Slider

Ce vizitam in Drobeta Turnu Severin?

21 mar. 2021


Din București faci aproximativ 6 ore cu trenul până în Drobeta Turnu Severin. Timpul a trecut surprinzător de repede privind pe fereastră și făcând planuri de călătorie. Nici nu am apucat să răsfoiesc cartea pe care am luat-o ca să-mi țină companie. Pe geam se desfășurau felurite imagini, care fie m-au încântat, fie m-au întristat. Pe de o parte, case îngrijite, pajiști, păduri, dealuri, peisaje fermecătoare. Pe de alta, case sărăcăcioase care păreau că mai așteaptă un bobârnac ca să se prăbușească cu totul și nenumărate gunoaie aruncate cu lejeritate pe marginea drumului.

 

Dar ce putem vizita în Drobeta Turnu Severin?

 

Biserica Grecescu

 

Imediat ce ieși din gară și urci treptele până în strada Decebal, te întâmpină Biserica Grecescu.


Numele provine de la ctitorii săi, familia Grecescu, care în 1868 puneau bazele construirii bisericii. Aceasta a fost zidită după modelul bisericii de la Curtea de Argeș, iar lucrările s-au desfășurat până în anul 1875. Din păcate ctitorii se stinseseră din viață în 1873, neapucând să o vadă finalizată. De aceea, nepoții acestora s-au ocupat de cheltuielile cu biserica.


A fost pictată în stil neoclasic de Gheorghe Tattarescu în 1872. Din păcate nu am pătruns în interior, pentru a-i admira picturile.


Gara din Drobeta Turnu Severin

Biserica Grecescu


Palatul Culturii Theodor Costescu

 

Clădirea grandioasă, străjuită de doi grifoni impunători, a Palatului Culturii Theodor Costescu mi-a atras atenția în urmă cu doi, când mă întorceam cu trenul din Timișoara. Felul în care este luminată seara îi dă un aspect spectaculos, care mi-a amintit de monumentul lui Vittorio Emanuele II din Roma.


Clădirea proiectată de arhitectul Grigore Cerchez, care astăzi face parte din patrimoniul UNESCO, a fost finalizată în anul 1924, la 12 ani de la începutul construcției. Construcția s-a realizat din inițiativa lui Theodor Costescu, al cărei nume îl poartă, profesor și om politic.


La inaugurare, în incinta sa, 3 săli suprapuse formau o bibliotecă, alte 3 săli constituiau un muzeu, exista un restaurant, un cinematograf cu 450 de locuri, un salon de festivități și un teatru cu nu mai puțin de 700 de locuri, ce se lăuda cu o scenă rotativă!


Theodor Costescu și-a vândut întreaga avere ca să vadă construcția terminată, ajungând chiar să doarmă în incinta palatului, în teatrul mult visat. În mod ironic, eforturile nu i-au fost răsplătite, ajungând să își petreacă ultimele zile din viață într-un sanatoriu din București.


În 2010 au început, cu fonduri europene, lucrările de reabilitare la palat, care continuă și astăzi.


Palatului Culturii Theodor Costescu




Colegiul Național Traian

 

Construcția clădirii care adăpostește astăzi Colegiul Național Traian a fost finalizată în 1891. Theodor Costescu a fost directorul liceului între 1892 – 1901. A introdus uniforma obligatorie, a deschis o bibliotecă și s-a ocupat de parcul liceului.

 

Colegiul Național Traian 

 

Hala Radu Negru

 

În centrul orașului ne-a întâmpinat Hala Radu Negru, clădire de patrimoniu a orașului Drobeta Turnu Severin. A fost dată în folosință în anul 1907, iar sub acoperișul său s-au perindat comercianți români, turci, sârbi, bulgari, fiecare cu produse specifice. Miere, vin, cafea turcească, baclava sau carne erau câteva din produsele pe care le puteai achiziționa din hală. În prezent, Hala Radu Negru este un centru comercial.


 Hala Radu Negru


 

Cetatea Medievală a Severinului

 

Începând cu anul 1233, Cetatea Medievală a fost capitala Banatului de Severin timp de trei secole. Cetatea a fost cu cucerită de Soliman Magnificul în anul 1524 și dărâmată în 1526, din măreața cetate de odinioară rămânând doar un turn. A fost restaurată parțial și poate fi vizitată.


Cetatea Medievală a Severinului



 

Castrul Roman și Piciorul Podului lui Traian

 

În Drobeta Turnu Severin pot fi vizitate ruinele castrului roman ridicat între 103 - 105 de către împăratul Traian. Lângă castru se găsesc ruinele unui amfiteatru de luptă, ale unei biserici medievale și ale unor terme. 


Tot aici se află rămășițele unui picior al podului de odinioară, construit de Apolodor din Damasc. O minune a vremii, a fost construit între anii 103 - 105 ca trupele romane conduse de Traian să poată traversa ușor Dunărea.


A fost primul castru roman din piatră ridicat pe teritoriul Daciei care a funcționat de la începutul secolului al II-lea până la începutul secolul al VII-lea când a fost distrus de avari și slavi. Rolul său era de a asigura paza podului construit de Apolodor din Damasc peste Dunăre.


Castrul roman din Drobeta Turnu Severin


Piciorul podului lui Traina

Termele

Amfiteatrul


 

Muzeul Regiunii Porților de Fier

 

Lângă castrul roman se află Muzeul Regiunii Porților de Fier. La 15 mai 1972 s-a deschis muzeul în forma actuală, având două secții: istorie și științele naturii, cu un acvariu în care sunt prezentate specii de pești dunăreni.

Muzeul Regiunii Porților de Fier





 

Biserica Maioreasa

 

Este singura biserică din oraș care poartă hramul "Adormirii Maicii Domnului" și printre puținele din județ. Numele i se trage de la maiorul Ion Ciupagea, care împreună cu soția, au fost ctitorii micuței biserici.




 

Castelul de Apă

 

Devenit un simbol al orașului, Castelul de Apă a fost gata în anul 1913 și inaugurat un an mai târziu. Castelul de Apă are 27 de metri înălțime și este cea mai înaltă construcție din oraș. Astăzi turnul construit în stil medieval găzduiește la fiecare etaj câte o expoziție. Cel mai mult mi-a plăcut cea de la etajul 3, dedicată insulei „dispărute” Ada-Kaleh, un loc pe care cu siguranță mi-ar fi plăcut să-l explorez. Odată ajuns pe terasa din vârf, poți admira întregul oraș de sus.


Castelul de Apă





 

Case și povești

 

Casele cu povești din Drobeta Turnu Severin îmi aduc aminte de cele din Micul Paris, prin stilul franțuzesc specific Belle Epoque. E întâlnit și stilul neromânesc, alături de influențe ale variatelor etnii prezente în regiune.

















Cazare și masă

 

Prima noapte în Drobeta Turnu Severin am petrecut-o într-un cuibușor încântător, Nest Hotel & Restaurant. Pot spune că totul a fost la superlativ, de la camera de hotel, la micul dejun, la mâncarea servită în restaurant. Personalul a fost foarte amabil, totul impecabil și am remarcat atenția pentru detalii. La plecare, fiind tocmai 8 martie, am primit în dar o lalea!


Nest Hotel & Restaurant


Pentru a doua noapte am optat pentru hotelul Continental. Am optat pentru o cameră Deluxe, pentru că recenziile cu privire la camerele Economy nu erau deloc îmbucurătoare. Chiar și așa, se putea observa renovarea făcută în grabă, varul sau tapetul pus pe pereți ca să acopere imperfecțiunile, în loc să fie corectate. 


În camera a fost foarte cald și nu aveai posibilitatea să dai caloriferul mai încet, așa că a fost nevoie să dormim cu geamul deschis. Pe lângă ciripit de păsărele, am fost nevoie să mă odihnesc și cu sunetul trenurilor care treceau pe sub fereastră!


Totuși, pot spune că priveliștea Dunării la răsărit și la apus a fost de excepție!


Hotel Continental




La capitolul mâncare, pot recomanda restaurantul Nest, care mi-a plăcut foarte mult ca atmosferă, servire și desigur mâncare. Dacă vă plac preparatele turcești, atunci puteți poposi la restaurantul Ada Kaleh din centrul orașului. Nu am încercat, dar am citit că este senzațională cafeaua turcească servită aici!


Restaurantul Ada Kaleh

Lahmahun sau pizza turcească


Concluzii

 

Drobeta Turnu Severin mi s-a părut un oraș liniștit la început de primăvară, cu puțini oameni pe străzi. Poate fi un loc încântător pentru plimbare, dar și pentru a descoperi o bucățică din istoria noastră milenară. Pe străzi te întâmpină case ce amintesc de Belle Epoque și cred că este o bucurie să admiri magnoliile când dau în floare!


Din Drobeta Turnu Severin puteți face excursii până în Orșova sau Băile Herculane.


 Foto: Sony  A6000 + obiectiv 16-50


P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.