Slider

Căpitanul Mihalis: Libertate sau Moarte, romanul despre lupta de eliberare a Cretei

28 dec. 2019


Dacă nu ați citit nimic de Nikos Kazantzakis, vă recomand să o faceți. Am început anul cu Zorba Grecul și îl închei cu Căpitanul Mihalis: Libertate sau Moarte. Ambele cărți le-am citit din drag de Creta. După ce am vizitat anul trecut frumoasa insulă, locul de naștere al lui Zeus, am vrut să îi pătrund tainele citind opera cea mai de seamă, Zorba Grecul, a celui mai cunoscut scriitor cretan, Nikos Kazantzakis, a cărei acțiune are loc chiar pe meleagurile Cretei. Uite că atât de dragă mi-a fost această insulă, încât am revenit și în acest an, alături de o altă carte a lui Nikos Kazantzakis, a cărei acțiune are loc tot în uimitoarea Cretă.

Dacă în Zorba Grecul este vorba despre dragostea de viață a grecilor și este o odă pentru a trăi clipa la maxim, în Căpitanul Mihalis: Libertate sau Moarte ne este prezenta o altă față a grecilor. Cretanii sunt văzuți aproape ca niște zei neînfricați, dârji, sălbatici, tari ca piatra, care luptă pentru eliberarea Cretei de sub ocupația Imperiului Otoman.

Nikos Kazantzakis are darul de a descrie oameni și locuri pe care ai senzația că îi vezi, îi auzi, îi miroși, îi simți aproape, parcă ești lângă ei. Se simte măiestria autorului în alegerea cuvintelor folosite pentru a descrie finalul secolului XIX în Megalo Kastro (astăzi Heraklion) , conviețuirea și tensiunile dintre greci și turci. Personajele sunt numeroase și savuroase, la un moment dat te întrebi care e care, dar nu mai contează.

Printre multitudinea de personaje din carte iese în evidență figura căpitanului Mihalis, personaj neînfricat, dur, sălbatic, care este inspirat chiar de tatăl autorului, reprezentant de seamă al cretanilor. Din tabăra turcilor, ne rămâne în minte, Nouris-bei, una din căpeteniile temute ale otomanilor. Dar personajul principal al cărți este chiar Creta, care simte, suferă și dorește cu orice preț libertatea. Chiar cu prețul vieții cretanilor neînfricați.

O carte care cu siguranță vă va transporta în timp, în urmă cu mai bine de un secol, în Creta și vă va prezenta subiectiv, tensiunile dintre creștini și musulmani, pe fondul unei noi revoluții pentru eliberare, ale cărei scântei se simt discret de la începutul romanului.

„Mulți care au citit Căpitanul Mihalis cred că asemenea copii - asemenea bărbăței, cum spunem în Creta - n-au existat niciodată, nici bărbați atât de vânjoși, atât de tari la suflet, care să iubească viața cu atâta ardoare și să înfrunte cu atâta dispreț moartea. Cum să creadă cei necredincioși ce minuni poate să nască credința? Ei uită că sufletul omului devine atotputernic când este vrăjit de o idee măreață. Te înspăimânți când, după amare încercări, înțelegi că în noi există o forță care poate să întreacă forța omului; te înspăimânți fiindcă, din clipa în care vei înțelege că există forța aceasta, n-ai să mai poți să găsești justificarea pentru faptele tale neînsemnate sau lașe, pentru viața ta irosită, aruncând vina pe alții; mai știi și că tu, nu norocul, nu soarta, nici oamenii din jurul tău, ci numai tu porți, orice ai face, întreaga răspundere. Și te rușinezi atunci că râzi, te rușinezi că îți bați joc dacă un suflet înflăcărat caută imposibilul.”

Nikos Kazantzakis

Alte idei de lectură găsiți aici.

S-ar putea să îți placă și:

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.