Slider

Slanic Prahova, sare și cai

14 iul. 2023


Când te gândești la Slănic (Prahova), te gândești la salină, nu? Nu am ratat o vizită la Salina Slănic Prahova nici de această dată. Însă atracția principală și motivul pentru care am poposit din nou în Slănic, nu a fost salina, ci faptul că m-am înscris la o plimbare călare pentru o începători, cu durata de o oră, alături de căluții de la Husar Slanic Prahova. Pe lângă aventuri cu iz de sare, mai sunt și alte activități cu care îți poți petrece timpul, dacă alegi să treci pragul stațiunii Slănic, situată la 40 km de Ploiești și 110 km de București. Și da, poți ajunge aici și cu trenul!


Într-o zi de sâmbătă din luna iunie am luat trenul dimineața din Gara de Nord având ca destinație Ploiești. S-au aliniat astrele așa că am ajuns la timp în gara Ploiești Sud ca să luăm trenul de la Transferoviar către Slănic. Dacă ratăm trenul, plănuisem să facem o plimbare prin Ploiești. Dar nu a fost cazul, așa că am avut timp să vizitam și salina din Slănic.


Salina Slănic Prahova - Mina Unirea


Ultima oară când am vizitat salina a fost în 2013. Pe vremea aceea am pătruns în salina cu un lift vechi, care ne-au dus până în inima de sare a pământului. Între timp, liftul ros de timp și probabil de sare, s-a prăbușit, fără să facă vreo victimă anul următor, în 2014. Astăzi pătrunzi în salină cu microbuze pe care le poți lua de la casă de bilete, amplasată în același loc unde mai demult puteai coborî cu liftul în adâncuri.


Accesul în salina e  aventură în sine. În felul acesta îți poți da seama cât de grandioasă și adâncă este de fapt salina de la Slănic. O rețea de ramificații și cotloane se poate vedea din micorbuz, pe măsură ce pătrunzi în inima salinei. Ca un oraș întreg aflat în subteran. 


În salină … e răcoare! Temperatura este de aproximativ 18 grade Celsius. Este bine de știut, mai ales dacă la suprafața este o zi caniculară de vară în care simți că te topești ca untul la soare. Iar apoi surpriză, dârdâi din toate încheieturile și nu știi cum să ieși mai repede afară din salină după ce abia ai ajuns!


Odată ce pătrunzi în salină ai o sumedenie de activități de făcut ca să-ți umple întreaga zi. De exemplu poți juca mini golf, air hokey sau biliard. Te poți înveli într-o pătură, te întinzi pe un pat și inhalezi aerul bogat în săruri minerale din salină, benefic pentru numeroase afecțiuni respiratorii. 







Salina Slănic Prahova (Mina Unirea)

Adresă: Strada Salinei 1, Slănic, Prahova

Program și prețuri: https://www.salrom.ro/slanic-prahova-facilitati-si-tarife.php


Husar Slănic Prahova


După incursiunea în subteran, nu am uitat de motivul pentru care am ales să mă aflu în sâmbăta respectivă în Slănic. Odată ce microbuzul ne-a scos din salină și ne-a lăsat de unde ne-a luat, am luat-o la pas spre Husar Slănic. Nori negrii se cam adunau la orizont, așa că am grăbit pasul ca măcar să ajungem la destinație înainte să înceapă vreo ploaie torențială.


Cum ploaia a părut că se duce spre alte meleaguri, la ora 16:00 și un pic, am făcut o scurtă pregătire înainte și apoi am pornit în tură. Eu am avut ocazia să încalec o iapă sură, pe nume Didi. Nu mai fusesem la lecțiile de echitație de câteva luni, dar mi-am amintit cât de cât ce învățasem. Nu că era neapărat nevoie. Didi știa ce are de făcut și fără intervenția mea. 


Am fost patru curajoși care am încălecat și am luat-o la pas, călare, pe dealurile din jurul Slănicului. Nu am pornit așa, de capul nostru, am avut parte de doi însoțitori, la fiecare capăt al coloanei. Alex, omul din spatele Husar Slănic, a fost alături de noi în drumeție și ne-a povestit una alta despre oameni și cai.


Plimbarea a fost cât se poate de liniștită, iar ploaia ne-a ocolit. Peisajul, nu mai zic, absolut superb, iar vremea răcoroasă, ideală pentru o plimbare călare. Nu îți trebuie experiență prealabilă călare înainte de această experiență, dar cu siguranță nu strică să o ai. Pentru mine, următoarea provocare este tura de o zi, în care petreci patru ore călare, cu pauză de prânz, în care să te odihnești și să savurezi un bulz delicios la o stână. 


În funcție de vreme, la Husar Slănic au loc ture călăre în fiecare weekend, atât pentru începători, cât și pentru avansați. Găsești toate detaliile pe pagina lor de facebook sau îl poți suna pe Alex.









Centru Ecvestru Husar Slănic 

Adresă: Strada Libertăţii, Slănic, Prahova

Site: https://husarslanic.ro

Facebook: https://www.facebook.com/HusarSlanic

Telefon: 0721520328


După plimbarea călare, am luat-o înapoi la pas spre centrul orașului. Pe fiecare parte a drumului am putut să văd case și grădini îngrijite, în compania ciripiturilor de păsări. Slănic, poate fi o destinație tihnită de weekend, unde poți avea parte și de experiențe călare, alături de vizitarea Minei Unirea sau a Muzeului de Sare (pa care l-am trecut pe listă pentru o vizită viitoare). De asemenea, m-am documentat și pentru cazare, în caz că vom petrece un weekend aici și am descoperit Hotel Roberto în inima orașului, dar și Casa Pădurii, la marginea orașului, lângă pădure și foarte aproape de Centrul Ecvestru Husar Slănic.


P.S.: Dacă ți-a fost de folos acest articol, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile poți aprecia pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi ca să primești pe mail articolele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.