Slider

Cu trenul prin Europa: Bratislava

24 ian. 2020


Din Viena am luat trenul spre Bratislva și în două ore jumătate eram în capitala Slovaciei. Bratislava mi-a amintit de Oradea, prin stilul Art Nouveau al clădirilor, dar și de Brașov, prin țigla roșie de pe acoperișul caselor vechi. În centrul orașului am găsit clădiri îngrijite și alei largi, pietruite pe care te puteai plimba în voie, uitându-te la vitrinele magazinelor cu suveniruri sau ghicind prin geam preparatele care se serveau la mesele restaurantelor. Cu pricepere și păsare așa ar fi putut arăta astăzi și centrul Bucureștiului, nu cu clădiri vechi ce stau să se prăbușească, cluburi la subsol ce funcționează încă fără autorizație, cu o lume pestriță pe străzi și prea mult kitsch.

Am petrecut o singură noapte în Bratislava, iar rezervarea am făcut-o în aceeași zi, pe parcursul călătoriei cu trenul. Alegerea noastră a fost APLEND CITY Hotel Michalska, aflat chiar în centrul vechi al Bratislavei. Pe o străduță îngustă, am descoperit o ușă veche de lemn care era intrarea în hotel. Aveam puține emoții când am deschis-o însă s-au evaporat repede. Înăuntru clădirea avea o altă față. Totul părea proaspăt renovat, alb, imaculat, învăluit în parfum de flori uscate. Camera a fost confortabilă, în culori cam sumbre pentru gustul meu, însă potrivită pentru o noapte. Micul dejun l-am luat la hotel APLEND CITY Hotel Perugia , aflat la 5 minute de mers pe jos de hotelul nostru.



După ce ne-am cazat, am luat centrul vechi la pas, descoperind Piețele de Crăciun din Bratislava. Întâi am vizitat Piața de Crăciun de lângă Teatrul Național, pe care am găsit-o cam aglomerată. Așa că ne-am orientat spre o altă Piață de Crăciun, aflată în imediată apropiere (sau o fi fost aceeași, cine știe). Aici ceva mai puțină lume, așa că am putut să ne plimbăm lejer, ca să ne hotărâm ce anume să ne luăm de mâncare. Am optat amândoi pentru ciganska pecienka, adică două chifle proaspete cu friptură de porc și ceapă călită. Cred că a fost cea mai gustoasă gustare din întreaga vacanță. Și foamea era pe măsură.


A două zi am pornit spre Biserica Albastră, o bijuterie arhitecturală Art Nouveau. Am găsit-o închisă, dar tot am putut să arunc un ochi în interior, ca să o admir în toată splendoarea sa. Biserica a fost construită între 1909-1913 și îi este dedicată reginei Elisabeta a Ungariei (1207 - 1231), care a murit la numai 24 de ani și a fost ulterior sanctificată.




După aceea am luat-o la pas pe malul Dunării având în vedere să urcăm treptele pentru a ajunge la Castelul Bratislava, simbolul orașului. Până la castel, am poposit la Catedrala Sf. Martin, una din cele mai vechi biserici din Slovacia și locul încoronării regilor Ungariei între 1563 și 1830. Să nu uităm că mai demult Bratislava se numea Pozsony și era capitala Ungariei.






Castelul Bratislava este fără doar și poate atracția principală a Bratislavei. Castelul se află pe o colină, lângă centrul vechi al orașului. După ce urci treptele ce duc la castel ești răsplătit cu panorama orașului. Castelul a ars în anul 1811 și apoi a funcționat ca garnizoană până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. În anul 1950 a început reconstrucția castelului, după planurile inițiale. Astăzi castelul găzduiește Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Național Slovac. Dacă sunteți pe fugă, nu ratați nimic dacă nu vizitați și interiorul castelului, adică Muzeul de Istorie. Poate doar priveliștea din turn, dar vă asigur că puteți trăi și fără.






***

După ce am vizitat Castelul Bratislava ne-am îndreptat spre gară. Pe la jumătatea drumului mi-am amintit eu de niște ursuleți din aceia mici care dau din brațe la lumina soarelui și îmi imaginam vai ce drăguț ar arăta la mine pe birou, la muncă. Așa că ne-am întors ca să-mi cumpăr ursulețul, apoi în pas alert spre gară spre următoarea destinație, Budapesta. Dar chiar e tare drăguț ursulețul pe biroul meu!



Alte atracții:

* UFO Observation Deck, un restaurant cu priveliști amețitoare


* Cumil, o statuie inedită de pe străzile din centrul vechi al Bratislavei, care se zice că aduce noroc, dacă îi atingi capul


* Turnul Michalska


* Muzeul Farmaciei, plus multe alte muzee

* Castelul Devin, aflat la 12 km de Bratislava, la intersecția Dunării cu afluentul său Morava

Bratislava nu concurează cu Viena sau Budapesta la capitolul atracții turistice, însă poate fi o destinație foarte plăcută pentru a te plimba pe malul Dunării, a admira arhitectura clădirilor din centrul vechi și a te bucura de preparate gustoase la una din tavernele din oraș.

Mersul intenațional altrenurilor: https://reiseauskunft.bahn.de


S-ar putea să îți placă și:
CU TRENUL PRIN EUROPA: VIENA, PE URMELE HABSBURGILOR

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

5 comentarii:

  1. Minunat sa calatoresti cu trenul, oriunde in lumea asta mare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și mie îmi plac călătoriile cu trenul, mi se par foarte relaxante. Parcă nu mai ai nevoie de altă vacanță după vacanță ca să te odihnești :)

      Ștergere
  2. Excelent !! Pofta de plecat cu trenul in lume !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am Bratislava pe lista de must visit in 2020. De obicei aleg in calatoriile mele varianta zborului cu avionul. Dar dupa ce am citit articolul postat de tine voi lua in calcul si optiunea de a calatori cu trenul pana la Bratislava.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se par mai relaxante călătoriile cu trenul, acum depinde și distanța. În această călătorie cu trenul care a durat o săptămână am vizitat 3 capitale europene:Viena, Bratislava și Budapesta.

      Ștergere

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.