Slider

Călătorind alături de Regina Maria. Memorii din exil.

17 apr. 2020


Suntem la sfârșitul anului 1916, când familia regală, administrația centrală și o mulțime de oameni simpli din popor au fost nevoiți să părăsească Bucureștiul pentru a se refugia la Iași, capitala de odinioară a Moldovei. Ne aflăm în plin Prim Război Mondial și Puterile Centrale au cucerit deja două treimi din teritoriul țării noastre. În acest context, Regina Maria este convinsă de către Nicolae Iorga să scrie despre țara care a adoptat-o, pe care o iubește nespus. Cuvintele sale urmează să ajungă la soldații de pe front, pentru o doză de îmbărbătare, dar și la populația aflată deja sub ocupație străină, pentru a nu-și pierde speranța că putem izbândi în acest război. Tot Nicolae Iorga va fi cel care va traduce din engleză în română textele Reginei Maria, care vor fi îmbogățite cu ilustrații realizate de către fiica sa, Elisabeta.


Felul în care scrie, cuvintele alese, ne arată fără doar și poate că Regina Maria era o romantică incurabilă, o optimistă, o mare iubitoare de flori și de frumos. Nu degeaba și-a câștigat titlul de ultima romantică. În plus, ne dăm seama cât de mult a iubit și cât de atașată a fost de țara noastră și de locuitorii săi.

Palatul Cotroceni


Primul loc descris în memoriile sale din exil este Palatul Cotroceni, reședința familiei regale, pe care fuseseră nevoiți să o părăsească din cauza invaziei armatelor inamice. Regina Maria abia își îngropase ultimul născut, pe principele Mircea, care a murit de febră tifoidă la numai trei ani. Trebuind să plece în grabă spre Iași, nu au avut timp să lase o inscripție pe mormântul micuțului. Din cuvintele Reginei Maria, răzbate durerea mamei care și-a pierdut copilul, pe micul Mircea, cel care îi aducea flori din grădina palatului.

Palatul Cotroceni este unul din cele mai frumoase atracții ale Bucureștiului de astăzi, talentul de decorator al Reginei Maria putând fi observat în încăperile somptuoase ale palatului.

Regina Maria la Palatul Cotroceni

S-ar putea să îți placă și: TOAMNA LA PALATUL COTROCENI

Ruinele de la Comana


După palatul Cotroceni, regina își arată dragostea pentru vremurile de odinioară prin fascinația pentru ruinele mănăstirii de la Comana. O vedem pe regină galopând peste câmpii și șesuri arse de soare, în căutare de liniște, dar și căutând să pătrundă tainele țării sale adoptive. Astăzi Comana este un refugiu în apropierea capitalei, mănăstirea a fost refăcută, Neajlovul are propria sa deltă și tot aici se găsesc Satul Meșteșugarilor, Moara de Hârtie și Parcul de Aventură Comana. 


Ștefan Luchian - Ruinele de la Comana

Conacul de la Copăceni


Regina Maria amintește de conacul și grădina de la Copăceni, pe care le primise în dar de la generalul Gheorghe Emanuel Filipescu, prin testament la moartea acestuia, chiar dacă nu îl cunoscuse niciodată. Casa veche nu era tocmai pe gustul reginei, iar grădina era sălbatică înainte de plecarea reginei în exil la Iași. După încheierea războiului, doi ani mai târziu, regina revine pe aceste meleaguri și transformă conacul și grădina după voia inimii sale. Din păcate, nu a mai rămas astăzi decât amintirea conacului și grădinii de odinioară, atât de îndrăgită de regină.

Conacul Reginei Maria de la Copăceni

Sinaia și castelele sale


Nu se putea ca regina să nu pomenească despre Sinaia, reședința de vară a familiei regale. Cu această ocazie conturează portretele regelui Carol I și al soției sale Elisabeta, cea care a rămas în amintirea românilor cu pseudonimul său de poetă, Carmen Sylva. Sinaia cu munții și pădurile sale sunt locul ideal pentru călărie, regina zburând la propriu pe spatele calului său, fiind evidentă nevoia sa de a se elibera de toate constrângerile care veneau la pachet cu apartenența la familia regală. Sinaia emană și astăzi prin fiecare por povestea familiei regale, castelele Peleș și Pelișor fiind unele din cele mai vizitate obiective din țara noastră.

Familia regală la Sinaia

S-ar putea să îți placă și: REGINA MARIA ȘI PARFUMUL SĂU DE VIOLETE INDIENE

Curtea de Argeș, locul de odihnă al regilor


Mănăstirea Curtea de Argeș oferă liniște veșnică familiei regale. În necropola mănăstirii își au locul de veci regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria, Mihai I și Ana. Când își scria memoriile din exil, probabil Regina Maria știa deja că aici i se va odihni trupul, însă nu decisese încă ce se va întâmpla cu inima sa, pentru că nu se îndrăgostise încă iremediabil de Balcic, locul unde își va construi mult iubitul cuib.

Mănăstirea Curtea de Argeș într-o reprezentare din anul 1907 | Sursă: Wikipedia


Litoralul Mării Negre


„O țară fără ieșire la mare este o țară care trăiește doar pe jumătate”, așa considera Regina Maria. Din fericire, țara noastră trăiește din plin, bucurându-se de ieșirea la Marea Neagră. Născută în Anglia, pe o insulă, Regina Maria iubește marea și sunetul valurilor care se izbesc de țărm. Constanța și stațiunea Mamaia sunt menționate de regină ca fiind locuri dragi unde sufletul său își găsea liniștea. Iar când nu o găsea, pornea în galop cu calul descoperind câmpurile pârjolite de soare și lumea pestrița, de oameni de diferite etnii, care populau Dobrogea. Tot aici apare și Balcicul, prefigurându-se dragostea profundă pe care regina o va purta acestui loc, în care își va înălța mult îndrăgitul castel cu grădinile sale pline de flori parfumate. Alte locuri încărcate de poezie și istorie, după cum le descrie regina, sunt Insula lui Ovidiu de pe Lacul Siutghiol, ruinele cetății Histria și monumentul de la Adamclissi

Regina Maria la malul Mării Negre, alături de calul și câinele său, la Balcic

 

Delta Dunării


După incursiunea la malul Mării Negre, este firesc ca amintirile Reginei Maria să se îndrepte spre un alt loc deosebit de frumos din țara noastră, unic în lume, Delta Dunării. Familia regală a călătorit cu yachtul de la Porțile de Fier până la vărsarea Dunării în Marea Neagră. Trestii aplecate, care se scaldă în ape verde-smarald, nuferi înfloriți, concerte ad-hoc puse la cale de broaște, lebede elegante și pelicani grațioși care fâlfâie din aripi creează peisaje ireal de frumoase, care ne arată din nou că natura este cel mai iscusit meșter.

Regina Maria în Delta Dunării

S-ar putea să îți placă și: SULINA, ORAȘUL UNDE DUNĂREA ÎNTÂLNEȘTE MAREA NEAGRĂ

Mănăstirea Polovragi


Regina Maria este fermecată de Vâlcea, cu văile, bisericile și peisajele sale. Chiar dacă un loc aparte în inima sa îl ocupă Mănăstirea Hurezi, de această dată, Regina Maria se oprește la vecina sa, Mănăstirea Polovragi. Cuibărită la poalele muntelui Piatra Polovragilor, mănăstirea construită în stil bizantin, beneficiază de un cadru natural de vis. Cu o istorie de jumătate de mileniu, a asistat la numeroase suferințe ale neamului românesc. Astăzi, mănăstirea de maici cu hramul Adormirea Maicii Domnului, e un loc în care credinciosul poate găsi un strop de liniște.

Regina Maria în curtea mănăstirii Hurezi


Iași, capitală de război


Iașiul a fost refugiul familiei regale în timpul Primului Război Mondial. Regina a locuit timp de doi ani, până în 1918 în casa Cantacuzino-Pașcanu alături de copii. După căsătorie, Ferdinand și Maria ar fi trebuit să locuiască la Iași, însă Carol I și Elisabeta i-au dorit aproape pe moștenitorii lor. Așa că Iașiul a fost neglijat până a fost nevoie de el, când a devenit gazda familiei regale, administrației centrale și zecilor de mii de refugiați. Regina Maria descrie bucuria enormă pe care i-a provocat-o venirea primăverii la Iași în 1917, când natura a început să renască și florile să-și facă apariția. Natura ne arată din nou că totul renaște, că după vremea rece și întunecată, vin și zilele calde și luminoase.

Iașiul de odinioară | Sursă: Wikipedia

Castelul Bran, un dar prețios


După încheierea războiului și înfăptuirea Marii Uniri, Regina Maria primește în dar castelul Bran. Regina Maria este fascinată de castelul colțuros aflat pe o stâncă solitară pe un fundal împădurit și pune mult suflet pentru a-l transforma într-o reședință primitoare pentru ea și copiii ei. Nu toată lumea mai cunoaște astăzi implicarea Reginei Maria în transformarea Castelului Bran, cei mai mulți știind de Castelul Bran datorită cărții lui Bram Stoker, Dracula.

Regina Maria la Castelul Bran

***

Cartea Țara pe care o iubesc. Memorii din exil scrisă de Regina Maria ne arată dragostea pe care a purtat-o meleagurilor românești. Chiar dacă se dorește a fi o fărâmă de speranță în vremea cruntă a războiului, din paginile cărții ies la suprafață suferințele îndurate de oamenii simpli din popor și inechitatea socială.

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.