Slider

Culorile toamnei în Sinaia - de la gară până la Poiana Stânei Regale

28 oct. 2015


Duminică, ziua din an în care am dat ceasul înapoi, câștigând astfel miraculos o oră în plus de somn, am pornit de dimineață din București cu trenul spre Sinaia, cu intenția de a urca la Poiana Stânei Regale, care în acel moment credeam că ar trebui să fie proaspăt renovată, gata să ne întâmpine primitoare cu o ciorbiță aburindă, numai bună după un urcuș moderat, de aproximativ o oră.

Soarele a strălucit întreaga zi pe cerul albastru, scăldând cu razele sale frunzele galbene și ruginii ale copacilor. Pot spune că a fost o zi superbă de toamnă, ideală pentru a pleca din aglomerația orașului pentru a respira aerul proaspăt și curat al munților Bucegi.

De cum ajungi în gara din Sinaia, simți cum pătrunzi în orașul care a servit ca reședință familiei regale. Sinaia este singurul oraș din țară care are două gări regale destinate sosirilor și plecărilor familiei regale: gara regală veche (1886) și gara regală nouă (1938-1940).

De la gara din Sinaia, pentru a ajunge spre cabana Schiorilor, unde se află începutul traseului ce duce la Poiana Stânei Regale, veți trece pe lângă celelalte atracții ale „Perlei Carpaților”: Parcul Dimitie GhicaCazinoul Sinaia, Mănăstirea Sinaia, Castelul Peleș și Pelișor. Aș fi vrut să pot admira, măcar din exterior, și Castelul Foișor care stă ascuns privirii printre copaci, în spatele castelului Pelișor. Din păcate accesul către Foișor nu este deschis publicului larg, acesta fiind folosit în exclusivitate pentru  activități de prezentare și protocol.

Destinația inițială a Foișorului a fost de cabană de vânătoare, însă deoarece construcția sa a fost finalizată înaintea Castelului Peleș, Carol I și Elisabeta au locuit o perioada aici, precum și regele Ferdinand cu regina Maria, până la terminarea Castelului Pelișor. Foișorul este locul de naștere al regelui Mihai în anul 1921, fiul lui Carol al II-lei și al Elenei, cuplul regal locuind în această reședință între anii 1930-1940. Dacă sunteți curioși cum arată Castelul Foișor, puteți vedea aici câteva imagini. Mie îmi place foarte mult această casă de vânătoare și lacul cu mici cascade amenajat în preajma sa.

Castelul Peleș
Castelul Pelișor ascuns de copaci
Odată ajunși la Cabana Schiorilor, luați-o spre dreapta, pe traseul marcat cu dungă albastră până veți ajunge la indicatorul pentru Poteca Regală care vă anunță că mai aveți 1,7km până la Stâna Regală. Denumirea de Stână Regală arată că aceasta era una din destinațiile preferate ale familiei regale, care ajungea aici atât pe jos, cât și călare. Stâna aparținea Domeniului Regal, aici existau grajduri, o cireadă de vaci, locuințele angajaților, o cabană mică în stil austriac și o bisericuță maramureșeană din lemn.

Poteca Regală ce duce spre Poiana Stânei Regale
Poteca este într-adevăr una regală, fiind pietruită până sus. Întregul traseu este prin pădure, momentul în care ajungeți la un luminiș fiind acela în care ați ajuns la destinație. Un citat celebru spune:„călătoria este cea care contează, nu neapărat destinația”. Este valabil și în acest caz, traseul prin pădure fiind o răsplată în sine pentru a admira copacii în culorile toamnei și a păși pe covorul de frunze uscate.




Traseul durează aproximativ o oră, o oră jumătate, până veți ajunge la Poiana Stânei Regale, la o altitudine de 1275 m. Din păcate, când am ajuns noi la destinație, nu am găsit cabana modernizată, cum m-a amăgit site-ul, unde să putem mânca o ciorbiță caldă, gustoasă, ci doar un paznic și câteva prelate întinse destul de inestetic pe lângă cabană. Dezamăgirea a fost de scurtă durată, priveliștea fiind deosebit de frumoasă, iar poiana de lângă stână mai mult decât primitoare, chiar ideală dacă am fi venit pregătiți pentru un picnic.

Cabana Stâna Regală

Poiana Stâna Regală


În imediata apropiere a Stânei Regale se află un punct de belvedere, Stâncile Franz Josef, de unde se poate admira orașul Sinaia. Punctul de observație a fost construit de Carol I în anul 1897, în cinstea regelui austro-ungar Franz Josef, pentru a-i oferi o primire demn de un suveran. Nu de alta, dar în acele vremuri Transilvania era sub ocupația imperiului austro-ungar, așadar era de bun augur să te înțelegi bine cu vecinii. 



Sinaia oferă călătorului ocazia de a merge pe urmele familiei regale, de când ajunge în gară și până la Stâncile Franz Josef, putându-și astfel imagina cum membrii familiei regale își petreceau timpul în acest cadru de vis, pentru care Sinaia este supranumită „Perla Carpaților”. 

„A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva, cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta.”
Nichita Stănescu - „Emoție de toamnă”


S-ar putea să îți placă și:
PRIMA GARĂ REGALĂ DIN SINAIA GĂZDUIEȘTE O EXPOZIȚIE INEDITĂ DE TRENULEȚE
CAZINOUL SINAIA SI VOCEA INCREDIBILA A SOPRANEI IRINA IONESCU!

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

2 comentarii:

  1. am auzit că a ieșit parfumul "Mon Boudoir " unde îl pot găsi ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îl puteți găsi la parfumeria Beautik, care are magazine în București și Constanța: https://www.beautik.ro/stores . Poate fi comandat și online:
      https://www.beautik.ro/mon-boudoir-collection-privee-edp/5448-mon-budoir-2019.html
      Dacă îl veți achiziționa, sunt curioasă ce impresie vă face :)

      Ștergere

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.