Slider

Cum a fost pentru mine la „Provocarea Pornește-ți motoarele” de dr. Constantin Niță?!

28 feb. 2024

 


Am terminat cu succes, după o lună, Provocarea Pornește-ți motoarele, organizată de doctorul Constantin Niță. Am vrut să îmi scriu impresiile și în același timp, să îmi structurez un pic informația primită, că a fost multă. În plus, imediat după această provocare am început o alta. M-am înscris și în programul „Grupa Mică”, organizat de Ana Naie - Food Coach. Dar despre această provocare, sper eu, într-un alt articol viitor!


De câteva luni de zile, mă simțeam lipsită de energie, în special pentru că nu reușeam să dorm nici suficient, nici bine și mă simțeam mai anxioasă ca de obicei. În luna ianuarie am dat peste Provocarea Pornește-ți motoarele organizată de doctorul Constantin Niță, la al cărui newsletter Minutul de energie sunt abonată. Și nu numai că am dat peste ea, m-am hotărât să mă și înscriu!


Provocarea avea în vedere 5 modalități de a te pune din nou pe picioare: prin alimentație, mișcare, reducerea stresului, îmbunătățirea somnului și câteva sugestii pe partea de detoxifiere. Am zis, uite, o abordare integrată, unde e nevoie să ții cont de mai multe aspecte pentru o viață sănătoasă și plină de energie.


Scopul provocării era, așa cum îi spune și numele, să îți pornească motoarele. Apoi tu ești responsabil să ții în continuare mașina pe linia de plutire, aplicând în continuare ce ai învățat pe parcursul provocării. Fair enough!


Pe parcursul provocării am avut acces și la teorie ca să înțelegem ce se întâmplă în corpul nostru și de ce primim anumite recomandări și nu altele. Apoi, am avut un grup de whatsapp unde am primit lămuriri la tot felul de întrebări, în care puteam să punem și poze cu realizările noastre culinare conform meniului propus.


Acum am zis să las mai jos niște lucruri pe care le-am învățat și le-am aplicat în timpul provocării, care să îmi fie și mie de folos pe viitor, când le citesc și care sper să îți fie și ție de folos, în caz că ai nevoie de un mic boost de energie, ca să-ți pornești motoarele!


  1. Alimentația (nutriția)


Care a fost pentru mine cea mai mare provocare? Partea alimentară! Pentru că surpriză, implica să gătești mai multe feluri într-o zi, fiind preparate diferite la prânz și cină, plus uneori să gătești și pentru ziua următoare. Iubitul meu râde și zice că de fapt m-am înscris la un curs de gătit!


Pentru mine, care găteam cam de două ori pe săptămână, a fost o provocare să gătesc cam două feluri de mâncare pe zi, zi de zi. Felicitări pe această cale doamnelor și domnilor care deja fac asta în fiecare zi, nu e nevoie să participe la o provocare pentru asta!


Pe lângă gătitul în sine, m-am trezit că e nevoie să mănânc mult mai multă proteină animală decât înainte. Eu care mâncam carne de 2-3 ori pe săptămână, în special pește, m-am trezit că am în meniu carne de două ori pe zi, în majoritatea zilelor. 

 

- Am zis, domnule, dar rețete mai așa de post, nu aveți? 

- Nu doamnă, luați meniul ca atare, e gândit tocmai ca să vă pună pe picioare!


Bine, că tocmai mai citisem și ascultasem diferite podcast-uri în care se punea accentul, mai ales pentru femei, să mănânce proteine, în special de origine animala. Una e să mănânci un piept de pui la masă ca să îți iei necesarul de proteine și alta jumătate de kil de quinoa, pentru aceeași cantitate de proteine!


Pe de altă parte am dat peste tot felul de articole în care carnea este blamată, în special cea roșie, și se recomandă consumul cu moderație, mai puțin și mai răruț, că-i mai drăguț. De exemplu, în cartea Zonele Albastre de Dan Buettner, se menționează că locuitorii cei mai longevivi ai planetei consumă cu moderație carne, în medie de cinci ori pe lună.


Cum ziceam, pentru mine o fost o provocare partea de gătit, dar sunt mândră de mine că am făcut tocăniță cu carne de vită și dovlecei. Cel mai gustos preparat din întreaga provocare :) Prima oară nici nu știam cât să las carnea la fiert, dar am primit sprijin de la colegii de provocare (și nu numai!) și am dus sarcina la bun sfârșit. După aceea am gătit tocănița și pentru prieteni și a fost apreciată!


Nu pot spune că mereu am putut să mă țin de preparatele din meniu, dar și când nu m-am putut ține (din rațiuni obiective!), am avut grijă să aplic principiile alimentare învățate, pe scurt, ceva proteină, lângă ceva legume. Am evitat zahărul, nu am băut alcool (ce-i drept, nu beam nici înainte!). La cafea a fost un pic mai greu, dar am rezistat 2 săptămâni fără cafeaua de dimineața, înlocuind-o cu ceai verde. Iar acum, șocant, nu mai simt nevoia să beau chiar zilnic!


Recomandări pe partea de alimentație (nutriție):

  • regula de aur - cât mai muuuuuulte legume, preferabil la fiecare masă!

  • consumă legumele (parțial sau total) primele

  • pe lângă legume, ceva proteine la fiecare masă, cât să atingi necesarul zilnic de proteine 

    (adică în jur de 0,8 - 1,2 g proteine pentru fiecare kilogram al tău)

  • mănâncă alimente cât mai puțin procesate! 

  • fereastra alimentară să fie între 10-12 ore 

     

     

Câteva din creațiile mele culinare de pe parcursul provocării



  1. Mișcare fizică


La capitolul mișcare fizică nu mi-a fost mai deloc greu. Probabil și pentru că nu au fost obiective prea greu de atins pe partea asta.  Ceva exerciții în care să alternezi intensitatea și altele în care să folosești greutatea corpului pentru a le efectua. 


Și înainte de provocare făceam dimineața gimnastică pentru întărirea musculaturii spatelui. Acum doar am înlocuit exercițiile respective cu cele din provocare. La fel, cum mie îmi place să merg pe jos, nu a fost o problemă cu numărul de pași recomandați zilnic. Bine, ce ne-a dat la capitolul mișcare era minimul necesar, puteam întotdeauna să facem mai mult! (chiar era și recomandat) 


Recomandări pe partea de mișcare fizică:

  • mai mult timp petrecut în picioare 

    (pentru cei, care prin natura muncii lor, petrec mult timp stând jos)

  • cât mai multă mișcare lejeră, cum ar fi mersul pe jos

  • fă o plimbare de 10-15 minute după masa de prânz sau cină

  • din când în când și ceva exerciții cu greutăți, pentru întărirea musculaturii

  • o dată pe săptămână, e recomandată o plimbare prin parc sau pădure, undeva în mijlocul naturii

  • make movement fun!



  1. Somn


La capitolul somn citisem și eu cam tot ce am găsit în materie de recomandări, de la magneziu bisciglinat la folosirea luminii roșii noaptea. Cum ziceam, începând cam cu august anul trecut, am început să am probleme cu somnul. Parcă tocmai după ce am citit cartea Despre somn a lui Matthew Walker. Sau a fost surpriză pentru împlinirea celor 40 de ani de viață, un prim semn că urmează niscaiva schimbări hormonale din cauza perimenopauzei! 


Am petrecut mai mult timp în pat, că la mine cam la 8 ore petrecute în pat, reușesc să dorm cam 7 din ele, cel puțin o oră sunt trează. 


Cu scăderea temperaturii nu m-am împăcat prea bine, că simțeam că mi-e cam frig și nu reușeam să adorm. 


Recomandări pentru un somn odihnitor:

  • cel puțin 8 ore petrecute în pat (chiar mai mult dacă te trezești des noaptea) 

  • aceeași oră de culcare și de trezire, atât în cursul săptămânii, cât și în weekend

  • temperatura dorită în dormitor, la culcare, este de 18-20 grade Celsius

  • ia magneziu bisglicinat după cină (poți încerca varianta aceasta sau aceasta)

     - prea puțini sunt cei care reușesc să își ia necesarul zilnic din alimentație! 

  • redu luminozitatea în casă după apus

  • folosește o lumină roșie noaptea



  1. Stresul


Da, stresul îți poate fura energia! Nu că ar fi o noutate. Doar că în cadrul provocării a fost abordată și situația traumelor din copilărie, care îți pot fura energia odată ajuns adult. 


Perfecționism, stima de sine scăzută, compararea cu ceilalți, teama de viitor sau regretele din trecut îți pot afecta serios rezervele de energie. 


Din acest motiv, provocarea a venit și cu câteva idei de relaxare, poate unele mai atipice, cum ar fi gargara, dar menite să stimuleze nervul vag și sistemul parasimpatic. 


Precum cu temperatura scăzută din dormitor la culcare, nu prea m-am împăcat nici cu dușurile mai reci dimineața. Am făcut duș normal, ca o sirenă și la final, m-am clătit cu apa ceva mai rece! 



Recomandări pentru reducerea stresului:

  • expune-te la lumina soarelui pe parcursul zilei + vitamina D 

    (majoritatea avem o carența, mai ales pe timpul iernii) 

  • săptămânal o plimbare prin pădure/parc

  • încearcă mai multe tipuri de respirație pentru relaxare: box breathing, respirația calului, 

    respirația leului, respirații yoghine 

    (găsești detalii pe net despre fiecare, nu e nimic complicat la mijloc!) 

  • fă gargara cu înghițituri de apă

  • masează-ți tălpile de trei ori pe săptămână

  • fă dușuri reci sau mai reci dimineața :) (sau măcar spala-te cu apa rece pe față dimineața)

  • ascultă meditații ghidate pe tema iubirii de sine 💖



  1. Detoxifiere


Pe partea de detoxifiere nu a fost cu sucuri verzi dimineața, la prânz și seară. Au fost câteva sfaturi de bun simț, cum ar fi să aerisești mai des casa și să renunți la odorizante.


Pot spune că în urma provocării am achiziționat și un filtru pentru duș, dacă tot îmi place să mă opăresc cu apă caldă, măcar să evit să pătrundă clorul din apă în piele! 


Recomandări pentru detoxifiere:

  • renunță la balsamul de rufe și la odorizantele din cameră

  • poți înlocui odorizantele cu o lampă de aromaterapie și uleiuri esențiale de calitate

  • aerisește cât mai des!

  • înlocuiește caserolelor de plastic cu unele de sticlă 

  • citește eticheta cosmeticelor și evită-le pe cele care conțin: 

    parabeni, polyethylene glycol (PEG) sau tricosan

  • folosește un filtru pentru apa de la duș



*** 



Concluzie? Am reușit să-mi pornesc motoarele în urma acestei provocări? 


La finalul provocării Pornește-ți motoarele am simțit că am ceva mai multă energie decât la începutul provocării, dar nu a fost o schimbare miraculoasă. Mi-a dat seama că în cazul meu e nevoie să lucrez mai mult pe partea emoțională, că acolo cred că risipesc încă multă energie. 


Un alt beneficiu pe care l-am observat la finalul provocării a fost că mi-a mai scăzut pulsul în repaus, care la mine era destul de ridicat.


În plus, am mai slăbit și vreo 2 kilograme, deși nu era tocmai cazul. În cazul meu, e nevoie să fac multe exerciții cu greutăți ca să întăresc musculatura.


Ah, și poate cel mai important, e că mi-am depășit limitele în ceea ce privește gătitul :)



P.S.: Dacă ți-a fost de folos acest articol, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile poți aprecia pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi ca să primești pe mail articolele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.