Slider

Ruginoasa, un palat misterios și o vizită inedită

31 iul. 2021


Duminică dimineața, la ora 9:58, am luat trenul din Târgu Frumos spre Ruginoasa, ca să vizităm Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza”, un castel care seamănă izbitor de mult cu cel din Miclăușeni. Asta nu e deloc întâmplător, având în vedere că ambele castele au aparținut familiei Sturdza și au fost construite în stil neogotic. Călătoria a durat 22 minute, iar la 10:19 eram deja în Ruginoasa.

Vremea era în continuare mohorâtă si ploaia ne dădea târcoale. După ce am coborât din tren în gara din Ruginoasa, ne-am îndreptat spre reședința de vară a lui A.I. Cuza, care astăzi găzduiește muzeul dedicat celui care a înfăptuit unirea Moldovei cu Țara Românească.

Scurt istoric al Palatului Cuza de la Ruginoasa


Istoria palatului începe în urmă cu două secole. În anul 1804, logofătul Costache Sturdza începe construcția palatului, după exigențele vremii în materie de lux și opulență. Se căsătorește cu Marghioliţa Ghika-Comăneşti, o femeie extrem de frumoasă, după cum e descrisă de contemporani, mult mai tânără decât el, care l-a ales nu din iubire, ci pentru averea sa. 

Cum era de așteptat, tinerei și frumoasei sale soții i se aprind călcâiele după un altul. Este vorba despre Nicolae Roznovanu, un alt boier influent în epocă, al cărui palat este în prezent sediul primăriei din Iași. Frumusețea Marghioliței nu l-a lăsat indiferent nici pe boierul Roznovanu.

Cei doi plănuiesc să fugă împreună, urmând ca Nicolae Roznovanu să o răpească pe Marghiolița din palatul de la Ruginoasa. Roznovanu a strâns câțiva arnăuți și s-a dus să își răpească aleasa inimii. Din păcate, Săndulache Sturdza, fiul lui Costache Sturdza, a plătit cu prețul vieții încercarea de a-și proteja mama vitregă.

Puteți citi mai multe despre această poveste de dragoste și despre aventurile Marghioliței în articolul: Incredibila poveste şi aventurile extraordinare ale Marghioliţei Ghica, poate cea mai frumoasă femeie din Moldova.

În 1862, mulți ani după aceste evenimente, palatul ajunge în posesia lui Alexandru Ioan Cuza. Doamna Elena, soția domnitorului este cea care locuiește aproape permanent în castel, soțul său fiind ocupat la București și la Iași cu treburile statului și nu numai. La vremea aceea A.I. Cuza avea o relație amoroasă cu frumoasa Maria Obrenovici, cea care i-a dăruit doi fii, pe Dimitrie și pe Alexandru, care au fost crescuți de Doamna Elena.

Trădat de amanta sa, A.I. Cuza este forțat să abdice în anul 1866 și să ia calea exilului. Moare în anul 1873 la Heildelberg, în Germania. Rămășițele sale sunt aduse în țară și îngropate la Ruginoasa, în curtea palatului său, lângă biserica domnească. Ulterior au fost dezgropate și mutate la Mănăstirea Curtea de Argeș și apoi la Biserica Trei Ierarhi din Iași, unde se află și astăzi.

O altă tragedie are loc la palatul de la Ruginoasa în anul 1888. Tânărul Dimitrie, fiul cel mic al lui Cuza, se sinucide la numai 23 de ani. Motivul nefericitului act se presupune a fi o idilă amoroasă.  Nici fratele său Alexandru nu are o soartă mai fericită. Moare la 27 de ani, de miocardită, chiar când se afla în luna de miere în Spania. Mormintele celor doi se găsesc în curtea palatului, lângă biserica domnească, unde anterior fusese îngropat și tatăl lor.

Fiul lui Cuza, Alexandru, și-a lăsat averea, inclusiv moșia de la Ruginoasa, proaspetei sale soții, Maria Moruzzi. Tânăra văduva a avut apoi o idilă cu Ionel I.C. Brătianu chiar în palatul de la Ruginoasa, unde acesta locuia pe timpul stagiaturii la construcția căii ferate Pașcani-Iași. Maria Moruzzi a rămas însărcinată în urma acestei legături. Cei doi s-au căsătorit în capela castelului doar pentru ca viitorul copil să fie născut legitim, divorțând a doua zi. La 3 februarie 1898, chiar în palat, s-a născut fiul celor doi, viitorul istoric Gheorghe I. Brătianu.

În Primul Război Mondial, palatul a servit ca spital militar. Apoi a fost folosit ca spital de TBC, urmând să fie grav avariat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Palatul a avut totuși noroc, fiind restaurat prima oară între anii 1967-1978 și apoi între 2008-2013. Camerele palatului au fost mobilitate și decorate după schițele Doamnei Elena, pentru a semăna cât mai mult cu cele de odinioară.

Vizita la Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza


În parcul palatului de la Ruginoasa pătrunzi printr-o ușă masivă de lemn. Apoi o alee pietruită îți poartă pașii spre intrarea în muzeu. Din păcate, parcul nu mi s-a părut deloc îngrijit, dar m-am bucurat că ne-a întâmpinat o iasomie parfumată, încărcată de flori și picături de ploaie.

În cadrul muzeului pot fi vizitate 15 încăperi care amintesc de atmosfera din vremea domnitorului A.I. Cuza. Din păcate și aici taxele de fotografiere și ghidaj sunt prohibitive, așa că am optat doar pentru un audio-ghid. 

A fost nevoie să sun la un număr de telefon, să introduc un cod, apoi numărul camerei, ca să pot afla mai multe despre istoria palatului. Apoi după ce se încheia povestirea, dacă voiai să te mai bucuri de încăpere, era nevoie să închei apelul și să o iei de la capăt, altfel se auzea pe fundal o voce din căști care îți spune la nesfârșit că e nevoie să introduci codul următoarei camere.

La prima camera, care îți prezintă istoricul familiei și al palatului, audio ghidul are multe de povestit. Apoi, în celelalte camere, povestește cam același lucru pe care îl poți afla citind tăbliile informative din fiecare încăpere.

Mi-a făcut plăcere să vizitez palatul lui Cuza de la Ruginoasa, fiecare cameră fiind atent mobilată. Totuși, parcă fratele său „geamăn” de la Miclăușeni, mi-a furat inima. Chiar dacă nu e atât de atent mobilat și decorat precum cel de la Ruginoasa, detaliile sale de pe fațada, plus poveștile ghidului nostru, m-au cucerit iremediabil.

După ce am vizitat palatul, am mers până la mormântul unde se află rămășițele lumești ale celor doi fii ai lui Cuza, lângă biserica domnească „Adormirea Maicii Domnului”. Fiind tocmai duminica de Rusalii, în biserică se ținea o slujbă.

Info utile:

Adresă: Str. Unirii nr.34, Ruginoasa, Pașcani
Orar: Marți - Duminică 10:00 - 17:00
Bilet: 16 lei
Ghid audio: 10 lei














Muzeul Etnografic din Ruginoasa, o surpriză plăcută


La doi pași de muzeu, chiar lângă magazinul cu același nume, se află Centrul Cultural din Ruginoasa, într-o clădire ce amintește de arhitectura palatului. În incinta Centrul Cultural este găzduit Muzeul Etnografic din localitate. Intrarea este gratuită, iar înăuntru am descoperit unelte, mobilier, vase, ștergare și costume populare specifice zonei.

Pe lângă palat, localitatea Ruginoasa, mai este cunoscută pentru ... malanca. Este vorba despre o tradiție veche, prin care de Anul Nou, personaje mascate defilează și joacă pe străzile comunei, în cete, fiecare având drept conducător un tânăr îmbrăcat în costum popular, care poartă pe cap o șapcă militară împodobită cu mărgele.

Tot de Anul Nou, cete de tineri din deal și din vale, adică delenii și vălenii, se încaieră pentru a alunga spiritele rele. Tradiția este destul de sângeroasă, încât din anul 2011, necesită prezența jandarmilor în fiecare an, pentru evitarea incidentelor.

Când am vizitat muzeul, am avut parte de un ghidaj inedit. Copii din localitate, îmbrăcați în costume tradiționale, mi-au povestit despre obiectele din muzeu și despre tradițiile locale, despre malanca, despre jocul ursului și al cerbului, dar și despre vestita bătaie dintre deleni și văleni.

Am fost sincer impresionată de micii ghizi, care preferă să afle despre datini și tradiții, în locul altor ocupații mai la modă. Intuiesc că pentru asta îi putem mulțumi profesoarei care am înțeles că se ocupă să transmită generațiilor următoare respectul pentru trecut și pentru tradiții. Un exemplu că un dascăl cu har poate inspira cu adevărat copiii. De asemenea, cei mici vor face alegeri sănătoase, dacă au alternative și astfel de exemple în jur.

Info utile:

Adresă: DN28A, Ruginoasa
Bilet: Intrarea gratuită












***

Așa că dacă ajungeți în Ruginoasa, nu vizitați doar Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza”, ci poposiți și la Muzeul Etnografic din comună. Dacă aveți șansa ca cei mici să vă fie ghizi, chiar dacă intrarea e gratuită, vă recomand să cumpărați o vedere sau ce anume au mai realizat copiii și adolescenții în cadrul atelierelor ce au loc la Centrul Cultural. Ah, și cum spune prietenul meu, în Moldova e obiceiul să dai bani copiilor când îi întâlnești. Așa că nu strică nici o atenție „bănească”.


P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.