Slider

Vajdahunyad, castelul romantic din Budapesta

28 dec. 2022


La ultima vizită în Budapesta, tocmai înainte de plecare, am zărit de pe dealul Gellért, în depărtare, acoperișul Castelului Vajdahunyad. Atunci nu am avut timp să-l explorăm mai de aproape, dar uite, 3 ani și o pandemie mai încolo, am ajuns din nou în Budapesta și am avut șansa să-i dăm un ocol.


Castelul a fost construit între anii 1896 și 1908 ca parte a Expoziției Milenare, prin care s-au sărbătorit 1000 de ani de la Așezarea maghiarilor în Bazinul Panonic în anul 896. Amplasat pe o insulă, în Parcul Orașului, accesul la castel se face traversând unul din cele patru poduri.


Clădirile castelului, proiectate de arhitectul Ignác Alpár, sunt un amalgam de stiluri: romanic, gotic, renascentist și baroc, inspirate de diferite construcții semnificative din Ungaria. Castelul, parcă desprins din basme, a fost construit inițial din carton și lemn, dar devenind foarte popular a fost reconstruit ulterior din piatră și cărămidă.


Curtea castelului găzduiește mai multe statui: cea a lui Anonymus, cel care a scris cronica Gesta Hungarorum (Faptele ungurilor),  o statuie a lui Béla Lugosi, cel care a interpretat pentru prima oară rolul lui Dracula și o alta a contelui Sándor Károlyi, care a fost unul din reformatorii agriculturii din Ungaria la sfârșitul secolului XIX.


A fost numit Castelul Vajdahunyad după ce fațada principală a fost inspirată din cea a Castelul Huniazilor din Hunedoara. Astăzi castelul Vajdahunyad găzduiește Muzeul Agriculturii, cel mai mare din Europa de acest fel.



















Dacă cumva creatorii serialului Wednesday, după cum se zvonește, caută un alt loc de filmare pentru sezonul 2, castelul Vajdahunyad ar putea fi decorul perfect!


P.S.: Dacă ți-a fost de folos acest articol, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile poți aprecia pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi ca să primești pe mail articolele!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.