Slider

La pas prin Iași

6 aug. 2021


După ce am vizitat Palatul lui A.I. Cuza și Muzeul de Etnografie din Ruginoasa, am luat din nou trenul având ca destinație dulcele târg al Ieșilor. Am plecat din Ruginoasa la ora 13:43 și o oră mai târziu, la 14:51, eram în gara din Iași. Pe drum nu am stat degeaba ci am căutat cazare pe booking.com . Am optat pentru hotelul Ramada City Center, aflat așa cum îi spune și numele, în centrul orașului. De la gară am luat-o la pas prin oraș până la hotel, având șansa să trecem pe lângă câteva din atracțiile principale din centrul orașului precum: Catedrala Mitropolitană, Palatul Roznovanu (Primăria Iași), Biserica Trei Ierarhi, Școala Primară Gheorghe Asachi, Palatul Culturii, Biserica Sfântul Nicolae Domnesc și Casa Dosoftei.


Grand Hotel Traian

Catedrala Mitropolitană

Palatul Roznovanu (Primăria Iași)

Biserica Trei Ierarhi

Palatul Culturii

Biserica Sfântul Nicolae Domnesc

După ce ne-am tras un pic sufletul la hotel, am decis să luam un Uber până la Grădina Botanică Anastasie Fătu, cea mai mare grădină botanică din țară. Nu am explorat decât o bucățică din cele 100 de hectare pe care este amplasată grădina. Am văzut o sumedenie de trandafiri cam trecuți, maci galbeni, crini, cactușii din sere, păsări, veverițe și câte și mai câte. Nu am petrecut prea mult timp în grădina botanică și am decis să o luăm din nou la pas, spre centrul orașului. Afară era cald, dar câțiva nori dădeau târcoale cerului vestind ploaie.


Grădina Botanică Anastasie Fătu






Următoarea oprire a fost Parcul Copou, unde se află vestitul tei, vechi de vreo 450 de ani, sub care se spune că se adăpostea Mihai Eminescu, de unde și numele de Teiul lui Eminescu. Nici aici nu am stat prea mult și am luat-o din nou din loc, ca să ajungem cât mai repede în centru, până să vină ploaia.

 

Parcul Copou

Teiul lui Mihai Eminescu


Am trecut pe lângă impunătoarele clădiri ale Universității din Iași până am ajuns în Piața Mihai Eminescu. Aici am admirat de sus Râpa Galbenă și Esplanada Elisabeta. Nu am ratat nici umbrelele colorate de pe Strada Alexandru Lăpușneanu.


Universitatea din Iași

Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu

Râpa Galbenă

Esplanada Elisabeta

Umbrele colorate de pe Strada Alexandru Lăpușneanu


Cum era de așteptat, mai ales în cazul meu, după atâta mers mi s-a făcut foame și poftă să mănânc ceva bun. Am ales să ne oprim la Restaurantul Mamma Mia, despre care citisem că ar fi o alegere bună pentru luat masa în Iași. Alegerea a fost providențială, nu atât în ceea ce privește mâncarea, care a fost bună, dar nu excepțională, cât mai ales pentru faptul că atunci când ne aflam la terasa acoperită a restaurantului a început ploaia. Și nu orișice ploaie, ci din aceea torențială, cum evitasem cu o zi înainte la Miclăușeni, tot așa, pentru că ne decisesem să luăm masa.


Restaurant Mamma Mia

Ploaia nu a durat mult, așa că după ce am terminat de mâncat am luat din nou la pas centrul orașului, care apropo, era închis mașinilor. Am trecut din nou pe lângă Catedrala Mitropolitană și Palatul Roznovanu (Primăria Iași) De această dată am mai descoperit o nestemată ascunsă, Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină. În continuare am admirat dantela de piatră a Bisericii Trei Ierarhi la apus, alături de semețul Palat al Culturii. Tot așa, pe din afară. 


Catedrala Mitropolitană

Palatul Roznovanu

Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină

Biserica Trei Ierarhi

Școala Primară Gheorghe Asachi


Palatul Culturii

A doua zi, înainte să o luăm spre gară, am înconjurat Palatul Culturii și bine am făcut. Am descoperit pe de o parte frumoasele grădini amenajate în spatele clădirii și pe de alta cât de mare este Palas Mall, care înconjoară palatul pe jumătate. De această dată am trecut și pe la Teatrul Vasile Alecsandri, clădire ce o ratasem ziua anterioară.


Palatul Culturii





Teatrul Vasile Alecsandri

Vama Veche (lângă gară)

Gara din Iași


Ajunși la gară, am luat din nou trenul, de această dată până la Bârlad, de unde urma să ajungem în Pogonești, pentru puțină viață la țară, înainte de a ajunge acasă, adică în zgomotosul și aglomeratul București!

La următoarea vizită în Iași poate vom avea mai mult timp la dispoziție, ca să descoperim clădirile simbol ale orașului și pe dinăuntru. Am pus deja pe listă „conacul opulent” care găzduiește Muzeul Unirii.


P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.