Cotswolds, case din piatră de culoarea mierii


Ați văzut casele de piatră de culoarea mierii din Cotswolds? Sunt acele case care par desprinse din basmele copilăriei. Câteva imagini sunt de ajuns ca să îți dorești să ajungi aici într-o bună zi. Cel puțin așa a fost în cazul meu. Cotswolds este considerată una din cele mai frumoase regiuni din Anglia, fiind alintată de englezi ca fiind „an area of outstanding natural beauty”. Și asta pe bună dreptate.

Cotswolds se întinde pe o suprafață de peste 2000 kmp, cu o mulțime de orașe, sate și poteci care te poartă pe dealuri, aceste dulci sfere care dau denumirea regiunii, wolds fiind un regionalism pentru colină în limba engleză. Case pitorești, din piatră aurie, uneori cu acoperiș de stuf, înconjurate de arbori și flori, desprinse parcă din povești, așezate pe dealuri rotunjite, într-un cadru natural splendid, cam așa s-ar putea traduce Cotswolds în doar câteva cuvinte.

Când am ajuns din nou în Londra, la sfârșitul lunii august (când a fost surprinzător de cald) am decis să dăm o fugă într-o zi până în Cotswolds. La ora 8:21 am luat trenul din Gara Paddington, unde nu am rezistat și a trebuit să mă pozez cu urșulețul Paddington, fiind cunoscută slăbiciunea mea pentru urșuleți, în special pentru acei Tatty Teddy. Dar să continuam povestirea că altfel articolul se va transforma într-o argumentație că viața este mai frumoasă când ai un ursuleț de pluș alături.

Eu și cu Paddington în Gara Paddington din Londra
Prima destinație și punctul de plecare al aventurii a fost Moreton-in-Marsh. De aici aveam în plan să mergem în Stow-on-the-Wold și apoi în Burton-on-the-Water. Observați denumirile pitorești ale acestor localități. Dacă timpul și logistica permitea aș fi vrut să ajungem și în Bibury, probabil cea mai cunoscută localitate din Cotswolds. Ca să nu prelungesc suspansul vă voi mărturisi că nu am reușit să ajungem în Bibury, bifând doar Moreton-in-Marsh, Stow-on-the-Wold și Bourton-on-the-Water. Nu am fi avut suficient timp pentru o zi și nu circula niciun autobuz dupa-amiaza către Bibury din Bourton-on-the-Water.

Sfat util: dacă doriți să vizitați Cotswolds, verificați orarul autobuzelor ca să nu aveți surprize și acestea să nu circule în ziua aleasă de voi.

Moreton-in-Marsh
Călătoria cu trenul până în Moreton-in-Marsh a durat mai puțin de două ore. Cum mai aveam puțin timp până când autobuzul urma să ne ducă în Stow-on-the-Wold, am vizitat centrul încă adormit al orășelului. Case de piatră mai vechi și mai noi, cafenele, ceainării, magazine de antichități, toate adunate în inima orașului. Un oraș micuț, liniștit, pe care în jumătate de oră l-ai străbătut de la un capăt la altul.

Centrul orașului Moreton-in-MarshUrmătorul pe listă a fost Stow-on-the-Wold, care mi-a amintit de pitorescul Henley-on-Thames pe care l-am vizitat anul trecut, datorită triunghiurilor festive, în culorile steagului Marii Britanii, atârnate pe sfoară de streșinile caselor. Aici mai multă lume și mai multă agitație ca în Moreton-in-Marsh. După ce am vizitat zona centrală care mustea de turiști, am mers pe străduțe mai puțin circulate, unde nu era nici țipenie de om. Un contrast destul de mare între zumzetul străzii centrale și liniștea străzilor imediat învecinate, ascunse doar de un rând de case. Am putut să admir și să fotografiez construcțiile în voie. Mă fascinează că în Anglia casele au nume, care le individualizează și ne arată că fiecare casă are personalitatea și povestea sa.

Stow-on-the-Wold
Biserica St. Edward din Stow-on-the-Wold

Intrare încadrată de copaci a bisericii St. Edward
Nu am petrecut mai mult de o oră în Stow-on-the-Wold și apoi am luat autobuzul către Burton-on-the-Water, numit și Veneția Cotswolds-ului. Nu e o comparație tocmai justificată, dacă ai în vedere cursul subțire de apă și podurile în miniatură. În Burton-on-the-Water și mai multă lume și mai multă agitație, dar tot așa, doar în zona centrală. Cum ne-am îndepărtat de aceasta am fost singuri pe străduțele liniștite și ne-am intersectat doar cu o pisică dolofană.

În Bourton on the Water ne-am plimbat mai mult, aici existând și câteva atracții precum Cotswold Motoring Museum, Bourton Model Railway Exhibition, The Model Village sau Birdland pe care însă nu le-am vizitat, însă justifică numărul mare de turiși (incluzându-ne și pe noi în această categorie). Aici am luat și prânzul, la o ceainărie de lângă apă, unde am pândit un loc liber, ca să stăm afară, la soare.

Bourton-on-the-Water
Visez la o astfel de casă, cu un birou și o mașină de scris așezate la geam
Străzile pustii de care vă povesteam

Pisica dolofană cu care ne-am intersectat

Prânzul

Desertul :)


După ce am explorat orășelul, am luat autobuzul înapoi până în Moreton-in-Marsh, unde am vizitat pe îndelete centrul orașului până la venirea trenului. 

Traseu:
Moreton-in-Marsh - Stow-on-the-Wold - Bourton-on-the-Water


Bilet tren:
Londra - Moreton-in-Marsh - 40 lire dus-întors, valabil întreaga zi, pentru o persoană

Bilet autobuz: 
Moreton-in-Marsh - Stow-on-the-Wold - 2 lire
Stow-on-the-Wold - Bourton-on-the-Water - 2 lire
Bourton-on-the-Water - Moreton-in-Marsh - 2 lire 30 pence

În Cotswolds aș reveni oricând, ca să nu mai zic că mi-aș dori să mă retrag la pensie într-o casă de piatră de culoarea mierii, într-un orășel liniștit, cu poteci ce îți poată pașii pe dulce sfere.

Ați vizitat Cotswolds? Unde, când, cum și mai ales ce impresie v-a făcut?

***
Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut, vă rog să distribuiți acest articol. Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți vă invit să dați like paginii de facebook și să vă abonați pentru a primi articole noi.

Cu drag,
A.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...