Slider

Ruinele castelului Lonyai din Medieșu Aurit

10 oct. 2020


În timpul călătoriei cu trenul din Baia Mare spre Satu Mare ne-au atras atenția niște ruine semețe, ce aminteau de silueta unui castel maiestuos de odinioară. Am descoperit că este vorba despre ruinele Castelului Lonyai din satul Medieșu Aurit, aflat la 22 km de Satu Mare. Chiar dacă nu era planificat, ziua următoare am luat trenul spre Medieșu Aurit ca să vedem ruinele mai de aproape și să ne imaginăm cum arăta Castelului Lonyai în zilele sale de glorie, când era considerat unul din cele mai frumoase castele renascentiste din Transilvania.


Înainte de a ajunge la ruinele Castelului Lonyai, am descoperit conacul Grosz (construit în sec. XIX de Edward Grosz), care găzduiește astăzi primăria din Medieșu Aurit.


Conacul Grosz





Doi pași mai încolo ne-au întâmpinat ruinele văzute cu o zi înainte pe fereastra trenului. Ce a mai rămas din mărețul castel renascentist Lonyai. Chiar și așa, ruinele au farmecul lor. Îți amintesc despre vremuri de odinioară, iar imaginația ta poate să zburde în trecut și în viitor, să îți spui povești despre trecutul lor și să te întrebi ce le rezervă viitorul. 


Chiar dacă starea sa de degradare este avansată, știi că odinioară Castelul Lonyai era o nestemată rară. Istoria sa este legată de nume importante ale nobilimii maghiare precum: Bathory, Lonyai, Wesselenyi sau Teleki. Perioada sa de glorie, după cum îi arată și numele, a fost în timpul lui Sigismund Lónyai, care a transformat vechea fortificație într-un superb castel renascentist, crezut a fi împodobit cu foiță de aur, de unde și numele localității, Medieșu Aurit (în maghiară „megye" înseamnă județ, comitat). Se pare că în 1920, castelul a fost cumpărat de Carol II-lea, fiind în prezent revendicat de moștenitorii acestuia.


Pe ușa de la intrare se mai poate descifra încă inscripția ANNO DOMINI MDCXXX MAGNIFICUS SIGISMUNDUS DE LONIA COMES COMITATUS CRASNENSIS A FVNDAMENTIS  EXTRVXIT, adică ridicat din temelii în anul Domnului 1630 de Sigismund de Lonya, comitele comitatului Crasnei. Demult, zidurile castelului adăposteau în curtea interioară o splendidă fântână din care a rămas doar amintirea. Două încăperi din castel sunt menționate în descrierile făcute în secolul XVII, Camera Paradisului, numită astfel datorită frescelor ce îi împodobeau pereții și Parnasus, renumită pentru frescele cu nimfe.


Castelul dispunea de o rețea de tunele secrete, care să fie folosite în caz de urgență. Gurile acestora au fost astupate, dar cine știe până unde duceau? Legenda spune că un tunel secret leagă castelul de cetatea Ardud care la rândul său este legată printr-un tunel secret de Castelul Karolyi din Carei.


Castelul Lonyai













Vremea și vremurile și-au pus amprenta asupra edificiului renascentist. A fost aruncat în aer, deposedat de bunuri, neglijat și lăsat pradă vegetației sălbatice. În jurul său se poate vedea pe alocuri vechiul șanț de apărare. Situația sa incertă face în prezent imposibilă consolidarea sau reabilitarea castelului. Totuși, în jurul său veți găsi o alee asfaltată, bănci și trandafiri, care încadrează ruinele castelului, arătând că nu a fost uitat de tot. Sper că se vor găsi fonduri și bunăvoință ca povestea castelului Lonyai să fie spusă în continuare peste veacuri. 


P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.