Slider

Parcul Dendrologic din Simeria este absolut încântător!

2 ian. 2022


Vineri, aproape de miezul nopții, la sfârșit de noiembrie, luam trenul din Gara de Nord având ca destinație Simeria. Ne-am „cazat” la vagonul de dormit, iar a doua zi dimineața, la ora 8 ajungeam la destinație. Era o dimineață mohorâtă de sâmbătă, când ploaia începuse să dea târcoale. Planul era să vizităm Parcul Dendrologic din Simeria și poate și I Giardini di Zoe din Banpotoc, aflate la doar 7 km de Simeria.


Am pornit din gară la pas prin centrul orașului care abia se trezea la viață. Centrul orașului Simeria nu este foarte ofertant din punct de vedere turistic, dar chiar și așa am descoperit câteva clădiri interesante și un panou informativ cu atracțiile din oraș și împrejurimi. Așa se întâmplă că am adăugat ulterior un nou loc de explorat pentru ziua respectivă: Măgura Uroiului.


Simeria




Pentru un mic dejun „copios” am luat niște sandvișuri de la Penny, după care am poposit pentru un cappuccino la o cafenea foarte cochetă din centrul orașului, Coffee House. Am avut parte și de o întâmplare neobișnuită, când am fost lovită în cap de o nucă, aruncată de o cioară cu scopul de a o sparge de asfalt. Noroc cu căciula, care a amortizat lovitura.


Coffee House din Simeria



Parcul Dendrologic din Simeria


După mic dejun și cafea, am pornit spre Parcul Dendrologic Simeria. Chiar la intrarea în parc ne-a întâmpinat castelul Bela Fay. Castelul a aparținut mai multor familii nobile maghiare precum Gyulay, Kun, Fay sau Ocskay, din anul 1918 intrând în posesia lui Bela Fay, naturalist și membru al Academiei de Științe Maghiare. În prezent castelul adăpostește Stațiunea de Cercetări și Experimentări Forestiere Simeria, plus câteva pisici arătoase.


Castelul Bela Fay din Simeria








Parcul Dendrologic sau Arboretumul Simeria se întinde pe o suprafață impresionantă de 70 hectare, fiind cel mai mare parc dendrologic de la noi din țară. În dimineața respectivă cred că am fost singurii vizitatori, așa că am avut întregul parc doar pentru noi. Fiecare pas prin parc a fost o încântare și se lăsa cu câte o exclamație. Dacă la sfârșit de toamnă parcul este atât de frumos, mă întreb cum e primăvara, când înfloresc magnoliile, sau la mijloc de toamnă, când totul se colorează în nuanțe de auriu și arămiu?

















Pentru mine Parcul Dendrologic a fost pur și simplu o încântare. Copaci falnici, arbori, arbuști, lacuri, poduri, izvoare, bănci de lemn.  O bine meritată evadare în natură.


Bilet: 4 lei

Orar: Luni – Vineri 08:00 – 20:00


Măgura Uroiului


După ce am ieșit, prin spate ca să zic așa, din Arboretumul Simeria, am observat în depărate Măgura Uroiului. Nu prea ai cum s-o ratezi. E o movilă uriașă de pământ, cu o formă interesantă, care pare ca se termină abrupt, perpendicular cu solul. Evident că mi-a trezit curiozitatea și am vrut să investighez mai de-aproape. Nu m-am lăsat, am înfruntat noroiul și am urcat până în vârf.


Măgura Uroiului



Măgura Uroiului este o formațiune vulcanică, cu o înălțime de 355 m. În maghiară Aranyhegy înseamnă Muntele de Aur. Se pare că aici au trăit demult daci, motiv pentru care anual are loc Dac Fest, un festival de reconstituire istorică.


Odată ajunși în vârf am putut să admirăm orașul Simeria de sus și împrejurimile. Suplimentar, am putut „admira” și două accidente, sperăm noi ușoare, pe autostrada Simeria - Deva. La coborâre ne-am întâlnit cu un grup de, sperăm noi din nou, vânători legitimi, nu braconieri.








I Giardini di Zoe din Banpotoc


De la Măgura Uroiului până la I Giardini di Zoe sunt vreo 6 km. Din păcate nu am găsit vreun microbuz între cele două, așa că am luat-o la pas, din satul Uroi până în Banpotoc. Mi-am zis că ar fi păcat să nu vizităm si deja faimoasa grădină în stil italian din Banpotoc.




Sfârșitul lunii noiembrie nu e tocmai momentul ideal pentru o vizită la I Giardini di Zoe. Chiar și așa am fost impresionată de cât de atent este amenajată această grădină, într-un loc în care nu prea poți construi altceva, din cauza liniei de înaltă tensiune ce se află în apropiere.


I Giardini di Zoe








I Giardini di Zoe este proprietatea lui Giovanni Salvatelli, un om de afaceri italian, îndrăgostit de grădinărit. Grădina este botezată după nepoata lui, Zoe. 


Bilet: 10 lei

Orar: https://igiardinidizoe.ro/


Castelul Lupilor


După vizita la I Giardini di Zoe am mai mers puțin până la Castelul Lupilor, un loc inedit de cazare din Chimindia, o fostă cazarmă transformată în hotel. Aici am așteptat cuminți taxiul, care pentru 60 lei ne-a dus până la Deva, următoarea destinație a aventurii noastre.


P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

2 comentarii:

  1. F. frumos !Mi-a placut . Bravo , esti f. talentata . Mi-ai starnit interesul ,la primavara merg la Simeria .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur să aud asta :) Cred că e un loc foarte frumos, care merită cât mai multe vizite ... responsabile :)

      Ștergere

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.