Slider

Ce este hygge?

18 aug. 2018


Dacă este să ne luăm după Meik Wiking, directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga și autorul cărții „Mica enciclopedie hygge”, hygge este rețeta daneză a fericirii. Danemarca conduce în clasamentul cu privire la fericire, iar Copenhaga este considerată capitala cu cei mai fericiți locuitori.

Dar totuși ce este hygge? Nu există o traducere exactă a termenului, deoarece nu este vorba de un cuvânt, cât este vorba despre o stare, un sentiment de siguranță, de liniște, de comoditate, de apartenență, de căldură. Este vorba despre oameni dragi adunați în jurul unui șemineu în care focul arde, vreascurile trosnesc, în timp ce afară viscolește.

Cum obțin danezii starea de hygge? Starea de hygge este o combinație dintre mai multe ingrediente precum: lumina caldă a lumânărilor, timpul petrecut cu oameni apropiați, mâncarea gătită, îmbrăcămintea comodă și locuința primitoare. Hygge este o stare de spirit, mai greu de descris în cuvinte, dar pe care fiecare dintre noi o simțim în anumite momente. E bine să avem parte de cât mai multe astfel de momente.


„Mica enciclopedie hygge” a lui Meik Wiking vorbește despre hygge, acest concept atât de iubit al danezilor și despre ceea  ce aceștia consideră hyggelig.

LUMINĂ: Poate că cel mai important rol în crearea unei stări hygge sau hyggelig îl are lumina. Danezii sunt mari amatori de lumânări, de lămpi cu lumină caldă și dețin cele mai multe șeminee pe cap de locuitor din lume. Lumina este un element cheie al hygge, având darul de a crea o atmosferă feerică, de poveste. Corpurile de iluminat și lumânările nu sunt așezate la întâmplare, scopul nefiind o încăpere cât mai luminoasă, ci un spațiu cald și intim, în care tu și toți prietenii tăi să vă simțiți relaxați, comod și cât mai în largul vostru.

ÎMPREUNĂ: A sta alături de alți oameni este un element cheie al hygge și un ingredient vital pentru o viața fericită și împlinită. Un studiu desfășurat pe parcursul mai multor decenii a scos la iveală faptul, intuit de cei mai mulți dintre noi, că oamenii cei mai fericiți, împliniți, cu o speranță de viață mai mare au relații semnificative cu semenii lor, cu oamenii apropiați cu care își petrec timpul, fie ei familie, prieteni sau colegi de muncă.


MÂNCARE ȘI BĂUTURĂ: În Danemarca consumul ridicat de carne, dulciuri și cafea este direct legat de hygge. Să consumi alimente care îți fac plăcere este hygge. Însă și mai hygge este să-ți aduni prietenii și să gătiți împreună. Prăjiturile și băuturile calde au punctaj ridicat în ceea ce privește hygge în rândul danezilor. „Mica enciclopedie hygge” chiar conține câteva rețete de bucate specifice danezilor cu un factor hygge crescut cum ar fi tocănița marinarului, perișoare daneze în sos curry sau vin fiert.

ÎMBRĂCĂMINTEA: Cu cât este mai comodă, cu atât este mai hygge. Danezii preferă tricotajele și fularele groase, dar hygge poate fi introdus în orice vestimentație prin purtarea de haine comode, care ne dau o stare de confort, sunt plăcute la atins, ne simțim bine în ele și ne face plăcere să le purtăm. Ce poate fi mai hygge decât să stai iarna pe canapea în șosete călduroase, cu un ceai cald și o carte în mână?

ACASĂ: Cartierul general al hygge este acasă. Danezilor le place designul așa că atunci când pătrunzi în casele lor simți că pășești într-o revistă de design interior. Sau că ești într-una din camerele amenajate din IKEA. Casa este locul unde te simți în siguranță, protejat, așa că este normal să îi acorzi o atenție deosebită. Orice cămin are nevoie de un hyggekrog, adică un ungher, un loc amenajat cu perne sau o pătură, cu o sursă de lumină caldă, în care te poți așeza cu o carte bună și ceva cald de băut.

TRUSA DE URGENȚĂ HYGGE: Mi-a plăcut ideea de a avea o trusă de urgență pentru a readuce starea de bine în interiorul tău. Într-un coșuleț poți adăuga câteva lumânări, o ciocolată de bună calitate, ceaiul preferat, cartea preferată, filmul preferat, o pereche de șosete de lână, scrisori, felicitări, vederi îndrăgite, o pătură călduroasă, o agendă, hârtie și stilou, muzică, un album foto cu momente dragi. Acestea sunt doar câteva sugestii, fiecare își poate aproviziona trusa hygge cu acele lucruri dragi care îi aduc bucurie și îi aduc o stare de bine.


HYGGE ÎN AFARA CASEI: Chiar dacă cartierul general hygge este acasă, această stare de bine poate fi găsită și în afara locuinței, în special în natură, atât singur, cât și alături de oameni dragi. Hygge este despre momentul prezent, departe de griji, telefoane, e-mailuri.

HYGGE TOT TIMPUL ANULUI: Ianuarie - seară de film, februarie - excursie la schi, martie - lună tematică, aprilie - drumeții și gătit la foc de tabără, mai - weekend la cabană, iunie - socată și solstițiu de vară, iulie - picnic estival, august - perseidele, septembrie - la cules de fructe, octombrie - castane coapte, noiembrie - liber la supe, decembrie - vin fiert și gogoși pufoase. Aceasta este inspirația hygge pentru fiecare lună a anului.

ACTIVITĂȚI HYGGE PE BANI PUȚINI: Hygge înseamnă să alegi rusticul în locul noului, simplul în locul luxului și sentimentul de confort în detrimentul agitației. Hygge este despre lucruri simple și mici bucurii, cum ar fi o seară de board games, de gătit sau de film cu prietenii.

HYGGE ÎN COPENHAGA: Locuri și activități ce debordă de hygge în Copenhaga potrivit lui  Meik Wiking sunt: Nyhavn (Portul Nou), cofetăria La Glace, Grădinile Tivoli, în special de Crăciun, cu barca prin Christianhavn, piața Grabrodre Torv, strada Varnedamsvej, un loc ideal pentru a încerca smorrebrod, gustarea preferată a danezilor, Barul-Bibliotecă din cadrul hotelului Plaza.

CRĂCIUNUL: Pentru danezi Crăciunul este perioada cea mai hyggelig a anului. De aceea este nevoie să fie planificat din timp și cu multă atenție. Un Crăciun hyggelig începe și se încheie cu familia și prietenii. Mâncăruri gătite, decorațiuni create manual și multe lumânări fac parte din atmosfera de Crăciun a multor danezi.

„Mica enciclopedie hygge” este o carte hyggelig. Se citește ușor și are ilustrații și fotografii hyggelig, adică care îți dau o stare de liniște, bucurie și căldură. Este o carte care se răsfoiește cu un ceai cald în față la lumina caldă a unor lumânări. Cartea vorbește despre hygge și este la rândul său hygge. Este plăcut să o răsfoiești, să îți delectezi privirea cu imaginile sale. Nu este o lectură în urma căreia să ai revelații sau care să te pună pe gânduri. E pur și simplu o carte care să te ajute să te bucuri mai mult de ceea ce te înconjoară și să te ajute să creezi o atmosferă relaxantă, caldă, primitoare, comodă, ca să poți atinge o stare interioară de bine, de siguranță, de confort.

S-ar putea să îți placă și: CE ESTE LYKKE?

Pentru alte recomandări de cărți apăsați aici.

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.