul parfumier din spatele brandului Luviane. Apoi am dat peste un Atelier de inițiere în Arta Parfumurilor la Fundația Calea Victoriei susținut tocmai de, ați ghicit, Iulia-Victoria Neagoe. Așa că m-am înscris, curioasă fiind să aflu mai multe despre arta din spatele creării elixirelor parfumate.

PARFUMURILE, SCURT ISTORIC


Numele de parfum vine din latină, de la "per fumus" care înseamnă "prin fum". Parfumurile au apărut pentru prima oară în Egipt, Mesopotamia și Grecia Antică cu câteva milenii în urmă, fiind folosite în cadrul ceremoniilor religioase și pentru îmbălsămări. Romanii au rafinat arta producerii parfumurilor, parfumând tot ce le ieșea în cale, de la perdele la fântâni arteziene. Persanii sunt însă cei care au dus crearea parfumurilor la rang de artă.

Despre Cleopatra se spune că iubea parfumul iasomiei. Pânzele corăbiilor sale erau impregnate cu exoticul miros de iasomie, ca să vestească de departe, sosirea frumoasei reginei. Mă întreb dacă nu cumva mirosul de iasomie, cunoscut pentru efectul său afrodiziac, a contribuit, pe lângă senzualitatea și inteligența Cleopatrei, la cucerirea strălucitului geniu miliar, Cezar și a curajosului general Marc Antoniu?

Primul parfum modern a fost creat în anul 1370 pentru Regina Elisabeta a Ungariei și s-a numit Apă de Ungaria. Legenda spune că suverana Ungariei își dorea o licoare magică, care să-i redea frumusețea de odinioară, având deja venerabila vârstă de 70 ani. Parfumul, avea și rol de leac, fiind de fapt o tinctură de rozmarin. Am găsit și o rețetă simplă de preparare: rozmarinul, cât mai fin măcinat (nu știu exact cantitatea), se amestecă cu 50 ml apă, apoi cu încă 50 ml de alcool pur și se lasă la macerat timp de 10 zile, într-un recipient închis. O să încerc rețeta și vă anunț de rezultat!

În perioada renascentistă, Veneția și Florența dețineau supremația în ceea ce privește producerea elixirelor frumos mirositoare. Caterina de Medici, viitoarea regină a Franței, prin căsătoria cu Henric al II-lea, a avut un parfumier personal, pe Renato din Florența, adus la Paris pentru a deschide primul magazin de parfumuri. Despre Caterina de Medici se spune că era o mare iubitoare de parfumuri. Se mai spune însă și că parfumierul său avea rolul de a masca otrăvuri cu ajutorul parfumurilor. Bijuterii ce conțineau esență de parfum, sub care se aflau otrăvuri sau faimoasele mănuși parfumate, ce erau purtate în aceea perioadă și puteau fi letale.

Parfumul era folosit în mod excesiv la curtea Franței, în timpul domniei regilor Ludovic XIV sau Ludovic XV. Motivul era că aristocrații vremii respective erau cam certați cu apa, fiind de părere că spălatul prea des îi predispune la boli. Așa că mascau lipsa de igienă prin cantități industriale de parfum. Despre Napoleon se spune că folosea în fiecare lună 60 de sticluțe cu extract de iasomie.  Iubita sa soție, Josefine, nu se lăsa mai prejos, fiind o împătimită a esenței de mosc.

În Anglia, în anul 1770 a fost introdusă o lege prin care erau condamnate doamnele care foloseau prea mult parfum. Parfumul era considerat o armă a seducției, bieții domni onești ai vremii, căzând pradă femeilor parfumate, motivul invocat fiind că miresmele seducătoare au fost cele care i-au dus pe calea pierzaniei.

Secolul XIX este momentul în care parfumurile au căpătat forma pe care o știm noi astăzi, prin evoluția chimiei. Au fost descoperiți produși de sinteză, care au înlocuit esențele naturale de odinioară. Au apărut din ce în ce mai multe parfumuri, cu miresme din cele mai felurite și alese, transformând în zilele noastră parfumeria într-o adevărată industrie, ce își are capitala în Franța, la Grasse (supranumită și Capitala Parfumurilor).

DIN CE SUNT FĂCUTE PARFUMURILE?


Un parfum este compus din uleiuri aromatice sau compuși aromatici, fixativi și solvenți. Uleiurile în stare pură pot predispune la reacții alergice, pot produce răni dacă sunt aplicate direct pe piele sau pot deteriora îmbrăcămintea. Pentru a fi mai sigure, uleiurile sunt îmblânzite cu o cantitate corespunzătoare de solvent, cel mai des folosit fiind alcoolul.

Dar cum sunt obținute aromele folosite pentru parfumuri? Cele mai folosite tehnici sunt distilarea, tehnica entflourage și macerarea. În cazul citricelor, se poate folosi chiar stoarcerea cojii, aceasta fiind foarte bogată în uleiuri esențiale.

Concentrația de uleiuri aromatici dintr-un parfum determină tipul acestuia. Acum veți înțelege care este diferența dintre elixir, apă de parfum sau apă de toaletă. Pe lângă diferența deja observată de preț.

Elixir (extras de parfum): 20%-40% compuși aromatici
Apă de parfum: 10-30% compuși aromatici
Apă de toaletă: 5-20% compuși aromatici
Apă de colonie: 2-3% compuși aromatici

Dar ce sunt notele de bază, de mijloc sau de vârf? Aceasta era o întrebare la care nu știam răspunsul înainte de a merge la atelier. Notele de vârf sunt cele care își fac primele simțită prezența. Durează cam un sfert de oră, după care intră în acțiune notele de mijloc. După vreo 2-3 ore intră în acțiune notele de bază, care pot ține încă vreo 4-5 ore, până parfumul nu se mai simte deloc.

Notă: În contact cu pielea, parfumul are un miros specific pentru fiecare persoană în parte. Mirosul este ceva intim, fiecare om preferând arome diferite. Din acest motiv, nu este o idee bună să cumpărăm cadou un parfum care nouă ne place unei alte persoane. Doar dacă știm dinainte care sunt parfumurile preferate de aceasta.

HAI SĂ FACEM UN PARFUM!


După teorie, am trecut și la partea practică. Dintr-o mulțime de uleiuri esențiale a fost nevoie să alegem câteva pentru notele de bază, de mijloc și de vârf. Vă puteți imagina vreo douăzeci de oameni, majoritatea femei, mirosind și alegând esențele parfumate. Ce plăcea unei, nu-i plăcea alteia. Mie mi-a întors nasul uleiul esențial de fenicul, în timp ce alte două doamne îl găseau irezistibil.


Cu ocazia atelierului am mirosit o sumedenie de uleiuri esențiale, am descoperit atâtea esențe despre care nu știam cum miros. Unele erau plăcute, altele mi se păreau că miros a doctorii. Am experiment și apropierea a două uleiuri esențiale ca să vedem cum miros împreună și dacă se potrivesc. Poate să îți placă mirosul a două uleiuri esențiale diferite, ca în schimb mirosul celor două alăturate să nu ți se pară o alegere inspirată.


Cu chiu cu vai am ales uleiuri esențiale pentru notele de bază. Apoi, cu pipeta, au fost introduse câteva picături din fiecare într-un recipient și amestecate. Am putut să mirosim apoi rezultatul notelor de bază, care nu era chiar grozav, dar mergea, ceea ce e oricum admirabil, având în vedere câte minți strălucite au contribuit la crearea lor. Am repetat operațiunea și pentru celelalte note. Am văzut și efectul solventului în contact cu picăturile, ca la final să combinăm toate notele, într-un acord parfumat, că parfum este cam mult spus.



Am aflat că moscul, atât de apreciat în industria parfumurilor, provine de la cerbul moscat, mai exact dintr-o glandă care secretă feromoni, în perioada de împerechere. Pentru că cerbul moscat a devenit o specie pe cale de dispariție, a fost interzisă folosirea moscului în parfumuri începând cu anul 1979. Moscul a fost înlocuit în industria parfumurilor cu moscul alb, obținut din flori. Pe lângă mosc, o altă esență frumos mirositoare foarte apreciată în industria parfumurilor este ambra, care este de fapt voma sau excrement de cașalot. Nu sună prea parfumat, nu?

Aș fi crezut că după ce am mirosit atâtea uleiuri esențiale, nasul meu va ceda, va spune nu, nu mai vreau să miros nimic, gata! În schimb, după atelier am observat că parcă mi s-a accentuat mirosul și apetitul de a descoperit miresme noi, evident din cele care îmi fac plăcere. Am început să adulmec mirosul de mâncare sau al florilor de pe stradă!

Mirosul este o chestie intimă. În funcție de experiențele fiecăruia dintre noi asociem unele mirosuri cu starea de bine, pe când altele ne trezesc sentimente neplăcute. Plus că putem aprecia anumite mirosuri într-o anumită perioadă a vieții, care apoi să ne displacă într-o altă perioadă. Cea mai cunoscută situație este perioadă când femeia este însărcinată și simțurile i se ascut, iar multe dintre mirosurile care înainte i se păreau agreabile, acum îi întorc stomacul de dos.

Poți afla multe despre personalitatea unei persoane în funcție de mirosurile pe care le preferă. În plus, anumite dezechilibre hormonale sau emoționale, pot fi deconspirate și de miresmele care ne atrag și de către cele care ne provoacă repulsie.

PARFUMURILE NATURALE LUVIANE


Iulia-Victoria Neagoe, cea care ne-a purtat primii pași în lumea parfumurilor a adus la atelier și sticluțe cu toate parfumurile marca Luviane, ca să le putem mirosi. La sfârșitul atelierului am putut să alegem o mostră din colecția Miresme Românești . Preferatul meu din această colecție a fost Mister, un parfum cu note principale de iasomie, lemn de santal și ylang-ylang. Tot din această colecție am o slăbiciune pentru apa de toaletă Zâna Florilor, care are ca note principale citricele și lavandă. O apă de toaletă ușoară și răcoritoare, potrivită în zilele călduroase de vară. Îmi amintesc că mi-au făcut o impresie bună și parfumurile din gama DOR, dar nu mai amintesc care a fost preferatul meu. Oare să fi fost Adieri Magice?


Colecția DOR

Colecția Simfonie Gurmandă

Nu sunt tocmai o împătimită a parfumurilor, până acum foloseam un singur parfum până la epuizare, după care treceam la altul. Mai multe parfumuri deodată am avut când am găsit acele seturi cu sticluțe micuțe de parfum de la duty free, anul trecut. Dar și de data asta, am epuizat prima sticluță și am trecut la următoarea. Acum pot spune că am o sticlă de parfum, vreo 3 sticluțe de la duty free și patru mostre de la Luviane. Așa că pentru prima oară în viața mea, mă lăfăi în parfumuri.

Dar nu despre lipsa mea de experiență în ale parfumurilor voiam să vă povestesc. Ci despre faptul că, chiar dacă je ne suis pas un connaisseur, am simțit diferența parfumurile încercate înainte și cele din ingrediente naturale, de la Luviane. Miros pur și simplu altfel și persistă mai mult pe piele. Nu mă gândisem până atunci că și parfumurile de sinteză, adică majoritatea celor din comerț, chiar dacă sunt produse de case de parfumuri celebre și au prețuri exorbitante, pot fi nocive. Ingredientele parfumurilor ajung în piele și de acolo pot ajunge în sânge.

Colecția Florile Reginei


ÎN LOC DE CONCLUZII


Am rămas fascinată de lumea miresmele și chiar vreau să experimentez cu uleiuri esențiale, ca să-mi fac singură un parfum. Nu plănuiesc producția de masă, ci doar să aleg câteva esențe care îmi plac, să mă gândesc cum să le combin în note de bază, mijloc și vârf pentru a obține un parfum unic în lume, doar al meu.

După atelier am văzut și filmul Parfumul: povestea unei crime, care mi-a plăcut surpinzător de mult. Filmul are la bază cartea Parfumul scrisă de Patrick Suskind, care a ajuns pe lista mea de lecturi viitoare.

Care sunt parfumurile și esențele voastre preferate?

S-ar putea să îți placă și: MUZEUL PARFUMURILOR DIN BUCUREȘTI. PE URMELE PARFUMULUI DE VIOLETE AL REGINEI MARIA.

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

2 comentarii:

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.