Slider

Cum ar fi să fii ... fericit fără motiv?!

11 apr. 2021


Cartea Fericit fără motiv, este fără doar și poate, un manual al fericirii, un ghid pentru atingerea unei fericiri profunde, care vine din interior și nu depinde de factori externi. Adică acea fericire fără motiv, acea bucurie lăuntrică care pare să vină la pachet cu seninătate, recunoștință, iertare, iubire și acea abilitate miraculoasă de a trăi totul cu uimire și curiozitate. Cum spunea Albert Einstein „Viața însăși este magie, iar dacă nu crezi asta, măcar încearcă s-o trăiești ca pe ceva magic.”


Sunt convinsă că ați întâlnit și voi oameni fericiți fără motiv. Sunt acele persoane care luminează pur și simplu o încăpere când intră în ea. Sunt acei oameni care nu se împotrivesc vieții, ci care par să plutească prin viață, încrezători că o forță superioară lor va așeza lucrurile mult mai bine decât ar putea să o facă ei. Sunt acei oameni zâmbitori care emană liniște și seninătate prin fiecare por. Nu înseamnă că nu se lovesc de obstacolele vieții, dar mereu, în mod natural, caută soluții și primesc cu inima deschisă lecțiile pe care li le oferă viața.


În Fericit fără motiv, Marci Shimoff și Carol Kile au intervievat astfel de 100 de oameni fericiți fără motiv, ca să le descopere secretele. În paginile cărții sunt prezentate câteva dintre poveștile acestor oameni. Surprinzător sau nu, poveștile lor nu sunt despre o viață roz, trăită în puf, ci mai degrabă despre încercări grele, unele de neimaginat, prin care au trecut. Cu toate astea, încercările vieții nu i-au doborât, ci i-au făcut conștienți că în interiorul lor există o forță nemărginită, divină, care le permite să depășească orice încercare.


Se pare că acești oameni fericiți fără motiv, au câteva trăsături în comun, care sunt descrise în carte. Vestea bună e că și fericirea se poate învăța, chiar dacă nu e o predispoziție naturală. Fiecare dintre noi ne naștem cu o anumită moștenire genetică, unii cu o predispoziție spre fericire și optimism, alții din contră, cu o predispoziție pentru a vedea mai degrabă partea goală a paharului. 


Prin practicarea unor anume tipare de gândire și obiceiuri zilnice, rețelele noastre neuronale se pot schimba, învățând fericirea fără motiv. Nu vă imaginați că schimbările au loc peste noapte. E nevoie de pași mici, consecvenți, ținând cont de drumul pe care vrem să-l parcurgem. Drum, pe care nu e nevoie să-l parcurgem neapărat singuri, putem apela la un specialist, cum ar fi un psihoterapeut sau ghid spiritual, care să ne ghideze calea.


Fundația


Pentru a atinge fericirea fără motiv, e nevoie ca mai întâi să construim o fundație solidă. Nimic nu rezistă în timp, fără o fundație solidă. În cazul fericirii fără motiv se pare că ingredientele cheie sunt următoarele:


1. Să tratăm orice situație ca pe o lecție, din care să învățăm și să căutăm soluții ca să o depășim. Simplu spus să ne concentrăm pe soluții și să nu ne lăsam absorbiți de problemă. Nu înseamnă că este întotdeauna ușor, mai ales că a căuta soluții presupune și acțiune, pentru a le pune în aplicare, iar uneori preferăm să ne complăcem în situația problematică, decât să facem ceva ca să ieșim din ea.


2. Orice obstacol adus de viață, orice pierdere, vine la pachet și cu o lecție, uneori chiar și cu noi oportunități. Uneori lecția e ca pur și simplu să apreciem ceea ce avem și să ne bucurăm de fiecare zi alături de cei dragi, pentru că da, chiar dacă e trist, într-o bună zi oameni dragi s-ar putea să părăsească lumea aceasta și să nu ne mai fie aproape.


3. Foarte important și poate cel mai greu, e nevoie să fim împăcați cu noi înșine, să ne acceptăm așa cum suntem, cu toate trăsăturile noastre. A fi împăcat cu tine însuți nu înseamnă că nu e nevoie de schimbare, ci doar că ești conștient de schimbările pe care ți le dorești, ca să poți atinge o stare de liniște interioară și armonie. Iar aceste schimbări țin întotdeauna de tine, nu de ceilalți. 


După construirea unei fundații solide, în carte sunt descriși mai mulți piloni, meniți să ne susțină starea de fericire.


Pilonul minții

 

Mintea, pe cât de minunată este, ne poate juca feste. Putem pune la îndoială gândurile care ne trec prin minte și poate chiar mai important, ne putem detașa de ele. Sunt sigură că fiecare dintre noi a trecut prin momente în care a fost acaparat de gânduri felurite, care păreau că îl urmăresc și nu vor să-i dea pace. În carte sunt prezentate felurite exerciții, în special de meditație, care pot fi un aliat redutabil în lupta cu gândurile.


Nu vă gândiți însă că e de ajuns să meditați doar atunci când sunteți la ananghie și gata, magia se întâmplă. Meditația e o practică zilnică, care necesită disciplină, ca să ne fortifice interior. De fapt această fortificare interioară, obținută în fiecare zi, ne ajută să facem față cu mai mult succes situațiilor problematice care pândesc la tot colțul. Zilnic te detașezi de gânduri mărunte, ca într-o bună zi să poți depăși cu seninătate încercări mult mai grele.


Pilonul inimii


Iubirea e un ingredient cheie în orice rețetă a fericirii. Întâi e nevoie de iubire de sine, ca apoi să îi poți iubi pe ceilalți. Poate părea paradoxal, dar nu îi poți iubi cu adevărat pe ceilalți, dacă nu te iubești întâi pe tine. Alături de iubire e nevoie să cultivăm recunoștința, iertarea și altruismul.


Iubirea, recunoștința, iertarea și altruismul sunt interconectate, așa că dacă creșteți nivelul uneia, automat va crește și nivelul celorlalte.


Pilonul trupului


O comunicare armonioasă, în care ascultăm ce ne transmite propriul nostru corp este vitală pentru o viață împlinită. Cumva, propriul nostru corp știe ce are și ce avem nevoie, de la odihnă și mișcare la alimentație. E nevoie în schimb să-l ascultăm, ceea ce s-ar putea să nu fie tocmai ușor, având în vedere anii în care am neglijat ce ne spune. Uneori așa a fost nevoie, pentru că tot ceea ce trăim se întipărește în corp, iar uneori a fost nevoie să ne disociem de propriul corp pentru a face față unor traume la o vârstă fragedă.


Pentru o viață sănătoasă avem nevoie de cât mai multă mișcare și de o alimentație echilibrată, care să ne hrănească corpul, nu în care să căutăm confort emoțional.


Pilonul sufletului


Oamenii fericiți fără motiv cred în existența unei forțe superioare, putem să-i spunem Univers sau Divinitate, care le ghidează pașii zi de zi și îi conduce pe drumul pe care e nevoie să-l urmeze. Pentru a putea însă să auzim vocea interioară e nevoie să facem întâi liniște, lumea înconjurătoare fiind de multe ori asurzitoare. Aici își face din nou simțită prezența practica meditației, care ne ajută la obținerea unei păci interioare, dar și rugăciunea către o forță superioară, care să ne fie alături.


După fundație și piloni, construcția fericirii noastre are nevoie și de un acoperiș.


Acoperișul


Cu toții avem nevoie de un scop în viață, să simțim că aducem o contribuție superioară nouă. Avem nevoie să facem lucrurile cu plăcere. Este despre a găsi plăcere în ceea ce faci, chiar dacă poate nu e ceea ce îți doreai să faci. Nu ceea ce faci îți definește scopul în viață, ci atitudinea față de activitatea respectivă.


O viață mânată de scop poate îmbrăca multe forme și e nevoie ca fiecare dintre noi să descoperim ce anume dă sens și scop vieții noastre. 


Grădina


Oamenii fericiți fără motiv se înconjoară de oameni care îi apreciază și îi susțin, evitând pe cât posibil relațiile toxice, cu oameni care îi încarcă negativ și le scad nivelul de fericire. Una din premisele fericirii este să cultivăm relații armonioase, să avem oameni apropiați la care putem apela în caz de nevoie pentru sprijin.


În cazul oamenilor fericiți fără motiv, aceștia nu își extrag fericirea din relația cu ceilalți, ci mai degrabă aduc starea lor de fericire în relații.


***


Pentru fiecare capitol în cartea Fericit fără motiv veți găsi exerciții concrete pentru a putea pune teoria în practică. Sunt exerciții de meditație, de scris, de descoperire de sine și chiar exerciții fizice. Am de gând să le iau pe rând ca să văd care mi se potrivesc pentru a le introduce în viața mea ca să cresc nivelul fericirii fără motiv. Am momente când mă simt precum în carte, adică pur și simplu fericită, fără o cauză clară, dar cum spuneam sunt mai degrabă momente, decât o stare continuă de fericire fără motiv. Dar cu pași mici și consecvenți voi ajunge eu și acolo, ca să mă număr și eu printre cei fericiți fără motiv.


„Treaba noastră pe pământ este să fim fericiți.” - Sanctitatea Sa, Dalai Lama


Pentru o viață fericită îți recomand să citești și ȘTIINȚA FERICIRII. CELE 7 OBICEIURI ALE OAMENILOR ÎMPLINIȚI. Alte sugestii pentru a a-ți îmbunătăți starea de bine găsești aici, iar dacă nu mai știi ce să citești găsești câteva sugestii aici.


P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

2 comentarii:

  1. Draga Adrianka am citit in ultimul numar din Dilema Veche un articol foarte interesant despre prietenii tai bulgari si despre Bulgaria.Am fost si eu in Bulgaria si am ramas impresionat de comportamentul lor foarte civilizat.De aceea iti trimit adresa la care il gasesti si cred ca le-ar face placere sa afle despre impresia foarte buna pe care o fac romanilor educati.
    https://dilemaveche.ro/sectiune/societate/articol/traiasca-prietenia-traditionala-romano-bulgara-be-quiet-please
    Weekend placut !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru recomandare. Mi-a plăcut articolul și sper să ajung cât de curând din nou în Bulgaria :)

      Ștergere

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.