Slider

Camera rubinie de Pauline Peters

5 dec. 2020


Pauline Peters este pseudonimul jurnalistei germane Beate Sauer, care, sub acest nume a publicat romanul Camera rubinie, primul din trilogia care o are ca eroină pe Victoria Brenan. Camera rubinie este o împletitură între roman istoric, polițist și de dragoste. Acțiunea are loc în anul 1907, în mare parte în Londra, dar cititorul are șansa să viziteze și câteva conace enigmatice din afara Londrei.


Camera rubinie ne face cunoștință cu două personaje savuroase. Este vorba de tânără aristocrată Victoria Brenan, în vârstă de numai 18 ani și de majordomul acesteia, Mr. Hopkins. Cei doi se joacă de-a detectivii amatori pe parcursul întregului roman, fiind hotărâți să-l descopere pe cel responsabil pentru mai multe crime comise cu sânge rece.


Când mi-l imaginez pe Mr. Hopkins îmi vine în minte Mr. Carson din serialul Downton Abbey. Ceea ce a făcut lectura mult mai amuzantă, să-l văd pe protocolarul Carson, stând la ușă și ascultând bârfe, ca să rezolve cazul. Din când în când mai e nevoie ca cei doi să se împiedice de câte un indiciu, ca investigația să poată merge mai departe.


Mr. Carson din serialul Downton Abbey | Sursa: https://jaapphoto.com/ 


Când am citit romanul am avut senzația că urmăresc un film de la Hollywood cu de toate. Acțiune, mister, dragoste, dramă, într-un cadru istoric fabulos. Acțiunea este antrenantă, dar destul de previzibilă. Ca în majoritatea filmelor de la Hollywood. Ițele se tot încurcă, iar finalul pare un pic forțat. Cartea a tot plusat, intriga a crescut, dar punctul culminant și deznodământul nu au livrat. Cel puțin nu pentru mine.


Ca roman polițist Camera rubinie nu m-a impresionat prea mult, în schimb mi-a plăcut enorm partea sa istorică, descrierea epocii, a oamenilor, a locurilor și a obiceiurilor.  O temă importantă a romanului o reprezintă lupta sufragetelor pentru a obține dreptul la vot al femeilor. Poate părea uimitor, dar este doar un secol de când femeile pot vota cot la cot cu bărbații. Culmea, multe femei din epoca edwardiană se opuneau dreptului de vot ... al femeilor!


M-am bucurat să mă plimb prin Londra începutului de secol XX. Am pătruns alături de eroii cărții în conace tipic englezești. Pauline Peters menționează la sfârșitul cărții că pentru Blackenwell Manor s-a inspirat din proprietatea Lanhydrock din Cornwall, iar pentru Blickling Hall de proprietatea Antony, aflată tot în Cornwall.


Lanhydrock, Cornwall | Sursa: https://www.nationaltrust.org.uk/

Antony, Cornwall | Sursa: https://www.nationaltrust.org.uk/


Castelul de pe ediția în română a cărții Camera Rubinie este cel care mi-a atras atenția și m-a convins să o cumpăr. Pare un castel tipic englezesc, cufundat în mister, unde te aștepți să întâlnești fantoma unei tineri femei când te plimbi noapte pe un hol întunecat cu un șfeșnic aprins în mână. De fapt castelul se află în Italia. Este vorba de Castelul Chignolo Po, aflat la 50 km de Milano.


Castelul Chignolo Po, Italia | Sursa: https://www.facebook.com/castellodichignolopo


Camera rubinie nu este o cameră secretă din vreun conac sau castel englezesc, ci este o cameră dintr-un ... bordel. Un mister vi l-am servit eu pe tavă, pe celelalte vă invit să le descoperiți dacă alegeți să citiți cartea Paulinei Peters!


S-ar putea să îți placă și: CASA DE LA RIVERTON DE KATE MORTON


P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.