Slider

Arta de a-ți crea amintiri de Meik Wiking

18 oct. 2020



După Lykke și Hygge am citit și Arta de a-ți crea amintiri de Meik Wiking. Cărțile sale trezesc emoție, îți dau o senzație de bine, de confort, în mare parte datorită ilustrațiilor și fotografiilor ce împodobesc paginile cărților sale. Dacă primele două cărți sunt mai mult despre fericire și confort, Arta de a-ți crea amintiri aduce în prim plan nostalgia. Pe alocuri mi-a adus aminte de Traumă și memorie de Peter Levine, deoarece pe lângă sugestiile de a-ți crea amintiri cât mai memorabile, cartea aduce în prim plan funcționarea memoriei și formarea amintirilor.


Recunosc că în numeroase rânduri pe parcursul citirii cărții am fost invidioasă pe Meik Wiking și pe amintirile sale, pe retrospectiva celor 40 de ani din viața sa. Locurile pe care le-a vizitat, experiențele pe care le-a trăit și oamenii pe care i-a cunoscut. Pare că a fi cercetător la Institutul de cercetare a fericirii din Copenhaga, capitala cu cei mai fericiți locuitori din lume e cea mai fericită meserie din lume. Oare mai fac angajări?!


Cum putem colecționa amintiri memorabile?


Magia începuturilor. Ce facem pentru prima oară este memorabil și se poate transforma într-o amintire fericită. 
Experiențe multisenzoriale. Implicarea tuturor simțurilor într-o activitate crește șansele să ne o amintim pe viitor. 
Investiți atenție. Prezența și atenția la detalii, cumva esența mindfulness-ului, stimulează memoria și garantează ca ne vom aminti mai multe despre o anumită experiență.
Creați momente cu sens. Anumite momente din viață se pot transforma în amintiri pline de emoție dacă creăm momente cu sens alături de cei dragi.
Adăugați emoție. Emoția este un ingredient cheie, care dăinuiește peste ani și poate transforma o experiență aparent banală într-un eveniment memorabil.
Momente de vârf și eforturi. Ultima parte a unui eveniment este cea pe care ne-o amintim cel mai pregnant și dictează modalitatea în care interpretăm experiența. Nu degeaba se spune save the best for last
Folosește-te de povești. Poveștile și împărtășirea amintirilor cu ceilalți ne ajută să le păstrăm vii cât mai mult timp.
Memoria externă. În ajutorul amintirilor vin fotografiile, textele scrise, jurnalul ținut, suvenirurile cumpărate din diferite vacanțe.


Cum putem planifica un an fericit și memorabil?


Ianuarie - Asociați zilele cu amintiri. Folosiți luna ianuarie pentru a vă gândi ce veți face în diferite zile importante din noul an. Ca exemplu, de Ziua internațională a bicicletei puteți organiza o excursie pe biciclete cu prietenii.

Februarie - Înfruntați-vă fricile. În februarie puteți încerca ceva nou, care vă scoate din zona de confort.

Martie - O lună memorabilă. Petreceți luna martie tot mai mult cu semenii, în special cu cei care vă sunt dragi.

Aprilie - Fiți atenți la fericire. În aprilie fiți atenți la fericire prin prisma tuturor celor 5 simțuri. Nu strică să țineți un jurnal al recunoștinței ca să vedeți ce vă face fericiți.

Mai - Planificați momente memorabile. Nu uitați să planificați deja momente memorabile pentru anul viitor.

Iunie - O plimbare pe aleea amintirilor. Mergeți într-un loc al amintirilor voastre sau ale cuiva drag, care de exemplu vă poate povesti istoria străzilor și clădirilor din orașul său natal.

Iulie - Lansați un Apollo-picnic. Adică un picnic în care fiecare participant aduce un preparat pe care nu l-a mai încercat niciodată.

August - Găsiți un pisc demn de escaladat. August poate fi luna ideală pentru o excursie la munte.

Septembrie - Să venim de hac rutinei. Se referă la a găsi alte obiceiuri sau poate o altă rută în drum spre muncă.

Octombrie - Tir cu talere. Ce ziceți de tir cu talere pentru luna octombrie? Pariez că nu ați mai încercat ... bine, nici nu știu unde putem avea o asemenea experiență :)

Noiembrie - Faceți o listă cu lucruri noi de încercat. În noiembrie faceți o listă cu lucruri pe care nu le-ați mai făcut și vedeți când le puteți pune în practică.

Decembrie - Top 100 fotografii fericite. Ultima lună din an poate fi un moment propice ca să printați fotografii cu momente fericite de pe parcursul anului. O sugestie pe care chiar vreau să o pun în practică, nu neapărat cu 100 fotografii, dar cu momentele memorabile ale acestui an atipic!


„Atâta timp cât trăiești, continuă să înveți să trăiești.” - Seneca


Acestea sunt sugestiile pentru amintiri memorabile. Vedeți fiecare cu ce rezonați, ce vi se potrivește și ce nu și luați ce aveți nevoie pentru a crea amintiri cât mai fericite.


P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.