Slider

O zi plină. Casa Memorială „George Bacovia” din Bacău, Conacul lui Vasile Alecsandri din Mircești și Castelul Sturdza din Miclăușeni

12 iul. 2021


Sâmbătă, dis-de-dimineață, adică la ora 7 și 7 minute am luat trenul din Gara de Nord având ca primă destinație Bacău. Aveam ceva emoții pentru că vinerea de dinainte plouase torențial în București și vremea nu se arăta în continuare prea prietenoasă. În mod miraculos, ploaia ne-a găsit mereu la adăpost și într-o singură zi am reușit să vizităm Casa Memorială „George Bacovia” din Bacău, Conacul lui Vasile Alecsandri din Mircești și Castelul Sturza din Miclăușeni. Seara am înnoptat în Târgu Frumos, pentru că aveam planuri mărețe și pentru duminică. Voiam sa ajungem la Castelul A.I. Cuza din Ruginoasa și apoi în dulcele Iași. Am avut parte de o călătorie în care ne-am bazat ca de multe ori pe tren, dar am avut nevoie și de un „ia-mă nene” între Mircești și Miclăușeni și de un microbuz ca să ajungem din Miclăușeni în Târgu Frumos!


Casa Memorială „George Bacovia” din Bacău


Trenul a ajuns în Bacău la ora 11:19. Cum următorul tren spre Mircești pleca abia la 13:25 am decis că avem timp suficient să vizităm Casa Memorială George Bacovia din Bacău și să dăm o scurtă tură prin centrul orașului. Deja vizitasem casa poetului din București. Acum sosise vremea să vedem și casa în care a creat cele mai multe dintre poeziile sale, în orașul său natal, Bacău!


George Bacovia s-a născut la Bacău în anul 1881. Între anii 1906-1928 poetul a locuit și a creat o bună parte din poeziile sale în casa care ulterior avea să devină muzeu. Soției sale Agatha îi datorăm faptul că putem vizita astăzi Casa Memorială George Bacovia din Bacău, dar și pe cea din București. Pe bună dreptate este considerată cea mai devotată soție din literatura română!


În Casa Memorială George Bacovia din Bacău am avut șansa să descoperim un muzeograf pasionat de meseria sa, pe doamna Tincuța Bernevic. Cum ghidajul era o nimica toată, am putut să aflăm mai multe despre casă, despre poet și despre eforturile soției sale de a salva și a-i publica poeziile și de a păstra numele său viu peste veacuri.


Adresă: Str. George Bacovia 13, Bacău

Orar: Marți - Duminică 9:00 - 17:00

Bilet: 5 lei

Ghidaj: 10 lei

Taxă foto: 15 lei

Site: https://facebook.com/pg/georgebacovia.casamemoriala/


S-ar putea să îți placă și: MELANCOLIA PLUTEȘTE ÎN AER ÎN CASA MEMORIALĂ „GEORGE ȘI AGATHA BACOVIA”


După vizita la muzeu, am avut timp și pentru o scurtă plimbare prin centrul orașului. Am luat o gustare „sănătoasă” de la Dabo Doner, pe care am servit-o lângă salcia lui George Bacovia din Parcul Trandafirilor. De fapt, nu este salcia vestită, care se presupune că îi oferea adăpost poetului în momentele sale de melancolie și de creație. Salcia lui Bacovia a fost tăiată cu ani în urmă. Nu îmi dau seama cum a putut avea loc o asemenea întâmplare. E ca și cum ai tăia teiul lui Eminescu din Grădina Copou din Iași. Oricum, salcia lângă care am luat prânzul a fost plantată în cinstea salciei de odinioară a lui Bacovia.


Bacăul cred că merită o vizită mai pe îndelete. Pe lângă Casa Memorială George Bacovia, mai pot fi vizitate și alte muzee, plus un observator astronomic. În zona centrală am observat o sumedenie de restaurante și terase, unele în case vechi, cu preparate autohtone sau internaționale de tot felul.
















Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești


La 13:25 am luat trenul din Bacău spre Mircești, unde am ajuns o oră mai târziu, la 14:27. De la gară am luat-o la pas până la conacul poetului Vasile Alecsandri. Conacul a fost construit între anii 1861-1867, chiar după planurile poetului și sub atenta supraveghere a soției sale, Paulina. Casa este înconjurată de stejari și nuci seculari, plantați chiar de poet.


În curte se află și un mausoleu, unde sunt sunt adăpostite rămășițele lumești ale poetului, ale soției sale și ale părinților săi.


Încăperile muzeului sunt plăcut mobilate. Din păcate nu găsești în interior informații despre exponate sau măcar despre poet sau despre conacul pe care l-a construit. Ce cunoștințe aveai despre poet și despre conac înainte de vizitare, cam tot aceleași le ai și după vizită.


De această dată nu m-am încumetat nici la ghidaj, nici la fotografierea interiorului, taxele părându-mi-se mult prea mari. Prin astfel de prețuri, muzeografii doar taie bilete, iar vizitatorul pleacă dezamăgit că nu a aflat mai multe despre poet și despre casa sa. În plus, nici măcar nu a putut lua o amintire fotografică a vizitei sale.


Adresă:  Comuna Mircești, Iași

Orar: Marți - Duminică 9:00 - 17:00

Bilet: 9 lei

Ghidaj: 20 lei/persoană

Taxă foto: 35 lei

Site: https://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/muzeul-vasile-alecsandri/













Castelul Sturdza din Miclăușeni


Am întrebat la Muzeul „Vasile Alecsandri” cum am putea ajunge din Mircești în Miclăușeni, distanța fiind de doar 8-9 kilometri. Nu există transport direct între cele două localități, dar speram să ne recomande pe cineva care să ne ducă cu mașina până acolo. De la muzeu am aflat doar de unde am putea lua un microbuz, pe care apoi să îl schimbăm, ca să ajungem în Miclăușeni.


Dar cum se spune, Dumnezeu ne-a scos cârciuma din sat în drum. Acolo s-a dus prietenul meu să-și ia un suc și să întrebe nevinovat cum putem ajunge și noi în Miclăușeni. Așa am dat peste un domn dispus să ne ducă până la castel, cu toate că pe drumul spre Miclăușeni traficul era destul de aglomerat, fiind un pod în lucru.


Pot spune că lucrurile s-au așezat cum nu se poate mai bine, pentru că am prins ultimul tur ghidat la Castelul Sturdza din ziua respectivă, de la ora 16:00. Castelul Sturdza este splendid, iar turul nostru ghidat a fost absolut savuros. Unul din cele mai reușite tururi ghidate la care am participat până acum. În plus, am putut să fac fotografii în interior, fără nicio taxă suplimentară.


După tur, am decis să luam masa la terasa restaurantului aflat pe domeniul castelului. Iarăși o decizie providențială, pentru că în timp ce ne aflam la masă, a început o ploaie torențială. Am fi fost amândoi uzi leoarcă dacă ploaia ne-ar fi prins aventurați prin parc sau așteptând autobuzul spre Târgu Frumos.


Adresă:  Sat Miclăușeni, Comuna Butea, Iași

Orar: cel mai bine vizitați pagina de facebook pentru orar și evenimente.

Bilet: 15 lei

Site: https://www.miclauseni.ro/

























***


De la castel, am ieșit la drumul principal, unde am așteptat microbuzul spre Târgu Frumos, unde urma să înnoptăm. Programul l-am găsit pe autogari.ro . Microbuzul a întârziat puțin, suficient când să ne dea câteva emoții și să ne întrebăm dacă nu e cazul să chemăm un taxi din Târgu Frumos. Dar până să ne hotărâm ce să facem, a apărut și microbuzul cu pricina. 


În Târgu Frumos am înnoptat la hotel Glaris, iar rezervarea am făcut-o ca de multe ori prin booking.com . Hotelul a fost surprinzător de modern, totul a fost impecabil. Mai puțin faptul că nu aveau  uscător de păr în cameră și nici la recepție. Dar în rest nu mă așteptam să dăm peste o cameră atât de îngrijită de hotel, într-un oraș așa mic, precum Târgu Frumos.


P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.