Slider

Ce este lykke?

19 aug. 2018


Lykke înseamnă fericire în daneză. După „Mica enciclopedie hygge”, Meik Wiking, directorul „Institutului de Cercetare a Fericirii” din Copenhaga a scris „Mica enciclopedie lykke”, carte pentru care a pornit în căutarea celor mai fericiți oameni din lume. Chiar dacă fericirea este subiectivă, există anumite componente ale sale care pot fi măsurate. 

Pornind de la întrebarea „de ce este Copenhaga cel mai fericit oraș din lume?”, Meik Wiking și-a propus să exploreze ce anume îi face fericiți pe oamenii din diferitele colțuri ale lumii. În cazul Copenhagăi, răspunsul la întrebare ar putea fi dat de echilibrul dintre viața profesională și cea personală, faptul că învățământul superior și serviciile de sănătate sunt gratuite, că poți merge cu bicicleta la muncă sau că îți poți lasă copilul în cărucior, afară, la soare, fără nicio grijă, în timp ce tu bei o cafea înăuntru.

Ilustrațiile și imaginile chiar fac din „Mica enciclopedie lykke” un ghid al fericirii. Cartea cuprinde exemple de oameni din diferite părți ale lumii care își trăiesc visul, de comunități fericite, de oameni care își ajută semenii. În viziunea Lykke, fericirea are următoarele ingrediente: apartenență, bunăstare, sănătate, libertate, încredere și bunătate.



Din „Mica enciclopedie lykke” am preluat câteva citate care mi s-au părut inspiraționale pentru o viață fericită.

„Cumpărați experiențe și amintiri, nu lucruri.”

„Bogăția nu înseamnă să ai averi nemăsurate, ci să ai puține nevoi.”


„În toate culturile există un lucru pe care toți părinții și-l doresc pentru copii lor: sănătate. Sănătatea îți permite să te joci, să cauți aventura, să urmărești fericirea.”

„Vizitați același colț de natură periodic de-a lungul unui an și observați cu atenție schimbările prin care trece peisajul de fiecare dată.”

„Nimeni nu poate fi cu adevărat fericit dacă nu simte că își alege singur cursul propriei vieți.”

„Nu ar trebui să te intereseze în primul rând câștigul potențial când vine vorba de o slujbă - ar trebui să te intereseze satisfacția pe care o vei avea la acea slujbă.”

„Dacă spui adevărul, nu trebuie să ții minte nimic.”

„Dacă vrei să fii fericit o oră, trage un pui de somn. Dacă vrei să fii fericit o zi, mergi la pescuit. Dacă vrei să fii fericit un an, moștenește o avere. Dacă vrei să fii fericit o viață, ajută-i pe ceilalți.”

„Oferă zâmbete și vorbe bune. Nu costă nimic.”

„Să nu vă îndoiți niciodată că un grup mic de cetățeni grijuli, dedicați, poate schimba lumea; de fapt, este singura formulă care a reușit vreodată să o facă.”


„Mica enciclopedie lykke” este o carte care se răsfoiește ușor, când căutați puțină inspirație pentru o viață mai fericită.

S-ar putea să îți placă și:

Pentru alte recomandări de cărți apăsați aici.

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.