Slider

Printre magnolii până la Vila Florica, vatra și cuibul adevărat al Brătienilor

14 apr. 2019


Duminică, la 9:30 am pornit cu trenul din Gara de Nord având ca destinație Ștefănești-Argeș, pentru a vizita Conacul Brătienilor, cunoscut sub numele de Vila Florica. Conacul familiei Brătianu este numit ca și satul în care se afla, Florica, în amintirea primei fiice a lui Ion C. Brătianu care a murit la vârsta de 3 ani. În trecut, domeniul nobiliar se întindea pe o suprafață vastă de 271 ha, fiind compus din conac, fermă, cramă, capelă, un observator astronomic, gară (actuala gară Ștefănești-Argeș), amplasate în mijlocul unui parc dendrologic impresionant, înconjurat de podgoriile de la Ștefănești. Untul și smântâna produse în ferma Brătienilor erau apreciate chiar de regele Carol I. 

Astăzi din vastul domeniu de altă dată s-au păstrat doar 3 hectare pe care este amplasat conacul, ferma, observatorul astronomic și capela. Dintre acestea, deschisă vizitatorilor este doar Vila Florica, unde din păcate nu se mai găsește mobila de odinioară sau manuscrisele vechi ce au aparținut familiei Brătianu. Constantin Argentoiu socotea biblioteca de la Florica ca fiind „cea mai însemnată bibliotecă particulară din România”. Din păcate manuscrise de o valoare inestimabilă și-au găsit sfârșitul în flăcări, arse de către comuniști sau aruncate în apă de locuitori, care nu le înțelegeau însemnătatea.

Magnolie în floare

În gara din Ștefănești am ajuns la 11:40 și am pornit la pas spre Vila Florica, care se află la poalele dealului ce înconjoară orașul. Am trecut pe lângă vechea fermă și observatorul astronomic (aflat în turnul ce găzduia motoarele pentru electricitate și pompele pentru apă), după care am pătruns în vechiul parc al domeniului nobiliar  După o scurtă plimbare prin parc, am bătut la ușa conacului ce era odinioară considerat de Brătieni „vatra și cuibul adevărat”. Familia Brătianu a pus umărul la realizarea României Moderne prin Ion și Ionel Brătianu, de numele primului legându-se războiul de Independență din 1877, iar de numele celui de-al doilea Marea Unire din 1918. Tot de numele Brătienilor se leagă și sosirea în țară a regelui Carol I, înființarea Partidului Național Liberal și numeroase reforme.

Pașii ne-au fost ghidați prin Vila Florica de către muzeograful Chistol Marinela, care ne-a povestit despre conacul de odinioară și despre familia Brătianu. Chiar dacă nu se mai păstrează mobila și obiectele originale ale Brătienilor, conacul a fost reabilitat și îți poți imagina atmosfera de demult care plutea prin cele 40 de încăperi ale vilei. Dintre acestea, doar câteva se pot vizita. Am trecut prin salonul de primire, cea mai mare cameră din conac, prin salonul turcesc, prin bibliotecă unicat, am vizitat biroul lui Ionel Brătianu și am admirat parcul înverzit de la înălțimea celor două terase.

Lemnul își face simțită prezența în toate încăperile frumosului conac neo-românesc al Brătienilor: podele, grinzi, lambriuri, uși, scări și mobilier. Sobele de teracotă și șemineele de pe vremuri încă împodobesc camerele conacului, chiar dacă nu mai sunt folosite ca sursă de căldură. S-au mai păstrat și câteva din geamurile originale de cristal ale bibliotecilor. În rest, toate obiectele de decor și mobilier au fost aduse ulterior, pentru a recrea atmosfera de odinioară a conacului. Cel mai mult mi-aș fi dorit să văd cum arăta micul salon turcesc, cum pătrundea lumina pe fereastră, în timp ce serveai o cafea cu dulceață alături de abur de narghilea.

Vila Florica

Masa de lemn de cireș pietrificat realizată în secolul XVI

Sobă de teracotă originală



Salonul de primire



Biblioteca unicat, care odinioară adăpostea 30.000 de volume






Pe terasă


După ce am vizitat conacul, ne-am mai plimbat prin parc și am ascultat ciripitul păsărilor. Cred că este superb aici când este soare și înfloresc mușcatele pe terasa conacului. Vila Florica găzduiește și felurite evenimente și poate fi închiriată în regim hotelier, cu rezervare prealabilă.





Am ieși din parc și am pătruns în vechea fermă, care pe vremuri era o clădire îngrijă. Din păcate, acum clădirea a fost lăsată în paragină, deși în curtea sa interioară s-ar putea desfășura o sumedenie de evenimente. Poate într-o bună zi, că este mare păcat să se piardă așa o clădire istorică, doar din nepăsare.






Înainte să părăsim vechiul domeniu nobiliar, am încercuit și capela, care era închisă. În interiorul său își dorm somnul de veci iluștrii membri ai familiei Brătianu, o familie reprezentativă pentru România de altă dată.


Surprizele nu au încetat pentru ziua de duminică. Din Ștefănești am luat de la șoseaua principală microbuzul spre Golești, unde urma să vizităm un alt conac impresionant și un muzeu în aer liber, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii. Dar despre această vizită inedită într-un articol viitor.

Program vizitare: 
luni - joi 8:00 - 16:00
vineri 8:00 - 14:00
sâmbătă - duminică 8:00 - 17:00
Preț bilet: 6,5 lei (adult)
Site: http://culturabratianu.ro/

Foto: Sony  A6000 + obiectiv 16-50

S-ar putea să îți placă și:
CONACELE ASCUNSE ALE ROMÂNIEI
CONACUL MĂNĂSIA, UN MIC COLȚ DE RAI
FLORESTI, PRAHOVA: „MICUL TRIANON” PRINDE VIAȚĂ LA KARPATIA HORSE SHOW

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.