Slider

Casa de piatră Udriște Năsturel din Herăști

21 apr. 2023


Într-o sâmbătă cam friguroasă de aprilie am poposit, pentru puțin timp, la Casa de Piatră Udriște Năsturel din satul Herăști, județul Giurgiu. Situat la 30 km de București, Conacul Udriște Năsturel își așteaptă voios musafirii în fiecare weekend, ca să-i încânte cu încăperile sale răcoroase din piatră, împodobite cu ferestre înalte, prin care intră razele jucăușe ale soarelui. 


Trecut și prezent la Conacul Udriște Năsturel din Herăști


Cu patru secole în urmă, între anii 1641-1643, din inițiativa fraților Năsturel, Udriște și Cazan, este construit Conacul de piatră de la Herăști, cu piatră șlefuită adusă tocmai din Bulgaria. Construit în formă de L, conacul cuprinde două locuințe aproape identice, construite în oglindă, cu intrări separate și scări interioare, destinate utilizării de către cei doi frați.


Conacul poartă denumirea lui Udriște Năsturel, mare cărturar, poet și traducător în Țara Românească și cel mai important sfătuitor al domnitorului Matei Basarab, cumnatul său.


În anul 1831, principele sârb Miloș Obrenovici a cumpărat moșia din Herăști de la ultimul proprietar al familiei Năsturel. Soția sa, Elena Maria Catargiu, este cea care a fost amanta domnitorului Alexandru Ioan Cuza, căruia i-a dăruit doi fii.


Jumătate de secol mai târziu, în anul 1881, proprietatea ajunge în posesia lui Anastase Stolojan, politician român. În perioada Stolojan, prin etajarea unei clădiri existente în planurile moșiei din 1876, a fost construită ceea ce numim astăzi Casa Stolojan.


Conacul trece printr-un incendiu devastator în 1931, urmând ca apoi să treacă prin numeroase intemperii, care l-au afectat grav. Totuși, soarta o să-i surâdă Conacului Udriște Năsturel, acesta fiind restaurat între anii 1964 - 1971, ca să servească ca muzeu în timpul perioadei comuniste.


În anul 2013 conacul a fost retrocedat urmașilor familiei Stolojan și ulterior vândut în anul 2020. Astăzi, conacul vechi de peste 400 de ani, se afla într-o nouă etapă a vieții sale și își așteaptă vizitatorii, în zilele de weekend.


În vizită la Casa de piatră


Când am ajuns la conac, domeniul era animat de studenții de la arhitectură, cei care au creat și machetele pe care le-am descoperit în încăperile conacului. Iarba verde din parc, conacul de piatră și tinerii boemi care zumzăiau peste tot ca niște albine, m-au dus cu gândul la parcurile din Londra.


Încăperile conacului nu mai păstrează nimic din mobilierul de odinioară, dar sunt gazdele unor expoziții temporare. Noi am descoperit machetele create cu migală de studenții de la arhitectură, în încercarea de a găsi soluții pentru viitorul conacului, al domeniului și al satului Herăști.


Lângă conac, vei descoperi și astăzi o biserică, construită în anul 1644, de către familia Năsturel. După ce am vizitat conacul, am poposit puțin și în curtea bisericii, înainte de a porni înapoi spre București.


Conacul Udriște Năsturel din Herăști












Casa Stolojan



Biserica de lângă conac


La Herăști am descoperit o fărâmă din alte timpuri și alte locuri. Un în care îmi doresc să revin și să petrec mai mult timp în conac, pe o bancă în parc, sau de ce nu, desculță prin iarbă.


Orar: Sâmbătă și Duminică 10:00 - 16:00 , intrarea gratuită (fiind proprietate privată, cel mai bine suni în prealabil la numărul 0749 953 990)


Site: https://conaculudristenasturel.ro/


P.S.: Dacă ți-a fost de folos acest articol, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile poți aprecia pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi ca să primești pe mail articolele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.