Slider

10 motive să vizitezi Sofia, capitala Bulgariei

26 mai 2018


Pentru mine, Sofia a răspuns la numele de „acasă” timp de cinci. De acest oraș mă leagă amintiri frumoase despre oameni și locuri. Recunosc din capul locului că imaginea mea despre Sofia este una subiectivă, bazată pe legătura mea emoțională cu acest loc. Cu toate acestea am găsit zece motive, zic eu, întemeiate că să vă recomand să vizitați acest oraș. Pe alocuri vă va aminti de acasă, însă vă va și surprinde.

1. SOFIA SE AFLĂ LA 400 KM DE BUCUREȘTI

Primul motiv, lesne de ghicit, este faptul că Sofia se află la doar 400 km de București. Puteți ajunge în Sofia cu mașina, autobuzul, trenul sau de ce nu, chiar și cu avionul. Capitala Bulgariei este o opțiune când vrem să ieșim din țară, fără să ne îndepărtăm prea mult, atât ca distanță, cât și ca mod de viață.

2. AER CURAT DE MUNTE LA DOAR 30 MINUTE DE CENTRUL CAPITALEI

Sofia este așezată la poalele masivului Vitosha, așa că city-break-ul se poate îmbina armonios cu aerul curat de munte. Din Sofia se poate ajunge pe Vitosha cu mașina, autobuzul 66 (din stația Hladilnika) sau cu telecabina, care este situată la marginea orașului. Muntele oferă mai multe trasee lejere, cel mai cunoscut și accesibil fiind cel până la Cherni Vrah (2290m). Vitosha este un paradis pentru pasionații de down-hill pe timpul verii și un loc decent pentru practicarea schiului pe timpul iernii.

Cherni Vrah

3. ARHITECTURA CLĂDIRILOR DIN CENTRUL ORAȘULUI

Centrul orașului este o alegere bună pentru o plimbare la pas, care vă va scoate în cale clădiri istorice. Catedrala Alexander Nevski este un simbol al Sofiei, cea mai cunoscută clădire a sa. Catedrala impresionează prin dimensiunile sale și arhitectura neobizantină. Lângă impunătoarea catedrală veți zări cupolele aurii ale bisericii Rusești din Sofia, o biserică de mici dimensiuni, parțial ascunsă privirii, dar care merită o vizită. Mie una mi-e tare dragă această bisericuță, parcă scoasă dintr-un glob cu zăpadă.

Catedrala Aleksander Nevski

Biserica Sf. Nicolae (numită și „Biserica Rusească”)

În centrul orașului veți mai întâlni clădiri impresionante precum Palatul Regal, Palatul Culturii, Biserica Sf. Sofia, Biserica Sf. Duminică sau Moscheea Banya Bashi. 

Palatul Culturii (NDK)
Moscheea Banya Bashi


Biserica Sf. Sofia

4. SOFIA, ORAȘ ISTORIC ȘI CULTURAL

Sofia poate fi privită ca o destinație culturală, cu o istorie bogată. Pasionații de muzee pot vizita Muzeul Icoanelor, Muzeul de Arheologie, Muzeul de Etnografie sau Galeria Națională de Artă. Aici eu trebuie să recunosc că am cam ratat vizitarea muzeelor din Sofia, dar am ca scuză faptul că îmi place să-mi petrec timpul mai degrabă în aer liber.

Grădina Galeriei de Artă

Muzeul de Arheologie

5. PARCURILE, ADEVĂRATE REZERVAȚII CHIAR ÎN INIMA ORAȘULUI

Parcurile din Sofia par mai degrabă rezervații naturale în plin oraș, așa că s-ar putea să vă rătăciți sau să uitați că vă aflați într-o metropolă în Parcul de Sud sau prin Grădina Borisova. Dacă vremea este însorită puteți să vă întindeți pe iarba verde și să improvizați un picnic. Am eu o obsesie cu picnicurile, cum văd o pajiște, hop țop mă gândesc la picnicuri, probabil pentru că nu am avut până acum parte de un picnic așa ca la carte sau mai bine zis, ca în filme. Și îmi doresc un coșuleț din acela adorabil pentru picnicuri!

Grădina Borisova

Parcul de Sud

6. MÂNCAREA DELICIOASĂ SAVURATĂ ÎN LOCALURI TRADIȚIONALE

Un alt motiv pentru a vizita Sofia, în special pentru pofticioși, este mâncarea delicioasă, preparată din ingrediente locale. Bulgarii sunt foarte mândri de iaurtul și legumele lor, pe care le puteți găsi în compoziția mai multor preparate. Dacă sunteți un fan al ciorbei de burtă, puteți încerca și varianta bulgărească, cu piper roșu. Vegetarienii vor aprecia cu siguranță taratorul, o supă rece cu iaurt și castraveți. Salata Shopska, este un aperitiv foarte apreciat în Bulgaria. Ceea ce considerăm noi a fi Salată Bulgărească, nu este celebra Salată Shopska, ci ceea ce ei numesc Salata Ciobanului (Ovcharska Salata). Preparatele tradiționale bulgărești sunt servite în restaurante numite mehana, un fel de hanuri de pe la noi - aici puteți încerca gyuvech (ghiveci) sau kavarma, care sunt preparate în vase de lut, conțin legume și opțional carne. Și sunt delicioase!

Localul „Lozata” din Lozenets, Sofia
Ciorbă de burtă cu piper roșu 


7. STATUILE CU LEI CARE PĂZESC ORAȘUL

Statuile cu lei împânzesc orașul la tot pasul și îți fură privirea. Moneda folosită în Bulgaria, „leva” înseamnă „lei”, ca și în cazul monedei noastre. Stema Republicii Bulgaria este compusă dintr-un leu încoronat, străjuit de alți doi lei. Pentru bulgari, leul este un simbol al țării lor, dar și al lor, considerându-se neînfricați.




8. PRODUSELE PE BAZĂ DE TRANDAFIRI PARFUMAȚI

Bulgarii sunt foarte mândrii de trandafirii lor, existând lanuri întregi cu parfumatele flori. Valea Trandafirilor este un loc în care încă nu am ajuns, dar îmi doresc foarte tare să-i adulmec mireasma dulce. Și în Sofia, ca și în celelalte orașe din Bulgaria, veți întâlni utilizări din cele mai variate ale parfumatelor flori. De la cosmetice la dulcețuri, produsele cu trandafiri pot fi cadouri foarte reușite la întoarcerea în țară.

9. BULEVARDUL PIETONAL VITOSHA, CU CAFENELE PITOREȘTI ȘI MAGAZINE EXCLUSIVISTE

Pasionații de cumpărături pot petrece ore întregi pe celebrul bulevard Vitosha (cunoscut mai degrabă cu numele de Vitoshka), unde pot fi întâlnite vitrinele celor mai exclusiviste mărci. Chiar dacă în general în Bulgaria prețurile sunt decente, acest bulevard este o excepție, prețurile fiind comparabile cu cele ale suratelor sale din Londra sau Paris. Bulevardul este pietonal și terasele nu lipsesc de pe trotuare.

Bulevardul Vitosha


10. PREȚURILE DECENTE

Un motiv deloc de neglijat ar fi prețurile din Bulgaria, care cu excepția bulevardului Vitoshka, sunt asemănătoare celor de la noi, uneori chiar mai mici, cum ar fi cazul prețurilor din restaurante. Așa că puteți petrece un week-end în străinătate fără a vă afecta prea tare bugetul.

Notă: ca orice oraș, și Sofia vine la pachet cu bune și mai puțin bune. Dacă călătoriți cu mașina e bine să vă orientați spre parcări supravegheate. Sau și mai bine, să lăsați mașina acasă și să luați autobuzul de la autogara Filaret.

Dacă ați vizitat deja Sofia, ce impresie v-a făcut orașul?

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.