Slider

Castelele de pe Valea Prahovei și poveștile lor (ne)știute

29 mar. 2020


Francezii se mândresc cu castele somptuoase care împodobesc ca niște nestemate Valea Loarei. Ca într-o miniatură, Valea Prahovei găzduiește pe malurile sale castele și palate. Din unele au rămas doar câteva ruine, pe când altele încă se înalță semețe și primesc oaspeți. În schimb, toate spun povești despre vremuri apuse. Dacă am putea să aflăm toate întâmplările și șoaptele tainice la care au fost părtașe aceste edificii istorice. Unele au rămas scrise în cronicile vremii, altele au fost transformate în legende, transmise prin viu grai generațiilor următoare.

Prahova izbucnește timid din Clăbucetele Predealului, un firicel de apă care crește și crește în timp ce șerpuiește printre munți și dealuri până la vărsarea sa în Ialomița, în apropiere de localitatea Adâncata. În drumul său spre vărsare, trece pe lângă Sinaia, locul ales de familia regală pentru a-și stabili locuința de vară, datorită frumuseții cadrului natural și a aerului curat de munte. Putem intui că acesta este unul din motivele pentru salba de castele și palate ce se odihnesc pe malurile sale. Sau mai degrabă putem spune că frumusețea locurilor pe care le străbate este cea care a atras oameni cu stare să își construiască reședințe luxoase de o parte și de alta a apelor sale.

CASTELUL CANTACUZINO (BUȘTENI)



Pornind din amonte în aval, primul castel care ne întâmpină este Castelul Cantacuzino din stațiunea Bușteni. Multe vreme m-am întrebat ce povești ascunde clădirea impunătoare pe care o puteam vedea din tren, când staționa în gara din Bușteni. Am aflat în 2013, când i-am trecut pragul.

Castelul Cantacuzino a fost construit în anul 1911 din dorința lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, cel poreclit Nababul, datorită averii sale impresionante. Se zvonește că bogăția sa materială concura cu cea a regelui Carol I. O legendă spune că Nababul ar fi fost atât de bogat încât dorea să învelească acoperișul castelului cu monede de aur ... așezate pe cant.

Nu este singura legendă care învăluie castelul. Un parc, fântâni arteziene și o grotă completează domeniul castelului. Despre grotă se spune că ar adăposti, din timpuri străvechi ființe fantastice, iar pe timp de furtună se pot vedea năluci de fum și lumini nefirești.

În perioadă comunistă castelul a funcționat ca sanatoriu TBC. Totuși se zvonește că funcția de sanatoriu era numai de fațadă, castelul fiind folosit în alte scopuri, cum ar fi torturarea dușmanilor regimului comunist. Oricum ar fi, după Revoluție a fost retrocedat moștenitorilor și apoi achiziționat de Zamora Estate. Din 2010 și-a deschis porțile turiștilor care au dorit să-i afle poveștile și tainele.

Site: www.cantacuzinocastle.com/

S-ar putea să îți placă și: CASTELUL CANTACUZINO DIN BUSTENI

CASTELUL PELEȘ (SINAIA)



Castelul Peleș este perla Sinaiei. Construit între anii 1873-1914, din inițiativa lui Carol I, castelul a fost reședința de vară a familiei regale. Construcția a fost una modernă pentru vremea respectivă, fiind primul castel complet electrificat din Europa. Domeniul Peleș cuprinde și alte construcții precum Corpul de Gardă, Economatul, Uzina Electrică, Castelul Pelișor.

Site: http://peles.ro/

S-ar putea să îți placă și: CE VIZITĂM ÎN SINAIA?

CASTELUL PELIȘOR (SINAIA)



În imediata apropiere a Castelului Peleș se află frățiorul lui mai mic, Pelișorul. Construit între anii 1899-1902, castelul Pelișor a fost reședința cuplului moștenitor Ferdinand și Maria. Pelișorul are un aer relaxat, romantic și luminos, fiind evidentă influența Reginei Maria în decorarea reședinței regale.

În Camera de Aur, camera sa preferată din castel, regina Maria și-a dat ultima suflare. Tot aici, într-o casetă de argint bătută cu pietre prețioase se găsește inima reginei. În fiecare an, în luna iulie, luna în care a murit regina, se spune că încăperile Pelișorului sunt invadate de parfumul preferat al reginei, un miros inconfundabil de violete indiene.


S-ar putea să îți placă și: REGINA MARIA ȘI PARFUMUL SĂU DE VIOLETE INDIENE

CASTELUL FOIȘOR (SINAIA)


Castelul Foișor | Sursă: Wikipedia
În spatele Pelișorului stă ascuns un alt castel. Este vorba despre o cabană de vânătoare cunoscută sub numele de Castelul Foișor. Deoarece construcția sa a fost finalizată în 1881, înaintea Castelului Peleș, Carol I și Elisabeta au locuit o perioada aici, precum și regele Ferdinand cu regina Maria, până la terminarea Castelului Pelișor. Foișorul este locul de naștere al regelui Mihai în anul 1921, fiul lui Carol al II-lea și al Elenei, cuplul regal locuind în această reședință între anii 1930-1940. 

Castelul Foișor funcționează astăzi ca vila de protocol și nu este deschis publicului larg. Nu poate fi vizitat nici exteriorul, iar castelul abia este vizibil prin pădurea de brazi ce îl înconjoară.



CASTELUL ȘTIRBEY (SINAIA)



Castelul Știrbey este cea mai veche clădire din Sinaia, edificat în anul 1875, din dorința prințesei Alina Știrbey și a soțului acesteia, generalul Ioan Emanuel Florescu. Începând cu anul 2015 castelul găzduiește Muzeul Sinaia.

Castelul Alinei Știrbey, este încadrat de două foișoare cu turnuri, care dau clădirii un aer romantic, de poveste. La sfârșitul secolului XIX vila se oglindea într-un mic lac natural, fiind înconjurată de un vast parc, plin de verdeață. Astăzi în schimb castelul Știrbey este ascuns privirii, fiind sufocat de hoteluri, terase și teleferic.

Alina Știrbey nu a avut noroc în dragoste, cele două mariaje ale sale încheindu-se cu un divorț. A fost în schimb  una din cele mai importante donatoare ale Academiei Române, creând un fond de 200.000 lei pentru publicarea unor scrieri istorice.

Site: http://castelulstirbey.ro/

S-ar putea să îți placă și: CASTELUL ALINEI ȘTIRBEY - MUZEUL SINAIA


CASTELUL BIBESCU (POSADA)



Lângă Muzeul Cinegetic de la Posada se găsesc clădirile din piatră de râu ale domeniului de vânătoare ce au aparținut cândva familiei Bibescu, în prezent fiind anexe ale muzeului Peleș, lăsate însă în paragină. Edificiul a fost locuința de vară a lui George Valentin Bibescu și a soției Martha, locul unde scriitoarea își găsea de numeroase ori inspirația.

Castelul a fost mistuit de două ori de flăcări, în 1915 și 1950. Astăzi clădirile de pe fostul domeniu de vânătoare al familie Bibescu se află într-o stare avansată de degradare, în lipsa fondurilor și a interesului pentru reabilitarea lor.

S-ar putea să îți placă și: MUZEUL CINEGETIC DE LA POSADA, TROFEE DE VÂNĂTOARE ȘI UN CASTEL LĂSAT ÎN PARAGINĂ


CASTELUL IULIEI HASDEU (CÂMPINA)



După moartea unicei sale fiice, Bogdan Petriceicu Hașdeu, răvășit de durere, construiește un templu spiritist, în încercarea de a comunica cu fiica sa decedată.

Castelul Iuliei Hasdeu (1893-1896) încărcat cu simboluri și semnificații, este construit chiar după indicațiile fiicei decedate. Neconsolat, scriitorul recurge la spiritism pentru a putea comunica cu fiica sa, trecută în lumea de dincolo. Planul castelului, cu toate simbolurile sale, i-ar fi fost comunicat lui Bogdan Petriceicu Hasdeu chiar de către fiica sa, în cadrul ședințelor de spiritism. Despre spiritul Iuliei Hasdeu se spune că ar bântui și astăzi încăperile castelului, pianina începând să cânte singură uneori.

Site: www.muzeulhasdeu.ro/

S-ar putea să îți placă și: CASTELUL IULIEI HASDEU, O POARTĂ CĂTRE LUMEA DE DINCOLO

***

Pe lângă castele, Valea Prahovei adăpostește și ruinele unor palate precum cele ale Palatului Postelnicului Cantacuzino din Filipeștii de Târg, Ansamblul curții domnești Mavros-Cantacuzino din Călinești și Micul Trianon din Florești, pe al cărui domeniu are loc anual Karpathia Horse Show.


P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

4 comentarii:

  1. Felicitari pentru grupajul postat! Asa zisul Castel de la Posada este practic anexa destinata personalului de servire.Castelul nu a mai fost reconstruit in forma initiala .
    MICUL TRIANON este in Floresti-Prahova.Parcul sau a fost renumit cat a fost al ficei NABABULUI, ALICE,supranumita "Domnita"Strabunicul meu din partea mamei a fost sambelan acolo.
    Cu respect, Nelu Constantin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru informațiile oferite despre castelul de la Posada, le-am inclus în articol. La noi în țară se folosea titulatura de șambelan? Știam că e specifică țărilor vestice. Oricum, cred că străbunicul dvs. avea multe povești de spus despre familia Cantacuzino!

      Ștergere
  2. Romania are multe locuri frumoase si interesante care pot fi vizitate.
    FELICITARI ! Sunt romani care ne descriu aceste locuri minunate pentru a fi vizitate .
    Nu stiu daca exista vreun GHID CU LOCURI MINUNATE DE VIZITAT IN ROMANIA .
    Astfel de locuri sunt descrise si de straini care le-au vizitat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc. Într-adevăr, România are multe locuri frumoase ce merită vizitate. Plus o sumedenie de tradiții și obiceiuri pe care ar fi bine să nu le uităm, că sunt parte din noi, din identitatea noastră națională.

      Ștergere

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.