Slider

Saschiz, satul cu cele mai prietenoase pisici

12 iul. 2022


Dis-de-dimineață, la ora 6, luam trenul spre Sighișoara. La prânz eram deja la destinație și așteptăm microbuzul spre Saschiz. La 12:30 am pornit spre Saschiz, ca să ajungem în sat jumătate de oră mai încolo. E uimitor cât de departe poți ajunge dacă te trezești cu noaptea în cap! 


Cum am coborât în Saschiz, lângă biserica fortificată, ne-a întâmpinat o pisică deosebit de prietenoasă. Probabil spera să se lase cu ceva d-ale gurii, dar nu i s-au părut prea apetisante chipsurile cu care ne-am înfruptat noi. 



Saschiz este unul din satele săsești din jurul Sighișoarei, atestat documentar din secolul XIV. Cel mai important obiectiv din localitate este biserica fortificată, care este inclusă în patrimoniul UNESCO.  După ce am luat prânzul, adică chipsurile, i-am făcut o vizită. 


Biserica fortificată din Saschiz








Apoi ne-am plimbat ce ne-am mai plimbat prin sat, după care am poposit într-una dintre cele mai frumoase cafenele sau ceainării, după cum preferi să îi spui, de la noi din țară. Este vorba despre Tei, care mi-a fost recomandată chiar de o cititoare.


La cafenea am dat peste alte două pisici incredibil de prietenoase. Posibil ca una să fie cea care ne-a întâmpinat după ce am coborât din autobuz, nu sunt sigură. 


Am avut șansa să găsim aici prăjitură cu rabarbăr (rubarbă), care este o specialitate a zonei. În fiecare an, în primul weekend din mai, în curtea bisericii fortificate din Saschiz, are loc Sărbătoarea Rabarbărului. Am ratat-o anul acesta, dar cine știe, poate ajungem la anu’!


Cafeneaua Tei din Saschiz







De cazat, ne-am cazat la pensiunea Kseid, după care am continuat explorarea satului. Multe case părăsite, o mână de oameni întâlniți pe drum. 



Pensiunea Keisd


Am urcat până la vechea fortificație de pe deal, care este în curs de reabilitare. Am admirat satul de sus, ne-am bucurat de câteva clipe de tihnă, apoi am coborât, pentru că ne aștepta cina la pensiune. 







A doua zi a fost nevoie sa revenim în București, așa că am lăsat explorarea satelor săsești pentru o dată viitoare. Poate reușim să ajungem chiar la sfârșit de iulie, 29-31.07, când are loc Săptămâna Haferland

 

S-ar putea să îți placă și:

SĂRBĂTOAREA TUBEROZELOR DE LA HOGHILAG. PE URMELE MIROSULUI DE TUBEROZE.

VISCRI, SATUL SĂSESC IZOLAT DE LUME, PREFERATUL PRINȚULUI CHARLES


P.S.: Dacă ți-a fost de folos acest articol, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile poți aprecia pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi ca să primești pe mail articolele!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.