Slider

O grădină în inima orașului?

29 sept. 2018


În Malmo cel mai mult mi-a plăcut Slottstradgarden, atât grădina în sine, cât și ideea din spatele ei. Ce e așa special la ea? Poate pentru unii nu mare lucru. E doar o grădină îngrijită formată din mai multe parcele cu flori și legume, îngrădite, printre care te poți plimba. O poți vedea când străbați Kungsparken, parcul ce înconjoară Malmohus (Castelul din Malmo). Citind tăblițele din grădină, afli că parcelele de teren sunt cultivate de locuitori ai orașului. Nu știu care e procesul de selecție, dar mi se pare o idee grozavă pentru o comunitate, să aibă o grădină în care locuitorii pot avea o bucată de teren pe care să o îngrijească și să planteze ce își doresc. Bănuiesc că există anumite reguli și nu poți planta chiar orice, ca petecuțele de pământ cultivate să se armonizeze între ele și să poată fi un loc de recreere pentru ceilalți membrii ai comunității, care poate nu sunt pasionați de grădinărit, dar cui nu-i place o plimbare prin parc?




În Slottstradgarden găsești flori, legume, copăcei, dar și grădini tematice, pentru cei care au pe lângă grădinărit și o pasiune pentru peisagistică. Tot aici găsești și o cafenea micuță, idilică. Te poți plimba în voie prin aceste grădini, cu condiția, ați ghicit, să te bucuri doar de mirosul florilor sau să apreciezi legumele crescute, fără a le rupe. O astfel de grădina poate fi gazda diferitelor evenimente ale comunității, se pot ține concerte în aer liber, se pot vinde flori, fructe, legume sau gemuri și sucuri preparate din acestea.


Oare cum ar fi dacă am avea o astfel de grădină în fiecare cartier din București și în alte orașe din țară? Eu mi-aș dori un mic colț în care să cultiv lavandă, să am o bancă și umbra unui copăcel. Voi cum v-ați amenaja și ce ați cultiva dacă ați avea o bucățică mică de pământ într-o asemenea grădină în inima orașului? Poate cine știe, într-o zi nu va mai fi doar un vis, o idee, și poate va deveni realitate.

S-ar putea să îți placă și:

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.